Ribeiro | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Ribeiro

Ribeiro, de meest noordelijke Denominacion de Origen van Galicië, ligt in  riviervalleien van de Arnoya, de Avia en de Miño. De druivenaanplant dateert hier van de Romeinse tijd. De wijnbouw werd al gedocumenteerd door de monniken van het klooster van Clodio in de twaalfde eeuw. Daardoor geldt Ribeiro na Rioja als oudste wijnstreek van Spanje.

Nauwelijks bekend

Maar het merkwaardige is dat de bekendheid niet verder reikt dan Spanje. Daarbuiten hebben de wijnliefhebbers er nauwelijks weet van dat hier in Galicië, in het groene noordwesten – aan de grens met Portugal-, vooral witte droge wijnen voorkomen.  De streek deed er buiten de landsgrenzen zelf dermate weinig toe dat verschillende wijngidsen zelfs niet de moeite hebben genomen de wijnliefhebber hierover te informeren. Daarentegen is de buurman - DO Rías Baixas -  uit de alberiño-druif  met z´n beendroge karakter een alom succesvolle wijn. Het delicate, en het stuivende frisse licht aromatische karakter van de treixadura- druif mist hij echter en dat is nu juist waarmee de DO Ribeiro zich onderscheidt. In tegenstelling tot DO Rías Baixas  is de DO Ribeiro niet gortdroog maar fluweelzacht!

Klimaat in Ribeiro

In Ribeiro heerst een gematigd klimaat:  de Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is. Het zeer bijzondere klimaat in dit gebied wordt geholpen door de natuurlijke geografische barrières en de ligging in het zuidelijke Galicië. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub-Atlantische stormen en zorgen voor een microklimaat dat tussen een oceaan en een mediterraans klimaat in ligt. Het is dan ook vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5˚C. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36˚C, in de winter kan het -4˚C vriezen. De kenmerken van de beide klimaten die hier gemengd worden, zorgen dat de druif kan rijpenterwijl de aromastoffen samen met het verfijnde verkwikkende zuur bewaard blijven.

Inheemse druivensoort

De inheemse druivensoort Treixadura is de heersende soort in de Ribeiro. Hij is hier onvervangbaar en dit verklaart waarom deze wijn in zijn glorieuze verleden zijn mythische roem bereikte.  Het is een gezond ogende , krachtige en laat rijpende druivensoort met  slechts een beperkte opbrengst. De druif kan niet zonder z´n autochtone vriendjes en is aromatisch en elegant. Samen vormen zij een fruitige basis met een hint van appelschil en verfijnde bloemschakeringen. Makkelijk haalt hij een alcoholpercentage van 12,5 %, hetgeen fantastisch contrasteert met de verkwikkende zuurgraad en ervoor zorgt dag hij fris, uitgebalanceerd en rijk overkomt.

Perfecte begeleider van klassieke tapa’s; inktvis, ansjovis, gedroogde worst, fijne ham en eigenzinnige kazen (geit en schaap). Combineert ook erg goed met vis, kip en asperges.

Filter
Ribeiro