Wijnen voor de dapperen. Onbekend, maar toch bemind! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Wijnen voor de dapperen. Onbekend, maar toch bemind!

PREDICTION ALIBERNET Matysak
9,50
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
Rode wijn
2016

Alibernet heeft zijn oorsprong in Odessa (Oekra?ne). In 1950 kwam deze kruising tot stand door Cabernet Sauvignon te kruisen met Alicante Henri Bouschet (al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet). In Slowakije is deze druivensoort omarmt en levert tegenwoordig originele, maar vooral complexe wijnen op, diepe kleur met de karakteristiekenvan een klassieke cabernet sauvignon zoals cassis, bramen en veenbessen. Een buitengewone smaak met een verfijnde elegante afdronk.

MAIRENA Bonarda WINEMAKER SELECTION RESERVE
11,75
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
Mendoza 2016

De Bonarda kent zijn oorsprong in Europa. Immigranten namen deze druif mee naar Argentinië waar hij de kans kreeg om uit te groeien tot een successtory. Bonarda is samen met Malbec het boegbeeld van de (rode) Argentijnse wijnen en heeft Famalia Blanco een grote reputatie bezorgd. Met hun Mairena -winemakers selection- bewijzen ze een absolute topproducent te zijn. De kleur is diep met een robijnrode kern. Het bouquet is rijk met veel donker fruit als bramen, kers (kriek) en pruimen. De smaak is mondvullend en geconcentreerd zonder ook maar een moment log of zwaar over te komen.

PLAVAC MEDITERANO Badel 1862
12,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
Vrhunsko Vino Hvar (Dalmatië) 2012

De vreugde en trost uit Kroatië (en Dalmatië in het bijzonder) leeft voort in de wijnen gemaakt van de plavac mali druif. Samen met de Ivan Dolac &amp, Ivan Dolac barrique behoort deze Plavac Mediterano tot de topwijnen van Kroatië! Granaat rood van kleur en een geur van rode bessen, gedroogde pruimen en fijne kruiden. De smaak is complex met een volle warme afdronk met een harmonisch samenspel van fruit en zoete specerijen. Het 'mediterrane gevoel' gebotteld in een fles wat natuurlijk schitterend aansluit bij (gegrild) rood vlees, wild en harde (oude) kazen.

Onbekend maakt onbemind is een bekend spreekwoord. Dit wil zeggen dat men niet kan houden van wat men niet kent. Volgens de negentiende-eeuwse schrijver Multatuli is dit slechts ten dele waar. “Het tegenovergestelde komt minstens even dikwijls voor. Velen voelen zich aangetrokken door 't vreemde en zijn afkerig van 't eenvoudige, 't bekende." En laat dat laatste nu net zijn waar we ons, als Storms-team, mee kunnen identificeren. We zoeken wijnen met karakter en een verhaal. Veelal van onbekendere druivensoorten, landen of regio’s. Gekenmerkt door een ongekende prijs- kwaliteitsverhouding. Altijd met de potentie om te rijpen, maar bovenal ook te verrassen!

Wijnen voor de dapperen.  Onbekend, maar toch bemind! Zo (her)ontdekken we af en toe nog parels in onze privéwijnkelders die we in het verleden hebben geïmporteerd. Wijnen die twintig of soms zelfs dertig jaar oud zijn. Ze blijken nog in een bewonderenswaardige conditie te zijn, ook als het niet de topjaren betreft. Hierdoor kijken we met weemoed terug naar het verleden. Het is immers tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat een wijn de leeftijd van tien jaar weet te bereiken, zeker niet in een prijssegment onder de 10 euro…Een ander opmerkelijk ‘voordeel’ is het bescheiden alcoholgehalte van 12,5-13,5 % dat we voorheen als normaal beschouwden. Zoveel beter verteerbaar dan de fruitbommen van tegenwoordig met alcoholgehaltes van 14,5% - 15+ %. Verwacht bij deze wijnen echter niet de rijpe bosvruchten- of kersentonen maar geniet van de tertiaire aroma’s en smaken als gedroogde bladeren, tabak, chocolade, houtteer, laurier, sandelhout en nog veel meer. 

Puur en uniek

Wijnen voor de dapperen.  Onbekend, maar toch bemind! Verheugd zijn we dan ook dat we aan het begin van 2024 een unieke selectie kunnen aanbieden die een duidelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt waarbij u eenvoudig bovengenoemde eigenschappen zult herkennen. Wees echter gewaarschuwd dat het wijnen voor ‘de dapperen onder ons’ zijn. Ze wijken af van de huidige standaard en zijn daarom uniek in hun soort. Uitzonderlijk om in hun pure vorm van te genieten. Ongekend wanneer u ze combineert met producten als paddenstoelen, bieten of spinazie.

De oorsprong

[node:title] De nevenstaande drie wijnen, die we in deze Wijninfo omarmd hebben, brengen ons  deels terug naar de Balkan. We krijgen te maken met de trots van Kroatië en Slowakije. In Kroatië ontdekte we de Plavac Mali, dé druivensoort die de voorvader is van de internationaal geroemde Zinfandel en Primitivo. In Slowakije gaat het over een jongere druivensoort: een die zijn oorsprong kent in Odessa (Oekraïne). Hier is in 1950 de Alibernet geboren. Een kruising die tot stand kwam door het combineren van Cabernet Sauvignon met Alicante Henri Bouschet (welke al een kruising tussen Grenache Noir en Petit Bouschet is). Voor de derde wijn reizen we af naar de andere kant van de wereld, naar Argentinië. Dit is het thuis van onze koningin Maxima en kent een rijke wijntraditie. Malbec wordt hier geroemd en heeft meer naam en faam verworven dan het land van origine: Frankrijk… Ons oog viel echter op de Bonarda. Een druivensoort die hoge ogen gooit en die schouder en schouder staat met de Malbec. Het zal nog enige jaren duren maar dit zal een boegbeeld worden van de Argentijnse rode kwaliteitswijnen!  Onze tip: behandel deze selectie met liefde. Dat wil zeggen dat de wijn een klein beetje rust kan gebruiken nadat ze vervoerd is. Houd er verder rekening mee dat er een beetje depot (droesem) aanwezig kan zijn aan de onderzijde van de kurk of bij het uitschenken van het laatste glas. Als u dit alles respecteert, dan zijn wij ervan overtuigd dat dit u een unieke wijnervaring oplevert waarna we kunnen vaststellen: ONBEKEND, MAAR TOCH BEMIND!

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket  A februari / maart '24
68,40
53,38

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  B februari / maart '24
64,80
52,78

inhoud:  4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  C februari / maart '24
46,20
35,70

inhoud:  4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket  D februari / maart '24
75,70
63,30

inhoud:  6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort