Dão; Innemend, uitnodigend en bijzonder vriendelijk!

SARMENTU Quinta da Nespereira
€6,95
€5,49
48+ €5,33
144+ €4,90
Rode wijn
DOC DAO 2015

Een vrolijke rode wijn uit het klassieke gebied Dao. Gemaakt van de typisch inheemse Portugese druivenrassen Alfrocheiro Preto (25%), Jaen (25%), Touriga Nacional (25%) en Tinta Roriz (25%). De prachtige paarsrode kleur wordt opgevolgd door een uitbundig aroma van rijp donker fruit. De smaak is soepel en vol waarbij de frisse afdronk typerend is. De licht kruidige toets zorgt voor een mooie spanningsboog met de rijpe fruittonen. Een wijn vol rijkdom en authenticiteit.

VINEATICU RESERVE Quinta da Nespereira
€9,95
€8,75
48+ €8,49
144+ €7,81
Rode wijn
DOC DAO 2011

Dao is een van de oudste wijngebieden van Portugal en behoort daarmee tot de klassieke Portugese wijnen. In zijn jongen jaren is deze wijn (Touriga-Nacional -70%-, Tinta Roriz -15%- en Jaen -15%-) robijnrood en heeft hij een stoer karakter. Enige flesrijping resulteert in een fluweelzachte smaak en een complex bouquet. Deze reserve staat in de bloei van zijn leven en staat bol van de rijpe fruittonen. De licht getoaste toets onthuld de grand cru opvoeding (8 maanden Franse barriques waarvan 20% nieuw eiken) Het proberen waard en onverslaanbaar goed in deze prijsklasse !!

Ten zuiden van de rivier de Douro in Portugal ligt een bebost, granieten landschap wat is ingesloten tussen bergen. Er is geen spoortje van de groene liefelijkheid van het fotogenieke noorden te vinden. Een ruig land met ook nog eens grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Ook de verschillen tussen de seizoenen als zomer en winter zijn groot, maar zonder de extreme hitte in de zomer zoals we die kennen uit het zuiden. Kortom, unieke omstandigheden om ouderwetse kwaliteitswijnen te produceren!

Essentie van de streek

Quinta da Nespereira Niet voor niets behoort deze regio tot een van de oudst erkende en beschermde herkomstgebieden (1908) in Europa, maar desondanks kent de regio de nodige uitdagingen en is de hoge kwaliteit van de wijnen een lang en goed bewaard geheim gebleven. Door versnippering en het rotsachtige heuvellandschap zijn de percelen veelal ontoegankelijk waardoor de verkoop van de druiven aan coöperaties groot was en nog is. De beste en slechtste druiven werden hierdoor samen gevinificeerd met als doel drank te produceren om de lokale dorst te lessen.  Individuele wijnmakers zoals Jorge Nadais hebben hier gelukkig verandering in gebracht en maken beter gebruik van de unieke omstandigheden. Toch ontbreekt de dynamiek die gebieden als de Douro de afgelopen jaren heeft voortgestuwd, maar ook grote investeringen ontbreken waarmee bijvoorbeeld Alentejo is overspoeld…  

Jorge  Nadais

Jorge Nadais en z'n medewerkers creëren Dao wijnen van hoog niveau Het zijn de wijnboeren zoals Jorge  Nadais van Quinta da Nespereira die het gezicht en de verborgen geschiedenis van deze regio teruggeven. Zoiets kan natuurlijk alleen bereikt worden  door hoogwaardige, authentieke druivensoorten om te vormen tot complexe en verfijnde wijnen van het hoogste niveau. De knoestige struiken bij Quinta da Nespereira helpen daarbij aangezien ze ondertussen een eerbiedwaardige leeftijd van 25 tot 50 jaar hebben bereikt en vaak niet meer dan 30 tot 40 hectoliter per hectare opleveren. De druivensoorten worden in alle vroegte handmatig geoogst (in kleine kratjes) en worden afzonderlijk gevinificeerd en opgevoed op de beste eiken vaten (in het geval Vineaticu met zelfs 20% nieuwe barriques!!). Quinta da Nespereira is hierin meegegaan in de tijd, want er waren van oudsher maar weinig wijnen die zoveel tannine meekregen als de Dão-wijnen. In een proeverij van Portugese wijnen kwamen de Dão-wijnen vaak naar voren als geharnaste ridders waarna een ware veldslag ontstond als we deze doorploegden.  Ze waren van oudsher dus log en hadden begeleiding van eten nodig. Jorge Nadais bewijst met de wijnen Sarmentu en Vineaticu dat elegantie en complexiteit tegenwoordig de grootste troeven zijn binnen de Dão!

Serra da Estrela

Uitzicht over de wijnvelden! De wijngaarden van Quinta da Nespereira liggen in het zuidoosten van de Dão. Hier domineert de Serra de Estrela met een hoogte van bijna 2000 meter. De bergen Serra de Bacaco en Serra de Caramulo, welke gesitueerd zijn in het westen, temperen de oceaaninvloed. Gezamenlijk zorgen deze bergen ervoor dat er een  indruk  ontstaat alsof men zich in een amfitheater bevindt. De percelen liggen op enkele honderden meters hoogte en  zijn veelal op terrassen aangelegd. De stokken wortelen hier diep waardoor ze waterstress aankunnen. Dit is echter geen eenvoudig proces geweest omdat de granieten bodem vaak met dynamiet bewerkt moest worden om plantgaten te creëren! Gelukkig voelen de authentieke druivensoorten zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen en Alfrochero zich hier thuis. Het resultaat mag er dan ook wezen!! Het is bij het grote publiek misschien nog niet zo bekend maar het zijn ware hartendieven die uw smaakpapillen zeker zullen weten te strelen!!!!

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A oktober/ november 2017
€51,30
€40,38

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket B oktober/ november 2017
€77,90
€52,80

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober/ november 2017
€48,00
€40,00

inhoud: 6 flessen witte wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket D oktober/ november 2017
€60,40
€45,96

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort