SAN VITO Lamelia Verdicchio

€8,95
€7,50
48+ €7,28
144+ €6,69
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2017
Op dronk:
nu
Alcohol:
13,50 %
Inhoud:
0,750
Doos inhoud: 6
Land:
Italië
0
Nog geen stemmen
000900.png

San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta waarbij de zonexposure optimaal is. De oudere wijnstokken geven een complexere stijl waarbij de aanzet beduidend aromatischer is. De ragfijne smaak herbergt noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijnfijnbesnaard karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren. Een wijn waarbij het laatste slokje uit het glas nieuwsgierigheid oproept naar wat het volgende glas zal prijsgeven... DOEN!

meer info en achtergrond via https://www.storms.nl/nieuws/verdicchio-de-matelica

Beoordeling Nederlands Gilde van Sommeliers: ****

100% verdicchio, handmatige oogst van geselecteerde druiven, bij aankomst verwerkt met inert gas als beschermlaag tegen oxidatie. Korte inweking van gekneusde druiven samen met de schillen, vergist met geselecteerde gisten in rvs tanks bij 16-18C. De helft krijgt malo. Opvoeding 8 maanden in rvs tanks op de fijne lie met bâtonnage en 2 maanden op fles.

K zeer bleek groengeel

G enige complexiteit met prachtig fruit van perzik en abrikoos, bloemen

S veel smaak, mooie compositie, hechte balans

A prima vulling en lengte

T als de vorige wijn, maar op een iets hoger niveau

selection of the best vineyards with perfect sun exposure, zone Serre Alte.

EXPOSURE AND ALTITUDE: south, southeast 350-500 slm. (higher temperature range)

TYPE OF SOIL: very loose and draining, clayey limestone.

VARIETY: 100% Verdicchio

FARMING SYSTEM: espalier, pruning guyot

AVERAGE AGES OF VINES: 15-20 years

TIME OF HARVEST: from late September to mid-October grape selection.

VINIFICATION AND FERMENTATION: after a short cold maceration (8 hours at 10 ° c) of the crushed grapes, settling of the must is performed in stainless steel tanks at a controlled temperature (16 ° C for 12 days) with the addition of selected yeasts.

AGEING: 8 months in stainless steel and 2 months in bottle.

ALCOHOL CONTENT: 13% vol.

TOTAL ACIDITY: 6.2 g. / liter.

COLOUR: straw yellow slightly amber with greenish reflections.

AROMA: intense and complex. characterized by elegant fruity notes of apple peach, apricot and white melon, mixed with dried flowers and herbs.

TASTE: strong impact and viscosity, but at the same time remarkable freshness with nice acidity and fragrance.

PAIRING: rich dishes based on fish and white meats, fried food and seasoned cheeses.

SERVING TEMPERATURE: 10/12°C

STYLE OF WINE

VERDICCHIO SELECTION SAN VITO arises precisely from the selection of the best vineyards thanks to our work of "zoning" and the study of the aromatic expression in each of our vineyards. This wine expresses the aromatic power of this noble variety, in each rich and complex style, intense and aromatic with a wide structure and long sensory for the mouth.

SAN VITO Lamelia Verdicchio DOP Verdicchio di Matelica

De oudere wijnstokken geven een complexere stijl waarbij de aanzet beduidend aromatischer is. De ragfijne smaak herbergt noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touche. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijn fijn besnaard karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.

WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born

Recept Knapzak van vis met diverse groenten voor 4 personen

Eigenlijk wil ik beginnen dat men deze knapzak op 1001 manieren kan maken of wel vullen..Men kan diverse soorten  vis gebruiken (zalmfilet, forelfilet,  kabeljauw, heilbot, zeewolf)

Dit kan men naar eigen smaak zelf aanvullen met schaal en schelpdieren… Ook kan dit gerecht geheel vega gemaakt worden met alleen de groenten en eventueel uitbreiden met extra groenten (bijv. gedroogde kikkererwten geweekt  en beet gaar gekookt, linzen, spinazie etc.)

Ingrediënten

4  vierkante vellen bakpapier en 4 kleine touwtjes voor vast te binden

  • 4 aardappelen (vastkokers) geschild en in kleine schijfjes snijden
  • 2 uien in ringen gesneden
  •  Een groenten mix zelf samen te stellen bijvoorbeeld : ½ broccoli, bleekselderij, wortel courgette, groene en/of witte asperges, peultjes, Sugar snaps , paprika, spinazie
  • 600 – 800  gram Diverse soorten vis zoals zeewolf, scholfilet, tongschar, griet, bot, kabeljauw maar ook zalmfilet , roodbaars etc. Voor deze wijn heb ik gekozen voor een witvissoort en wel kabeljauw als filet.
  • Variatie van verschillende kruiden die gebruikt kunnen worden. Zorg dat je in totaal ongeveer 1 koffiekopje gevuld hebt met fijngesneden kruiden.  (het groen van 2 bosuitjes, peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn, lavas of maggi plant, bieslook, bladselderij dille.
  • 1 citroen gewassen en in partjes gesneden.
  • 8 eetlepels fijne olie (1e persing)
  • 1 knoflook teentje fijngesneden
  • 8 eetlepels  SAN VITO Lamelia Verdicchiob
  • Verse peper uit de molen
  • Beetje Grof zeezout

 

1/ Leg het vel bakpapier op het aanrecht. Leg in het midden 1 aardappel in dunne schijfjes gesneden (beetje dakpansgewijs).

2/ Neem ongeveer 1/8 van de totale groenten mix en leg op de aardappel.

3/ Strooi ook ongeveer 1/8 van de fijngesneden kruiden over de groenten mix

4/ Breng het geheel op smaak met peper en zout

5/ Verdeel de kabeljauwfilet (ongeveer 150gram ) bovenop de groenten & kruiden mix

6/ Vermeng de olijfolie met de fijngesneden  knoflook en verdeel het geheel over 4  vispakketjes.

7/ Strooi weer 1/8 kruiden mix over de kabeljauwfilet en breng weer op smaak met peper & zout

8/ Verdeel de citroen partjes over de 4 pakketjes . Pak de 4 uiteinden van het bakpapier en bind het geheel vast met touw.

9/ Plaats ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden

10/ Serveer op een groot bord en haal de touwtjes los. Serveer hierbij een  glas SAN VITO Lamelia Verdicchio DOP Verdicchio di Matelica