Op zwerftocht naar oospronkelijke wijnen

PIVKA VRANEC
€8,95
€5,55
48+ €5,38
144+ €4,95
Rode wijn
Macedonië Tikoes 2016

De kwaliteit is moeilijk onder woorden te brengen van dit oeroud ras uit Macedonië. Het is een buitengewoon krachtige wijn in z'n jeugd. Eenmaal op leeftijd is het een uiterst elegante wijn met een bouquet waarvan je minuten lang kunt genieten, waarin je 'als in geen andere wijn' zo duidelijk de combinatie grondgesteldheden en oude stokken proeft. Een klasse wijn die de naam draagt van de autochtone druif vranac is zeker het ontdekken waard. Z'n uitstekende prijs/kwaliteit spreekt voor zich.

‘Vrouwen in het zwart, soms op blote voeten. Wijnkruik of korf met druiven op het hoofd. Herders met kuddes schapen of geiten. Alleen mannen aan de bar. Haast vergeten, prachtig aangelegde wijngaarden.......’

Een wijnland in opkomst!

Een kijkje in het historisch centrum van Nogotino. In Macedonië vond al enkele eeuwen voor het ontstaan van onze jaartelling wijnbouw plaats. Dat het bestaan van karaktervolle wijnen uit dit onbekende  land voor veel Nederlanders niet bekend is heeft te maken met de beladen historie.  Pas in 1991 is de Republiek Macedonië een onafhankelijke staat geworden. De 13 grote staatsbedrijven die voor de jaren 90 van de vorige eeuw het toenmalige Joegoslavië en een groot deel van de Balkan en Oost-Europa van wijn voorzagen, waren niet zozeer op kwaliteit maar bovenal op kwantiteit gericht. De bulkwijn kwam er in grote tanks aan en werd  vaak ter plekke gebotteld.  Toch had het systeem zo zijn voordeel;  de ruim 25.000 families die destijds allemaal een klein stukje wijngaard toegekend hadden gekregen, waren door dit systeem in de gelegenheid om de wijngaarden goed te onderhouden. Daardoor kent het land enkele goed bewaarde wijngaarden van nauwelijks bekende druivensoorten als Vranec, Kadarka, Tenjanika en Žilavka.

Familiebedrijf

Pivka is het wijnbedrijf dat in 2002 is opgericht door de gelijknamige familie die bewust streeft naar zo authentiek mogelijke wijnen. De best mogelijke resultaten worden gecrëerd die afkomstig zijn van de eigen druiven en een weerspiegeling vormen van de uitstekende omstandigheden. De grondgesteldheden worden grotendeels gekenmerkt door diluviale bodems. De hete zomers krijgen de verkoeling van de koude wind die ’s nachts door de vallei blaast -zonder die koele wind zouden de druiven verschrompelen en zou de wijnbouw onmogelijk zijn - De Vranec van Pivka is een must voor elke wijnliefhebber. De handmatige oogst begint vervolgens midden september waarbij de lange herfst een maatstaf is voor de uiteindelijke kwaliteit. De verlengde rijpingsperiode van de druiven draagt namelijk bij aan de hogere concentraties van suiker en zuur in de druiven met als eindresultaat wijn met een intense kleur en een complex aroma. Concessies aan de traditionele smaken  is hier uit den boze.  Gemanipuleerde wijnen ‘op smaak gebracht voor het grote publiek’ zult U hier dan ook niet aantreffen. De hedendaagse vinificatietechnieken worden gebruikt om de natuurlijke kracht en het individuele karakter van de Vranec  te versterken, zonder agressieve tannines. Het resulteert in wijnen met een goede balans, structuur en bewaarmogelijkheden die nu al zacht genoeg zijn om de wijnliefhebber van het jonge fruit te kunnen laten genieten..

Een wijn om nooit meer te vergeten!

Oude wijnkelders! Alexander de Grote –nog altijd de beroemdste Macedoniër aller tijden- zal in vergetelheid raken wanneer Macedonië de stappen blijft maken die ik onlangs beleefde tijdens onze proeverij.  Een wijnland vol in ontwikkeling waarbij de eeuwenoude historie, de Slavische taal en de onbekende druivensoorten evenzovele mysterieuze elementen vormen. Karaktervol en van een onbetwiste, ouderwetse kwaliteit is deze Vranec van Pivka. Ik kan U verzekeren dat deze rode wijn u zal verrassen en menigeen zal doen verbazen! Een prachtige wijn, met een rijke en stevige basis die door zijn zachte tannines en zwoele afdronk door een grote groep wijnliefhebbers ten volle gewaardeerd zal worden.  Met enige jaren flesontwikkeling zal het aroma zelfs complexer worden.
Een must voor elke wijnliefhebber!

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen