U bent hier

Naast Barbaresco en Barolo valt er nog heel wat te ontdekken bij Luca Bosio in Piemonte!

Traditionele raspaardjes

Respectvolle omgang met de natuur is een must. Wanneer men over de wijnen uit Piemonte spreekt, bedoelt men daar meestal de beroemde en kostbare cru’s als Barbaresco en Barolo mee. Maar in deze, aan de voet van de Alpen gelegen streek is nog veel meer heerlijks voorhanden. Centraal in ons aanbod staan 3 druivensoorten: de Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. De vermaarde oenoloog Luca Bosio oogst namelijk veel lof met deze beeldschone wijnen. Hier zwaait Luca de scepter over de wijngaarden die hij overnam van vader Egidio en moeder Angela. Vastberaden bereidden zij hem voor, met het oog op de toekomst, in gedachte houdend dat zij de enige en juiste weg insloegen. En dat gedachtegoed werd en wordt nog steeds gedeeld met Luca in het creëren van traditionele raspaardjes.

Kleinschalige verwerking

Zoon Luca Bosio De kleinschalige verwerking  van de oogst uit 60 verschillende wijngaarden valt op, het scheiden van de gezondste druiven uit de oogst is bovendien een must. Immers elke grondsoort vraagt om z’n specifieke druif. Zodoende ontstaan er ook rode wijnen die zo kenmerkend zijn voor het gebied. Kortom, een weerspiegeling van de autochtone druivensoorten Barbera, Nebbiolo en Dolcetto. Hiervoor heeft hij maar liefst 30 ha ter beschikking verdeeld over de beste wijngaarden in het heuvellandschap ‘LANGHE’.

Nebbiolo d'Alba ( kliene Barolo ) Boschi dei Signori

Bosio Cantina Ook wel de kleine Barolo van Luca genoemd is gelegen op zo’n 250 meter hoogte. De wijngaard beslaat ongeveer 3 hectare waarvan de grondsamenstelling opmerkelijk is: een weerspiegeling van 53 % klei, 15 % zand en 32 % soort kalk afgewisseld met slib. In 1967 aangeplant door vader Egidio en moeder Angela Bosio. De eerste gisting geschiedt direct na de weking van de druif op inoxtanks, terwijl de tweede of ook wel melkzuurgisting geschiedt op grote eiken vaten. De wijn is rijk met een geweldige structuur. Stevig en robuust. Het kan ook bijna niet anders dan dat de met de hand geplukte, gezonde druiven uiteindelijk de weg vinden naar een select gezelschap van wijnliefhebbers. De hand van de meester is hierin duidelijk waarneembaar! Optimaal bespeelt hij de gevoelige snaren van de ligging: pal tegenover de beroemde wijngaarden van Barolo. Helaas heeft dit stukje wijngaard geen recht op deze precieuze DOCG bescherming. Wel, is de toevoeging Alba toegestaan waardoor deze creatie door het leven mag gaan als ‘NEBBIOLO D’ALBA’. Ook wel bekend als de kleine Barolo.

Barbera met Grand Cru opvoeding 'Egidio Barriques'

De Egidio Barriques Dankzij de nabij gelegen rivier in de Tanaro Vallei is de Barbera selectie van Luca robuuster in smaak en afdronk. De vinificatie van deze unieke druif vraagt daarom om een unieke aanpak om kleur en smaakstoffen te transformeren tot een Barbera met zeldzame smaakvariaties. In de hypermodern geïnstalleerde vinificatieruimte in San Stefano Belbo worden de druiven met de grootst mogelijke deskundigheid gevinificeerd. De Babera ontvangt daarna een Grand Cru opvoeding op barriques van Europees eiken. Bij het aanschouwen van zoveel vineuze rijkdom en het proeven van zoveel schitterende wijnen is het dus duidelijk dat ‘n eerbetoon aan z’n vader voor de hand ligt. Daarom vaart Barbera cuvée selectie onder zijn naam: Egidio Barriques Selectie! Een rode wijn van goede komaf waarin de traditie en de respectvolle omgang met de natuur de smaakpapillen proefondervindelijk  doen strelen.

Dolcetto

Worden de kostbare cru’s als Barberesco en Barolo gemaakt van de Nebbiolo, rondom de stad Alba en verder naar het zuiden groeit echter ook nog een andere druif, de Dolcetto. In een geschrift daterend uit 1593 spreekt men al over deze druif, die toen ‘Dosetto’ werd genoemd. In tegenstelling tot de Nebbiolo en Barbera brengt de Dolcetto heel plezierige, fruitvolle wijnen voort, die best jong gedronken kunnen worden. In wijnkringen wordt die ook wel liefkozend “de meest miskende beauty” van Piemonte genoemd.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen