Klein wijnlandje in het hart van Europa

Wijnkoperij Alex Storms
€9,50
€7,79
48+ €7,56
144+ €6,95
Rode wijn
2016

Alibernet heeft zijn oorsprong in Odessa (Oekra´ne). In 1950 kwam deze kruising tot stand door Cabernet Sauvignon te kruisen met Alicante Henri Bouschet (al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet). In Slowakije is deze druivensoort omarmt en levert tegenwoordig originele, maar vooral complexe wijnen op, diepe kleur met de karakteristiekenvan een klassieke cabernet sauvignon zoals cassis, bramen en veenbessen. Een buitengewone smaak met een verfijnde elegante afdronk.

Wijnkoperij Alex Storms
€7,95
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Witte wijn
2016

Bij uitstek een ouderwetse Sauvignon met bewaar potentieel. Elk onderdeel van rijpheid doordringend en herkenbaar getransformeerd tot wijn. Aroma's van alle stadia van het rijpingsproces van de Sauvignon druif zijn zorgvuldig opgeslagen. Goed herkenbaar zijn de toetsen van de buxus, paprika en vlier. Ook te proeven is passievrucht en kruisbes. Rijpheid manifesteert zich ook in een touch van de meloen. Kortom, een harmonieus geslaagde wijn die proefondervindelijk bewijst waartoe Slowakije in staat is. Zeer het proeven waard en een verrassende Sauvignon uit het kleinste wijnland van Europa.

Slowakije, Hart van Europa Slowakije is een klein, rustig landje midden in Europa, waar nog niet zo gek lang geleden Tsjechië ook nog toe behoorde. In 1993 scheidden beide landen zich waardoor er een nauwelijks bekend en piepklein wijnlandje ontstond. Slowakije mag zich verheugen in een toenemende wijnbelangstelling. Op de uitlopers van de zuidelijke hellingen van de Kleine Karpaten bevinden zich namelijk microklimaten die in staat zijn zeer goede kwaliteitswijnen voort te brengen. Toch werd hier ’tijdens het stalinistisch regiem’ nauwelijks gebruik van gemaakt. Toen Alexander Dubček in Tsjecho/Slowakije in 1968 de deuren op een kiertje zette en het communisme met een menselijk gezicht probeerde te creëren, konden de opgewekte en optimistische gevoelens niet uitblijven. Vooral bij de boeren die de voorkeur gaven aan kwaliteit boven industriële massa productie was de toekomstverwachting groot. Het experiment werd echter met bruut geweld neergeslagen tijdens de Praagse lente. Even was het oorlog! Pas 22 jaar later, na de geweldloze fluwelen revolutie in 1990, deed zich een nieuwe kans voor. Het gevolg was duidelijk: de kwaliteit van enkele ambitieuze wijnboeren nam enorm toe. Net over de Oostenrijkse grens bevindt zich zo’n domein van zo’n opkomende ster uit Slowakije. Gepassioneerd en naar voorbeeld van zijn confrères uit Oostenrijk verovert hij de ene na de andere medaille. Het is de gedreven wijnboer ‘pur sang’ Peter Matysak uit het Slowaakse dorpje Pezinok, gelegen aan de voet van de Kleine Karpaten, die de wijnwereld verovert. Hij transformeert de rode autochtone druif ‘Alibernet’ en de witte ‘Irsai Oliver’ tot de wijn ontdekking van het jaar. Hij was degene die verbijsterd was dat er geen enkele Slowaak aanwezig was op de Franse ‘Olympiade du Vin’.

Franse ‘Olympiade du vin’

Peter Matysak De heer Peter Matysak was inderdaad verbijsterd dat onder de groten van de wijnwereld wel de Oostenrijkse buren aanwezig waren maar geen enkele Slowaak. Miguel Torres, een van de meest prestigieuze wijnmakers van *Spanje, vroeg zich zelfs af wat deze eigenzinnige Slowaak op de ‘Olympiade du Vin’ in Parijs kwam doen. ‘Mijn wijn inschrijven, antwoordde Peter Matysak. De Franse wijn-olympiade is een blinde proeverij van ’s werelds beste wijnen, die slechts worden aangeduid door een nummer op de fles. Peter Matysak hoopte dat de juryleden de geconcentreerde en krachtige droge kruidige smaak van z’n ’Irsai Oliver’ met z’n bijzondere smaak variatie ouden waarderen. Goed zijn namelijk alle wijnen in deze selectie, en een paar van top kwaliteit. U kunt zich daarom voorstellen hoe groot de verbazing was toen de voorzitter ‘nummer 11’ in de categorie wit als winnaar aanwees. Peter Matysak was als door de bliksem getroffen. Mijn God!, schreeuwde hij, dat ben ik! De winnaar was een zeldzame witte autochtoon, met een overtuigend bouquet en een verkwikkend zuur, die aan een hoogstaande witte aromatische Oosterrijker deed denken. Op de stand van Peter Matysak was het hierna een komen en gaan van vakbroeders, en die waren in stille bewondering voor wat ze te proeven kregen. Tijdens het communistisch regiem zette Peter Matysak deze koers al uit. Algemeen wordt ‘Vino Matysak’ thans beschouwd als een van de beste en meest vooruitstrevende wijnmakers van Slowakije.

Oostenrijkers massaal de grens over

Vino Matysak Overigens heeft deze toppositie ook gezorgd voor een run vanuit Oostenrijk. De schaduwzijde van te hoge prijsstellingen is daar volop voelbaar. De productie van dit soort traditionele wijnen houdt namelijk in: kleine opbrengst per hectare, het aankopen ‘op contractbasis’ van de beste druiven, investeren in apparatuur en voorraden, strenge selectie etc. En dat is nu precies wat de Slowaakse wijnboer Peter Matysak ook doet… Het kost geld, véél geld. Daar komt nog bij dat de vraag naar kwaliteitswijn toeneemt. Kortom, hij wil wijnen creëren die zich door kwaliteit en karakter onderscheiden. Nooit goedkoop maar wel aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd in vergelijking met hun Oostenrijkse broeders. Kortom, equivalenten geoogst op de uitlopers van de Kleine Karpaten aan de overkant van de Oostenrijkse grens zijn uitstekende alternatieven. Deze wijnen zijn goed houdbaar. Je zou kunnen zeggen, zulke wijnen worden bijna niet meer gemaakt. Ze hebben veel raffinement, vervelen niet snel en je neemt er gemakkelijk een tweede glas of fles van! Maak daarom kennis met deze wijnen via nevenstaand proefpakket of loop binnen en neem de proef op de tong op vrijdag of zaterdag tijdens onze open proeverijen… Om nog even terug te komen op Spanje. Hier won hij onlangs in Madrid ‘de gouden Bacchus’.

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

Proefpakket A augustus/september 2017
€34,90
€28,58

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket B augustus/september 2017
€58,80
€45,38

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C augustus/september 2017
€80,88
€60,80

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rose, 2 flessen per soort

Proefpakket D augustus/september 2017
€61,38
€44,80

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rose, 2 flessen per soort