U bent hier

Dão; Innemend, uitnodigend en bijzonder vriendelijk!

Uitzicht over de wijnvelden! Ten zuiden van de rivier de Douro in Portugal ligt een bebost, granieten landschap dat is ingesloten tussen bergen. Er is geen spoortje van de groene liefelijkheid van het fotogenieke noorden te vinden. Een ruig land met ook nog eens grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht. Ook de verschillen tussen de seizoenen als zomer en winter zijn groot, maar zonder de extreme hitte in de zomer zoals we die kennen uit het zuiden. Kortom, unieke omstandigheden om ouderwetse kwaliteitswijnen te produceren!

Essentie van de streek

Quinta da Nespereira Niet voor niets behoort deze regio tot een van de oudst erkende en beschermde herkomstgebieden (1908) in Europa, maar desondanks kent de regio de nodige uitdagingen en is de hoge kwaliteit van de wijnen een lang en goed bewaard geheim gebleven. Door versnippering en het rotsachtige heuvellandschap zijn de percelen veelal ontoegankelijk, waardoor de verkoop van de druiven aan coöperaties groot was en nog steeds is. De beste en slechtste druiven werden hierdoor samen gevinificeerd met als doel wijn te produceren om de lokale dorst te lessen. Individuele wijnmakers zoals Jorge Nadais hebben hier gelukkig verandering in gebracht en maken beter gebruik van de unieke omstandigheden. Toch ontbreekt de dynamiek die gebieden als de Douro de afgelopen jaren heeft voortgestuwd, maar ook grote investeringen ontbreken waarmee bijvoorbeeld Alentejo is overspoeld… 

Jorge  Nadais

Jorge Nadais en z'n medewerkers creëren Dao wijnen van hoog niveau Het zijn de wijnboeren zoals Jorge Nadais van Quinta da Nespereira die het gezicht en de verborgen geschiedenis van deze regio teruggeven. Zoiets kan natuurlijk alleen bereikt worden door hoogwaardige, authentieke druivensoorten om te vormen tot complexe en verfijnde wijnen van het hoogste niveau. De knoestige struiken bij Quinta da Nespereira helpen daarbij aangezien ze ondertussen een eerbiedwaardige leeftijd van 25 tot 50 jaar hebben bereikt en vaak niet meer dan 30 tot 40 hectoliter per hectare opleveren. De druivensoorten worden in alle vroegte handmatig geoogst (in kleine kratjes ) en worden afzonderlijk gevinificeerd en opgevoed op de beste eiken vaten. Quinta da Nespereira is hierin meegegaan in de tijd, want er waren van oudsher maar weinig wijnen die zoveel tannine meekregen als de Dão-wijnen. In een proeverij van Portugese wijnen kwamen de Dão-wijnen vaak naar voren als geharnaste ridders waarna een ware veldslag ontstond als we deze doorploegden. Ze waren van oudsher dus log en hadden begeleiding van eten nodig. Jorge Nadais bewijst met de wijn selectie Sarmentu dat elegantie en complexiteit tegenwoordig de grootste troeven zijn binnen de Dão!

Serra da Estrela

Oude wijnpers van Quinta da Nespereira. De wijngaarden van Quinta da Nespereira liggen in het zuidoosten van de Dão. Hier domineert de Serra de Estrela met een hoogte van bijna 2000 meter. De bergen Serra de Bacaco en Serra de Caramulo, die gesitueerd zijn in het westen, temperen de oceaan invloed. Gezamenlijk zorgen deze bergen ervoor dat de indruk ontstaat alsof men zich in een amfitheater bevindt. De percelen liggen op enkele honderden meters hoogte en zijn veelal op terrassen aangelegd. De stokken wortelen hier diep waardoor ze waterstress aankunnen. Dit is echter geen eenvoudig proces geweest omdat de granieten bodem vaak met dynamiet bewerkt moest worden om plantgaten te creëren! Gelukkig voelen de authentieke druivensoorten zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen en Alfrochero zich hier thuis. Het resultaat mag er dan ook zijn!! Het is bij het grote publiek misschien nog niet zo bekend maar het zijn ware hartendieven die uw smaakpapillen zeker zullen weten te strelen!!!!

Quinta Currais

Daarnaast ligt er richting Spanje, gesitueerd op een wel heel exceptioneel plekje op de uitlopers van het Estrela gebergte, ‘Quinta dos Currais’. In de wat hoger gelegen wijngaarden worden hier witte wijnen gecreëerd die met kop en schouders boven de andere uitsteken. Alom bekend om z’n autochtone, zeldzame en typische oeroude Portugese druivenrassen. En dan heb ik het nog niet gehad over de rode rassen uit de dalen die eveneens ongekend goed zijn in prijs/kwaliteitsverhouding. Daarom en juist daarom, heb ik ze handig verpakt in nevenstaand proefpakket. Opmerkelijk in stijl en klasse samengebracht in een doos verblijven zij in het goede gezelschap met Quinta da Nespereira.