Op zwerftocht naar oospronkelijke wijnen

PIVKA VRANEC
€8,95
€5,55
48+ €5,38
144+ €4,95
Rode wijn
Tikoes 2016

De kwaliteit is moeilijk onder woorden te brengen van dit oeroud ras uit Macedonië. Het is een buitengewoon krachtige wijn in z'n jeugd. Eenmaal op leeftijd is het een uiterst elegante wijn met een bouquet waarvan je minuten lang kunt genieten, waarin je 'als in geen andere wijn' zo duidelijk de combinatie grondgesteldheden en oude stokken proeft. Een klasse wijn die de naam draagt van de autochtone druif vranac is zeker het ontdekken waard. Z'n uitstekende prijs/kwaliteit spreekt voor zich.

ODE AAN... feteasca neagra VINARTE
€6,95
€5,49
48+ €5,33
144+ €4,90
Rode wijn
Starmina Terase Danubiene 2014

Ode aan de wijnen van weleer!! Karakteristieke rode wijn van onbekende maar zeer interessante druiven genaamd de feteasca neagra &amp, negru de dragasani. Bij de eerste ontmoeting komt een zeer verfijnde balans tussen fruitige en kruidige tonen je tegenmoet. Daarin is eenvoudig een rijk scala aan cassis, kersen en vlierbessen te ontdekken waarbij de specerijen en een typisch pepertje het geheel compleet maken! De mooie frisse afdronk die in de jonge jaren soepel en vriendelijk is zal complexer worden naarmate ze ouderen. Zeldzaam en om deze reden alleen al het ontdekken waard!

Op zwerftocht naar oospronkelijke wijnen ‘Vrouwen in het zwart, soms op blote voeten. Wijnkruik of korf met druiven op het hoofd. Herders met kuddes schapen of geiten. Alleen mannen aan de bar. Haast vergeten, prachtig aangelegde wijngaarden ...’

Macedonië.. Een wijnland in opkomst!

In Macedonië vond al enkele eeuwen vóór het ontstaan van onze jaartelling wijnbouw plaats. Dat het bestaan van karaktervolle wijnen uit dit onbekende land voor veel Nederlanders niet bekend is heeft te maken met de beladen historie.  Pas in 1991 is de republiek Macedonië een onafhankelijke staat geworden. De 13 grote staatsbedrijven die vóór de jaren 90 van de vorige eeuw het toenmalige Joegoslavië en een groot deel van de Balkan en Oost-Europa van wijn voorzagen, waren niet zozeer op kwaliteit maar bovenal op kwantiteit gericht. De bulkwijn kwam er in grote tanks aan en werd vaak ter plekke gebotteld.  Toch had het systeem zo zijn voordeel; de ruim 25.000 families die destijds allemaal een klein stukje wijngaard toegekend hadden gekregen, waren door dit systeem in de gelegenheid om de wijngaarden goed te onderhouden. Daardoor kent het land enkele goed bewaarde wijngaarden van nauwelijks bekende druivensoorten als Vranec, Kadarka, Tenjanika en Žilavka.

Familiebedrijf

Eigenaar en hoofd van de Familie Pivka Pivka is het wijnbedrijf dat in 2002 is opgericht door de gelijknamige familie die bewust streeft naar zo authentiek mogelijke wijnen. De beste resultaten worden gecreëerd met inheemse druivenrassen die samen met de uitstekende omstandigheden de meest optimale combinatie vormen. De grondgesteldheden worden grotendeels gekenmerkt door diluviale bodems. De hete zomers krijgen de verkoeling van de koude wind die ’s nachts door de vallei blaast: zonder die koele wind zouden de druiven verschrompelen en zou de wijnbouw onmogelijk zijn. De handmatige oogst begint vervolgens midden september waarbij de lange herfst een maatstaf is voor de uiteindelijke kwaliteit. De verlengde rijpingsperiode van de druiven draagt namelijk bij aan de hogere concentraties van suiker en zuur in de druiven met als eindresultaat wijn met een intense kleur en een complex aroma. Concessies aan de traditionele smaken zijn hier uit den boze. Gemanipuleerde wijnen ‘op smaak gebracht voor het grote publiek’ zult u hier dan ook niet aantreffen. De hedendaagse vinificatietechnieken worden gebruikt om de natuurlijke kracht en het individuele karakter van de Vranec te versterken, zonder agressieve tannines. Het resulteert in wijnen met een goede balans, structuur en bewaarmogelijkheden die nu al zacht genoeg zijn om de wijnliefhebber van het jonge fruit te kunnen laten genieten.. 

Een wijn om nooit meer te vergeten!

Op zwerftocht naar oospronkelijke wijnen Alexander de Grote –nog altijd de beroemdste Macedoniër aller tijden- zal in vergetelheid raken wanneer Macedonië de stappen blijft maken die ik onlangs beleefde tijdens onze proeverij.  Een wijnland vol in ontwikkeling waarbij de eeuwenoude historie, de Slavische taal en de onbekende druivensoorten evenzovele mysterieuze elementen vormen. Karaktervol en van een onbetwiste, ouderwetse kwaliteit is de 100 % Vranec. Een compositie onder de naam APHRODISIAK uit het oogstjaar 2015 mag er eveneens wezen. Harmonisch samengesmolten tot een kanjer van onberispelijke kwaliteit uit de Vranec, Cabernet en Merlot. Ik kan u verzekeren dat deze rode wijnen u zullen verrassen en menigeen zal doen verbazen! Prachtige rode wijnen, met een rijke en stevige basis die door hun zachte tannines en zwoele afdronk door een grote groep wijnliefhebbers ten volle gewaardeerd zullen worden.  Met enige jaren flesontwikkeling zal het aroma zelfs complexer worden. Een must voor elke wijnliefhebber!

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B februari / maart '19
€51,70
€36,58

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C februari / maart '19
€85,70
€62,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D februari / maart '19
€89,90
€71,90

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A februari / maart '19
€80,80
€61,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort