Oeroud wijnras "Primitivo" schaamteloos ondergewaardeerd | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Oeroud wijnras "Primitivo" schaamteloos ondergewaardeerd

SONYA PRIMITIVO
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
IGP Puglia 2019

Een diep paarse kleur die ondersteund wordt met verfijnde maar intense aroma's. De sappige smaak is stevig en mondvullend zoals u van een ZuidItaliaanse wijn mag verwachten! Een volbloed Primitivo van het zuiverste ras met tonen van gekonfijte (vlees)kersen , bramen, specerijen en cacao. Fluweelzacht en romig in zijn afdronk, kortom zeer verleidelijk! Door zijn harmonieuze karakter zal deze rode ongefilterde kanjer uw smaakpapillen in opperste extase te brengen. Santé

COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti
10,95
8,75
48+ 8,49
144+ 7,81
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang in het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen voor een smaakexplosie. Gevarieerde smaakimpressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klassewijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende karakter.

COMPOSIZIONE Giuseppe Verdi
13,95
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Vino Rosso Puglia 2022

Deze grote en krachtige 'Verdi' -selectie is sterk en geconcentreerd. Het interessante in z'n neus zijn de zwart fluwelige aroma's van gestoofd fruit, pruim, kruiden, vanille en chocolade. De kleur is intens met mysterieus donkere, paarsige tinten. De smaak is mooi open met behoorlijk wat Amarone- trekjes. Niet verwonderlijk want de oeroude rassen worden in optimale gezondheid geoogst. In een iets uitgedroogde toestand, intens dus! Klassiek, breed smaakpalet. Stokken van maar liefst 30 jaar oud en de grand cru- behandeling -40% op Frans eiken- zorgen voor onberispelijke klasse.

1er CRU NOTE Primitivo
18,95
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
Rode wijn
IGP Puglia 2021

Uitzonderlijke kwaliteit en zeer geconcentreerd. De typische smaak van Primitivo is direct herkenbaar: zongerijpte zwarte kersen, pruimenjam en overrijpe bramen. Gevolgd door specerijen, chocolade, vanille en zoethout. Simpelweg een prachtwijn die iconisch is voor een klassieke Primitivo!! De fluweelzachte, heerlijke smaak kan voor een verrassing zorgen: de extra zware fles lijkt nog een glas te beloven maar is al leeg! Geen nood, er zijn er meer ....

96 PUNTI LUCA MARONI
GOLD MEDAL Berliner Wine Trophy

Wij schrijven de 2de eeuw voor Christus.

Een groep rondtrekkende Feniciërs, het zwerven moe,besluit zich te vestigen op een heuvel op het schiereiland Apulië. Korte tijd later wordt in de nabijheid van de jonge nederzetting een wijngaard aangelegd; de eerste in een lange reeks.

De Primotivo druif Zij zijn de pioniers die in Apulië rode wijn gaan verbouwen in feite bijna zwarte wijnen. En wat ze toen nog niet wisten is dat hun wijnen decennia lang het plasma vormden voor heel wat slappe wijnen van het noorden. Het spreekt daarom voor zich dat de boeren van vandaag trots zijn op een zo rijke erfenis van het verleden, en vooral van de oeroude wijnrassen. Gelukkig zijn ze realistisch genoeg om, waar dat nuttig is, gebruik te maken van de technologie van nu. Wie tegenwoordig vooral Italiaans drinkt, raakt daarom gewend aan de volkomen harmonie in geur en smaak. De grote Italiaanse wijnbouwers kunnen dit niveau bereiken door een volmaakt klimaat en een aantal van de edelste druivenrassen die er op de wereld bestaan, zoals Primitivo, Negroamaro en Malvasia. Een treffend voorbeeld van innovatie die Italiaanse wijnbouwers hebben doorgaan technisch perfect, een puur genot voor neus en tong en dankbaar voor een lange flesrijping.

Primitivo schaamteloos ondergewaardeerd

De wijnstok van de Primotivo druif in de herfst De Primitivo is 'schaamteloos ondergewaardeerd', schrijft Parker in diverse publicaties. Uit ervaring weet ik hoezeer hij gelijk heeft. De Primitivo wijnen die nu in het dorpje Manduria gemaakt worden, behoren echt tot 's werelds grootste wijnen. Natuurlijk heeft zo'n wijn zijn prijs, maar die moet wel vergeleken worden met andere topwijnen. Neem de wereldberoemde Amarone uit Veneto, waarvoor velen blijmoedig vele tientjes neertellen. Gemakkelijk kan de Tradizione del Nonno van een kleine wijnboer genaamd Picherri hierin mee. Zijn Primitivo behoort echt tot de hoogste top en geniet bij Amerikaanse kenners grote faam. Gelukkig beschikken we ook nog over een gekoesterde partij van Picherri waarbij de ontwikkeling van de Terrarossa ongekend blijkt te zijn. Na jaren van flesrijping begint deze te neigen naar het karakter van de Nonno. Iets minder romig, maar wel eleganter en verfijnder qua structuur.

Hart en ziel

Sprookjesland met bijenkorfachtige huisjes Ook onze nieuwste ontdekking uit Puglia mag niet ontbreken. Zijn geringe status van 'Índicazione Geografica Tipica' verbergt een volbloed Primitivo waarvan het bestaan bij toeval is ontdekt. Enthousiaste jonge wijnmakers hebben zich samengepakt en zijn ingetrokken in de kelders en kerkers van een middeleeuws kasteel…. Hier wordt nu een Primitivo geboren die niet “gewoon” lekker en goed gemaakt is, maar waar je het hart en de ziel van de wijn herkent. Kortom, in een sprookjesland (op de heuvelplateaus staan spierwit gekalkte, bijenkorfachtige huisjes) worden rode wijnen gemaakt met verbazingwekkende resultaten. Overigens, ik heb de oeroude wijnrassen handig in een doos verpakt, zodat u zich ook kunt overtuigen van de onberispelijke kwaliteit.

 

 

 

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen