Wijninfo 05-2015

Biologisch dynamisch een levensfilosofie op Tierra d’Augustinos

DIPLOMAT SELECTION TIERRA D'AUGUSTINOS
€9,10
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Cachapoal 2011

Het concept voor een uitzonderlijke Chileense wijn vond gestalte op verzoek van het 'Corp Diplomatique' toen de kwaliteit de absolute top bereikte. Een buitenkansje voor Alex Storms Junior om z'n kwaliteitstreven uit te dragen naar een selecte groep wijnkenners. Kortom, een creatie gebaseerd op een levensfilosofie waarbij alle dingen in een groot kosmisch verband samen hangen. Deze biologische dynamisch wijn heeft naast de fluweelzachte tannines een opmerkelijk smaakvariatie.

TEILLERY RESERVE ORGANIC
€13,95
€7,95
48+ €7,71
144+ €7,09
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Maipo 2010

De opbrengst is weliswaar laag,, maar het sap is van hoge concentratie, een essentieel gegeven bij het maken van deze pure en natuurzuivere wijn. De minutieuze zorg is bekroond met het certificaat 'Organic Wine' van hoge komaf. De gelijkenis met hoge cru's is frappant. Het bouquette, met schitterende tonen van zwarte bessen, stuift het glas uit. Proeft in de mond krachtig... De harmonische zachte tonen van bramen en cassis vormen een prachtig geheel. Qua stijl doet doet ie niet onder voor 2009.

ARIÔS Bernard Magrez
€8,95
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
(tijdelijk) uitverkocht
Mendoza 2012

Modelwijngaard, waar een perfecte wijn wordt grootgebracht. Zoals tijdens ons bezoek bleek, verdeelt Monsieur Magrez deze wijn onder zijn Pape Clément afnemers in Frankrijk. De kleur is intens, paarsrood. De smaak is vol, rijk en zuiver met veel ingehouden warme charme. Tonen van gestoofd zwart fruit zoals bramen en zwarte kersen. Een overtuigende, intense wijn met een uitzonderlijk breed smaakpallet. De wijn heeft de gulle karaktertrekken van een hoge Cahors maar is door z'n Argentijnse afkomst een stuk toegankelijker. Malbec op z'n best en een klasse apart...

Het concept voor een uitzonderlijke Chileense Speciale Reserva wijn -cultivé en biodynamic, limited edition , aged in barriques- vond gestalte op verzoek van het Corps Diplomatique toen de kwaliteit in de beste wijngaarden van de Cachapoal Valley een absolute top bereikte.

Biologisch dynamisch een levensfilosofie op Tierra d’Augustinos Stéphane Maique, reeds jarenlang stimulator van de Franse school voor traditionele Chileense kwaliteitswijnen, wilde met de creatie van ’n terroirwijn onder de nobele naam ‘Diplomat Sélection’ volledig tegemoet komen aan de hoge kwaliteitseisen van een groep diplomaten. In een overvloedige, rijpe oogst zag hij kans om voldoende topwijnen te vinden voor de aanleg van een superieure selectie van slechts 13.200 flessen. De cuvées werden samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde, ‘ecologisch’ bijgewerkte wijngaarden genaamd Tierra d’Augustinos. De kleine oogst van deze wijngaarden gemiddeld 3 keer zo klein nam hij voor lief waardoor er een eerlijk en natuurlijk product ontstond. In de barriques van Frans eiken vond het uiteindelijke huwelijk plaats tussen de componenten en kon de wijn onder de hoede van de keldermeester zijn eerste rijping ondergaan.

MINITIEUZE ZORG VOOR BIOLOGISCHE TOPWIJN

Biologisch dynamisch een levensfilosofie op Tierra d’Augustinos Nadat de botteling had plaatsgevonden heeft de wijn de gelegenheid gekregen om nog enkele jaren flesontwikkeling te ondergaan. Nu, 6 jaar na de geboorte van deze biologische wijn, vindt de (her)introductie plaats van het nieuwe oogstjaar 2010   die zeker niet onder doet voor zijn voorganger 2008. Wederom een pure terroirwijn onder de naam Diplomat Sélection. Het geduld en de minitieuze zorg van de wijnmakers zijn  bekroond met een vorstelijke wijn. Resultaat: fonkelend diep robijnrood van kleur met een ondertoon van nieuw eiken, met een neus vullend bouquet van fraaie geuren o.a. zwarte bes en een rijke, volle smaak, langtalmend in de mond.

ALS DE KIPPEN ERBIJ……

Biologisch dynamisch een levensfilosofie op Tierra d’Augustinos Bij het ‘Corps Diplomatique’ over de hele wereld vond de wijn een groots onthaal. Ondanks de onverwacht lage prijs stak hij toch met kop en schouder boven z’n beroemde (Chileense) confrères uit. Dat Alex Storms Junior er als de kippen bij was om deze unieke rode wijn te prolongeren bewijst de aankoop van de nieuwe jaargang 2010. De verwachtingen zijn er niet minder om, maar gegarandeerd zal deze 2010er het succes van jaargang 2008 weten te evenaren.

DOEL BEREIKT

Het doel dat de voormalige oenoloog van beroemde Châteaux uit de St. Estephe voor ogen stond: het creëren van een wijn van wereldklasse, voor een betaalbare prijs, blijkt hiermee daadwerkelijk bereikt te zijn. Internationaal gezien zal het zelfs niet licht vallen deze prestatie te overtreffen. De speciale selectie voor het wereldwijde ‘Corps Diplomatique’ lijkt hiermee een fraaie bekroning te hebben gevonden. Eveneens blijkt dit uit de reactie van ‘La Guilde des Oenologues´, waar men eensluidend tot de conclusie kwam dat de rode wijn ‘Diplomat Sélection’ tot de top behoort: een derde plaats in de totale rangschikking en een tweede plaats bij de 2010er met een uitmuntend bewaar potentieel van maar liefst 10 jaar. Wellicht meer! Een absolute, eerste plaats werd behaald in de vergelijking prijs/kwaliteit verhouding.

 

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen