De Chalonnais en de Mâconnais | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De Chalonnais en de Mâconnais

Alle uithoeken van de Bourgogne zijn al bezocht en doorgeproefd, dit maakt het voor de uitdagende wijnimporteur die altijd opzoek is naar iets nieuws, een minder aantrekkelijk gebied. Zo ook de Chalonnais en de Mâconnais. Deze districten staan in de schaduw van de beroemde wijnen uit de Côte de Beaune en Nuits, maar leveren zeker geen slechte wijnen. Ook hier klinken grote name als Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Rully, Mercurey en Givry. Men verbouwt hier dezelfde druivensoorten als het noordelijke stuk namelijk de Chardonnay en de Pinot Noir. De rode zijn plezierig, maar de witte wijnen zijn beter bekend.

Ook worden in deze gebieden druivensoorten verbouwt als de Aligoté, Pinot Noir en Gamay, De Gamay druif wint meer terrein in de zuidelijke stukken en waar graniet aanwezig is in de kalrijke mergelgronden. Het resulteert vaak in ronde en frisse rode wijnen. De Aligoté verliest terrein aan de populaire druivenrassen (Chardonnay en Pinot Noir). De wijnen uit de Aligoté druif zijn strak droog met een hoge frisse zuurgrond. Ze zijn minder uitgesproken qua karakter. Ze komen daarom goed tot hun recht als aperitief en als begeleider van de geitenkaas uit de streek. Naast de stille wijnen is de cremant de Bourgogne (mousserende wijn) van groot belang in de Chalonnaise. Omdat de Bourgogne niet ver van het Champagnegebied gesitueerd is, zijn de productiemethode al vroeg overgewaaid. De mousserende wijn moet minimaal voor 30% uit Pinot Noir en/of Chardonnay bestaan en wordt door een proefcommissie gekeurd alvorens het op de markt wordt gebracht.

Filter