Jumilla | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Jumilla

Jumilla ligt in de Spaanse provincie Murica. De totale afwezigheid van een deugdelijke kwaliteitscontrole is de oorzaak van de grote wijnproductie in de omgeving van Murcia. Men mocht zoveel wijngaarden aanplanten en net zoveel hectoliter oogsten als men maar wilde.

Het gevolg was een ongestructureerde wijnproductie en een lage kwaliteit waarbij herkenbaarheid van de wijnen uit de strikt afgebakende kwaliteitsgebieden ontbrak. Namen worden afgeleid van het gebied en de naam van een hoogstaande autochtone druif wordt zelfs niet genoemd…. En het is nu juist die druif Monastrell, ook wel Mouvèdre genoemd in Bandol (Frankrijk), die zorg draagt voor een ongekende opmars van een nauwelijks bekend wijngebied in Spanje.

Geluk bij het ongeluk: Kwaliteits revolutie

Pas in 1975 heeft men in de omgeving van Murcia een begin gemaakt met het benoemen van de subgebieden en hiervoor een doeltreffend controlesysteem bedacht. In 1989 sloeg daarna de verwoestende bladluisepidemie toe met desastreuze gevolgen. Hierdoor was de wijnsector genoodzaakt de oude stokken te rooien en nieuwe aan te planten. Een nieuw begin en een nieuwe trend werd geboren, gericht op kwaliteit ! Ook voor de streek Jumilla werden kwaliteit verbeterende afspraken gemaakt naar voorbeeld van hun beroemde confrères uit Bandol.

Ondanks dat de regionale kwaliteitscontrole van Bullas en Yecla nog weinig sluitend is, heeft vooral Jumilla ervoor gezorgd, dat de inspanningen van enkele wijnboeren de autochtone druivensoort Monastrell de Franse equivalent naar de kroon steekt. De export is sindsdien met sprongen vooruit gegaan. Onderzoeken en investeringen in de beste variëteiten zijn hier debet aan en stimuleren ‘n enkele wijnboer zoals Martinez tot het uiterste te gaan. Onder zijn aanvoering en met financiële injecties van de Europese Commissie werden o.a. z’n wijngaarden opnieuw ingericht en begon hij zich toe te leggen op uitsluitend kwaliteitswijnen. Wijnen die niet goed genoeg door hem bevonden worden, verdwijnen gewoon anoniem in de grote bulk van de coöperaties !

Eigen heft in handen nemen is nu de trend

Xenysel Jumilla Al jaren geleden signaleerde ik de trend dat bij vooral de Jumilla wijnboeren, om hun oogst niet meer zonder meer aan de grote wijnhuizen te verkopen, maar om de wijn zelf te bottelen en de verkoop in eigen beheer te nemen . Deze trend lijkt zich voort te zetten.

Neem J.M. Martinez eigenaar van zo’n 200 ha wijngaarden. Nauwelijks 9 jaar geleden verkocht hij alles aan de grote handelshuizen. Sindsdien echter brengt hij ieder jaar meer wijn onder eigen etiket op de markt. Daarbij verzuimt hij niet de beste wijnen voor z’n eigen superieure selectie te reserveren. Hij scheidt gewoon het kaf van het koren! Martinez schuwt eveneens niet te investeren in moderne installatie; omdat hij over steeds meer technische ‘know-how’ beschikt, is de kwaliteitsvooruit gang opmerkelijk en de klasse van de Monastrell onberispelijk. Het idee dat hij een broertje dood heeft aan de PLOFWIJN is goed te proeven in zijn SLOWFOODWINES. Martinez biologische productie methode kenmerkt zich namelijk door duurzaamheid met behoud van het oorspronkelijke oeroude ras Monastrell. Niet langer is hij geïnteresseerd in een massaproductie.

De wijngaarden zijn uitstekend gesitueerd op een hoogte van 800 meter en omringd door de bergen ”La Cingla” en “Los Gavilanes” in de “Valle Hoya de Torres”. De bovenlaag bestaat uit zand afgewisseld met rolkeien, terwijl de ondergrond bestaat uit kalk. Opvallend is het uitstekende microklimaat waarin de Monastrell druif zich thuis voelt en zich koestert.

Filter
Jumilla