U bent hier

Schatgravers gezocht

Wijnvelden met de Plavac Mali! Immers, Kroatië, is ’n verrassend, onbekend wijnland. Parels van rode wijnen worden er geoogst om nooit meer te vergeten. Wijncollectioneurs zijn verrast over het kwaliteitsniveau van het oeroude ras ‘PLAVAC MALI’. Eenmaal geproefd vergeet je ‘m nooit meer. Deze fascinerende zeldzame, rode kwaliteitswijn, in stijl en klasse is ‘alom’ gezocht..

DAAR WAAR DÉ WIJNDRUIF PLAVAC MALI de scepter zwaait….

Uitzicht over de wijnvelden op het eiland Hvar! Vindt u kunstschatten, geurende lavendel velden en sprookjesachtige stranden. Het oeroude ras werd al meer dan 2000 jaar geleden meegenomen door de Grieken en voelt zich thuis op het eiland Hvar waar de ruige en steile berghellingen oprijzen langs de Adriatische kust. Deze hellingen vormen als het ware de scheiding tussen twee klimaatzones waarin de wijngaarden zich bevinden. In het oosten beschermt het kustgebergte de hellingen tegen de koude wind uit het vasteland en in het westen grenst Hvar aan de machtige Adriatische kust. De barre weersomstandigheden op het eiland zijn uitzonderlijk: de zomers in het binnenland zijn erbarmelijk heet en de winters ijskoud. Regen valt er nauwelijks en de Plavac Mali moet vechten voor z’n bestaan. In de rotsachtige ondergrond worden de wortels gedwongen zich een weg te banen. Soms wel tachtig meter diep om extra voedingsstoffen te onttrekken aan diverse ondergrondlagen en om het schaarse water te bereiken. Bovendien zorgt het bijzondere microklimaat op dit pittoreske eiland voor uitzonderlijke rode wijnen. Het komt de kwaliteit uiteindelijk ten goede waarin vooral de oude stokken van maar liefst 20 tot 40 jaar een hoofdrol spelen. Diepgeworteld in een uitzichtloze droogte. Op terras wijngaarden en op steile hellingen vlak aan zee. Het El Dorado voor vechtersbazen met uiterst geringe opbrengsten daar oogst men de zeldzame Plavac Mali. Kortom, een rode wijn die zijns gelijke niet kent…

BENADIGD VAKMAN MLADEN FORKO

Het eiland Hvar! Op dit eiland van slechts 70 km lang en 10 km breed beschikt Mladen over biologische terrasvormige piepkleine wijngaarden gesitueerd op steile zandkalkachtige hellingen. De Adriatische Zee is hier zijn vriend en verwent zijn kerngezonde Plavac Mali druiven met een verkoelend briesje. Een lust voor het oog maar helaas een crime om handmatig te oogsten zijn de steile hellingen in de omgeving van de pittoreske dorpjes Ivan Dolac en Stari Grad. Blind geproefd zullen zij zonder meer stand houden tussen de groten der aarde. Een prettig gevoel voor deze geweldige gepassioneerde vakman.

HET KARAKTER

De Plavac Mali druivenstok. Hvar is werkelijk een schitterend en eeuwenoud eiland met monumentale wijnen die niet alleen de wijntraditie uitdragen. Met recht worden zij ‘de wijnparels’ genoemd van de Adriatico. Ze zijn complex met een volle warme afdronk waarin het harmonisch samenspel van fruit en zoete specerijen eenvoudig te ontdekken zijn. Vandaar misschien ook het bezoek van de zeer geïnteresseerde Mondavi uit Californië. Er wordt namelijk beweerd dat zijn Zinfandel een directe afstammeling is van de Plavac Mali. Niets zal hem ervan weerhouden om de wijnwereld op z’n kop te zetten om z’n succes verhaal van de jaren zeventig uit de vorige eeuw te herhalen. Toen stootte hij tijdens ‘the judgment of Paris’ met z’n Californische wijnen de Franse vakbroeders van de troon. Wie weet? misschien haalt hij het kunstje opnieuw uit. De Plavac Mali uit het dorpje Ivan Dolac is er klaar voor: 100 % biologisch gecertificeerd en van topniveau !!!  b e n t  g e w a a r s c h u w d…..

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen