Dramatisch mooi land van majestueuze ruwheid

QUINTA DOS CURRAIS ROOD
€8,75
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Rode wijn
DOC beira interior 2015

Oeroude rassen zorgen voor een zeldzame rode wijn. In de''Cova Beira" op de uitlopers van het Esterla en het Gardunha gebergte ontstond deze superbe rode Portugese wijn. De compositie van de 35% touriga nacional, 40% arahones, 15% castelao en de 10% rufete is een ware smaak explosie. Zwarte pruimen, frambozen in combinatie met kruiden en fluweelzachte tannines. Een persoonlijkheid grootgebracht op Barriques alsof het een Grand Crus is. Klasse, bekroond met goud op het 'Concours Mondiale' in Brussel '12.

QUINTA DOS CURRAIS WIT
€8,25
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
DOC beira interior 2016

Oeroude rassen vormen de ruggengraat van deze wel heel bijzondere witte wijn. Slechts een enkeling slaagt erin om het delicate parfum van de fonte cal 50 % de arinto 25 % en síria 25 % samen te laten smelten tot een wijn van dergelijk hoog niveau. Zalvend breed, lekker mals en lang van smaak. Klasse! Een witte droge wijn die erg lekker is als aperitief, maar het ook uitstekend doet bij (groene) asperges of visschotel. Afkomstig van een superieur micro klimaatje op de uitlopers van het Estrela gebergte.

QUINTA DOS CURRAIS RESERVA
€11,95
€8,75
48+ €8,49
144+ €7,81
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
DOC beira interior 2011

Absolute top compositie met maar liefst 80 % touriga nacional geholpen door 15 % aragones en 5 % castelao. Weelderige, zachte tannines worden gedomineerd door de typische ceder touch die zo kenmerkend is voor een top Cuvée. Zeldzaam in z’n klasse en daarom is hij al meerdere malen naar voren gekomen in de top 50 van beste Portugese wijnen! Kortom, zeer de moeite waard en van zeer hoge komaf. De opvoeding op nieuw Frans eiken -12 maanden !- is vanzelfsprekend en dat is te proeven !! Superbe..

QUINTA DOS CURRAIS SIRIA
€8,25
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Witte wijn
DOC beira interior 2016

Deze wel heel bijzondere witte wijn is afkomstig van een superieur micro klimaatje op de uitlopers van het Estrela gebergte en wordt gemaakt van het oeroude ras síria. Zeer delicaat, fris en elegant aroma met een subtiele bloemengeur. De tonen van exotisch en citrus fruit zorgen voor een zeer gebalanceerde afdronk. Slechts een enkeling slaagt er maar in om het delicate en elegante karakter van deze druivensoort te behouden in het snikhete binnenland van Portugal. KLASSE

Uit een strikt afgebakend gebied in Portugal, tussen de rivieren Douro en Tejo, ligt ten zuid/oosten van de stad Guarda het zeer oude wijngebied Beira Interior. De met bergen omringde enclave ligt dichtbij de Spaanse grens. Het landschap is er dramatisch mooi en de wijn ontroerend lekker. Het landschap oogt als een enorme plooirok die is gedrapeerd tot aan de natte voeten van dit verder gortdroge gebied. Onvoorstelbaar hoe mensenhanden deze weerbarstige leistenen ruigte in cultuur hebben kunnen brengen. Tevens is het een fascinerende gedachte dat de met wijnterrassen beklede hellingen een zo verfijnd product kunnen voortbrengen uit een compositie van inheemse rassen. In de Engelse literatuur (van vóór 1700) zijn al  verwijzingen te vinden naar een geheimzinnige wijn uit een dramatisch mooi land van majestueuze ruwheid..

[node:title] Al eeuwen lang

Al eeuwen lang leveren de wijnboeren ‘de – consumo-wijn (vin ordinaire) aan Lissabon en Oporto. Veel wijnexperts zijn het er echter over eens dat het strikt afgebakende gebied  Beira Interior de potentie heeft om ook wijnen voort te brengen van een veel hoger niveau. Daar voel ik mij natuurlijk het meest toe aangetrokken. Een authentieke wijn uit een nauwelijks bekend gebied en met een geheel eigen gezicht, dat spreekt me aan. De gemeenten Caviha, Penamacor en Fundâo vormen, met de omliggende wijngaarden, het gebied bij uitstek voor het produceren van zeer goede kwaliteitswijnen. Anders dan de overige regio’s in Portugal is het alsof de tijd hier is blijven stil staan. Inderdaad, de meest authentieke wijnbedoening die ik ken is die van Quinta  dos Currais uit het dorpje Fundâo. Hier kunnen ze u wijnen laten proeven waarvan u het bestaan niet voor mogelijk had gehouden, zó mooi, zó oorspronkelijk, zó natuurzuiver. Zelfs de meest verwende wijnliefhebber realiseert zich dat de toekomst ligt in deze kwaliteitswijnen, ook al vanwege hun opmerkelijk gunstige prijs/kwaliteitsverhouding.

Oeroude rassen

[node:title] De bodem in dit gebied bestaat uit graniet en leisteen dat op veel plaatsen is bedekt met klei, vermengd met zand en grint. Het landklimaat wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers. In de hoge bergen blijft de sneeuw op de noordelijke hellingen tot laat in het voorjaar liggen. De oeroude rassen moeten vechten voor hun bestaan met als gevolg geringe oogstopbrengsten per hectare, Oeroude rassen die in het verleden voorbestemd waren voor de ordinaire niets zeggende wijnen worden nu gebruikt voor superieure kwaliteitswijnen met een geheel eigen karakter. De rode wijnen uit het superieure gebiedje Beira Interior verdwijnen zo maar niet meer in de naamloze massa….

Complete kwaliteitsrevolutie

[node:title] Een ware proeftuin, verdeeld over honderden kleine bezittingen langs en op de uitlopers van het Serra da Estrela gebergte, zorgt voor een speciale mix van druiven. Ongeacht de variëteit is dit de succesformule van Quinta dos Currais. Deze rode en witte creaties zijn van Luis Pato, de wijndeskundige bij uitstek. Hij heeft hiermee een complete kwaliteitsrevolutie op gang gebracht. Hij volhardt erin dat slechts via deze oeroude rassen eigentijdse wijnen gemaakt kunnen worden die uniek zijn in smaak en karakter. Deze rassen zijn vaak van hoge leeftijd en afkomstig van de beste percelen op de wijnboerderij van Quinta  dos  Currais.  Vandaar mijn keuze voor de wijnen van Currais     uit het dorpje Fundâo van deze traditioneel werkende Quinta . Er is bovendien geen serieuzere en harder werkende wijnboer. [node:title] Een wijn creëren die van huis uit het specifieke ouderwetse karakter heeft meegekregen behoort tot zijn specialiteit. Ambachtelijk gemaakt uit oeroude rassen en natuurzuiver. Het lage rendement van de oude stokken neemt hij voor lief. Werkelijk een schoolvoorbeeld dat best uniek genoemd mag worden in stijl en karakter en dat tevens beschikt over de potentie om te ouderen. Hij kijkt, snuift en analyseert. Praat over kwaliteit en karakter. Lyrisch, als een poëet... lacht en kijkt gelukzalig. Hoe geconcentreerder de kleur van de druppels die langs de binnenkant van het glas blijven hangen, hoe beter de wijn. En om de Belgische confrère uit het proefpanel maar te citeren: ‘beeldschoon’.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen