Één wijnvrouw die haar mannetje staat 'La mama van Tintilia' | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Één wijnvrouw die haar mannetje staat 'La mama van Tintilia'

200 METRI Tintilia del Molise
13,75
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Rode wijn
Tintilia del Molise 2018

Italië zorgt wederom voor een verrassing! Het piepkleine gebiedje Molise komen we maar sporadisch tegen in Nederland, maar deze natuurzuivere wijn van Tenimenti Grieco zal snel een plekje veroveren in onze harten..... Je zal namelijk op slag verliefd worden op de lokale en zeer unieke druif genaamd Ttintilia. Een levendig glas wijn dat opmerkelijk verfijnd is en een grote diversiteit kent. Kersen (morellen), pruimen maar ook kruidige en licht peperige elementen komen je swingend tegemoet.

NEBBIOLO D'ALBA BOSCH DIE SIGNORI
11,50
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DOC Nebbiolo d'Alba (Piemonte Langhe) 2018

De geboorteplaats van deze uitstekende Nebbiolo zijn de steile rots hellingen van Langhe. Na de vergisting wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. Deze vaten, van wisselende grootte, kunnen enorme proporties aannemen. De beste zijn voorbestemd voor de Nebbiolo D 'alba en zijn gemaakt van Allier eiken. Tijdens het rijpen ontdoet de wijn zich van een dikke laag bezinksel en verliest hij zijn hardheid, hetgeen niet wegneemt dat vooral de beste wijnen gebaat zijn bij een ontwikkeling op fles om soepel te worden. Karakteristieke fraaie neus van cacao, tabak, kers en een likje aardbei.

1er CRU NOTE Nero di Troia
18,50
13,75
48+ 13,34
144+ 12,27
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
IGP Puglia 2016

Nero di Troia begint aan bekendheid te winnen in Zuid- Italië. Deze druivensoort gedraagt zich echter nuffig in de wijngaard. De meeste Nero di Troia tonen groenige tannines en worden vaak gebruikt voor nietszeggende rosé drankjes. Maar, zoals in de liefde geldt ook hier: elke schoonheid is benaderbaar voor een goede minnaar. In dit geval: door een vakbekwame wijnmaker en dan is de beloning groot. Deze speciale rode 1er Cru Note is met enkele andere wijnen daarvan het bewijs.

In de wijngaard werken is per traditie een aangelegenheid van mannen. Een enkele vrouw zorgt voor de bekende uitzondering  op de regel, dankzij grote persoonlijke kwaliteiten. De weduwe Cliquot heeft bijvoorbeeld het champagnemerk groot gemaakt. In een recenter verleden heeft de Italiaanse wijnmaakster Elisabetta Foradori de onverzettelijke strijd voor haar ‘bio-dynamisch’ kwaliteit bekroond gezien. Ook in het nauwelijks bekende Italiaanse wijngebied Molise woont "Una Grande Signora del Vino”, die binnen en buiten de wijnwereld bewondering en ontzag afdwingt met het nieuw leven inblazen van een bijna vergeten druivensoort. Zelden spreekt men over haar als ‘Signora’; zij wordt gewoon La Mama van de TINTILIA druif genoemd.

Wijnmaakster Maria Concetta Als een vrouw verstand heeft van wijn, dan heeft ze er driedubbel verstand van, wordt beweerd. Voor zover dat waar is geldt deze uitspraak zeker voor Maria Concetta. Zij wijdt zich met hart en ziel aan de herintroductie van een vergeten rode druif:  TINTILIA, uit de Molise.  Zij is ook de vrouw die op een eigenzinnige manier leiding geeft aan wijnmakerij  Tenimenti Grieco. In dit onbekende Italiaanse wijngebiedje zwaait zij de scepter over een opmerkelijke wijngaard die uitkijkt over de Adriatische zee , met uitzicht op de Tremiti-eilanden. Hier wordt de wijnstok beschermd en gekoesterd op een hoogte van tussen 200 tot 300 meter, op milddadig gesitueerde hellingen. Haar superieure selectie van ‘terroir’ mag er wezen,  zij maakt ook  optimaal gebruik van het gunstige microklimaat. De constant verkoelende Adriatische zeewind zorgt  voor kerngezond druivenmateriaal.

Uitzicht over de wijngaarden! De slechts vijf hectaren die geselecteerd zijn voor de TINTILIA- selectie, bestaan uit rotsachtige ondergrond, bedekt met een mengsel van klei, kalk en zandsteen. Het alom aanwezig lavagesteente is medebepalend voor het unieke karakter van deze (zeldzame) rode wijn. Een ‘non-conformistische’ wijn waarbij authenticiteit voorop staat! Dat komt omdat Maria meer doet dan alleen het beheer voeren over haar bezitting- wat al een ‘raison d’être’ zou zijn. Nee, voor haar komt het werken op het land op de eerste plaats. De buitengewone bezieling maakt haar voorbereidend werk op de hoger gelegen wijngaarden bijzonder, zo niet uniek. Alleen door dit permanente en intense streven naar perfectie kan zij een ‘terroirwijn’ brengen met grandeur. Immers wijn maken, hoe afhankelijk ook van weer en  bodemgesteldheid, blijft voor het grootste deel mensenwerk.

Wijnmaakster Maria Concetta met haar team! Op de hellingen heeft Maria de beste struiken van dat oeroude ras als eerste al in 1993 opnieuw aangeplant na ’n tip van haar grootvader. Het oorspronkelijk ras ‘ TINTILIA’ verpieterde namelijk in  een enkele verwaarloosde wijngaard op de helling. Het bemesten met kunstmest, zo vertelde haar grootvader, werd beschouwd als geldverspilling, zeker met grote schaapskudden in de omgeving. Dus werd  besloten dat niet alleen de druif, maar ook de traditionele bemesting  in ere hersteld moest worden. Mondjesmaat met de voedingsrijke keutels, dat wel want een wijnstok hoort te lijden. De stokken worden nu deskundig en uiterst streng gesnoeid om het rendement beperkt te houden en de kwaliteit van haar selectie ‘Tintilia del Molise’ te garanderen. Niet door statistieken of computerdata, maar door proeven bepaalt Maria de rijpheid van de druif, en pas als zij helemaal tevreden is wordt er geoogst. Zij is vaak iets later met oogsten dan anderen, dus komen er  blozendgezonde en van sap barstende druiven in de manden, met exact de juiste zuurgraad.

Het filteren van de rode ‘Tintilia del Molise’ wordt tot een minimum beperkt. Men klaart de rode wijn het liefst met geslagen eiwit, want volgens  grootvader is dit de beste methode om smaak en aroma te behouden. Zuiverheid, daar gaat het om en ‘de wijngaard moet de boodschap aan de wijn doorgeven’. Kortom, in 2018 ontstond dankzij handmatig geoogste druiven een puur biologische wijn. Aldus Maria Concetta, een vrouw die haar mannetje staat…Score IN PERSWIJN: zeer goed !  Een bekroning waarmee ons  proefpanel (hoofdzakelijk) bestaande uit mannen, het volledig eens is…

Land: 
Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

3 producten
Proefpakket C april / mei  '21
62,88
52,80

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D april / mei  '21
58,00
48,98

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A april / mei  '21
60,30
47,70

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort