De Beaujolais | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De Beaujolais

Veel boeken behandelen de Beaujolais als laatste district van de Bourgogne. Maar is dit wel juist? Persoonlijk zie ik de Beaujolais liever als een apart gebied. Dit komt omdat het gebiedje iets kleiner is dan de Bourgogne, maar wel beduidend meer wijnen produceert en misschien wel belangrijker van een heel ander type. De Beaujolais mag verder niet de AOC Bourgogne gebruiken. 

Beaujolais: voornamelijk rood

Verreweg het grootste deel van de productie is rood. Witte wijnen zijn in dit gebied zeldzaam, maar wanneer men ze tegenkomt zullen ze net als in de Bourgogne van de Chardonnay druif gemaakt zijn. De rode Beaujolais wijnen zijn populair en vriendelijk en sappig van smaak. De wijnen komen voort uit de Gamy à jus blanc, kortweg Gamay. Wat betreft het klimaat is Beaujolais een echt overgangsgebied: de bergen in het westen vormen een barrière voor zowel koude lucht uit de Alpen als warme lucht uit het zuiden. Als deze luchtstromen botsen kan het weer plotseling omslaan. Hierdoor kampt de Beaujolais vaak met onweersbuien met hagel. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de wijnbouw. 

"Le Beaujolais Nouveau est arrivé"

De eenvoudigste/algemene wijnen worden op de markt gebracht als Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais Village, Beaujolais Nouveau, Beaujolais Village Nouveau. Voor de topwijnen gebruikt men de gemeentelijke appellations “Crus de Beaujolais”. De bekendste “crus du beaujolais” van de in totaal 10 zijn Moulin-à-Vent, Morgon, Saint-Amour en Fleurie. Helaas zijn deze cru’s door de meeste wijndrinkers uit het oog verloren. De reden hiervoor is het grootste marketingsucces in de wijnwereld;  de Primeurwijnen of te wel de Beaujolais nouveau. De 3e donderdag van November komen de wijnen op de markt onder de slagzin “Le Beaujolais Nouveau est arrivé”, Voor de wijnboer een groot succes, men kan direct na de oogst namelijk veel verkopen en dus ook veel en snel verdienen. De keerzijde van dit succes begint de Beaujolais nu te ervaren, de wijndrinkers raken verveeld aan de soepele overdreven fruitige ongestructureerde wijnen. Dit zorgt ervoor dat de wijnen die piepjong gedronken dienen te worden in de kelder liggen te ouderen. Om de aandacht terug te vestigen op de kwaliteitswijnen is er een nieuwe slagzin in het leven geroepen “Er is meer dan Beaujolais Nouveau”

Productiemethode: macération carbonique

Een laatste vraag die waarschijnlijk bij u als lezer ontstaat is hoe de wijnen aan hun soepele en fruitige karakter komen. Het antwoord is vrij simpel, de wijnboeren gebruiken een moderne productiemethode  genaamd macération carbonique. De druiven dienen ongekneusd (dus hand geoogst)  en met hele trossen in de gistkuip te belanden. De gistkuip wordt hermetisch afgesloten en men pompt CO2 in het vat zodat er geen zuurstof meer aanwezig is. Onder de druk van de druiven breken deze open en beginnen ze te gisten, omdat er geen zuurstof aanwezig is gaat de gisting tot ongeveer 2%. De laagalcoholische wijn wordt nu afgetapt om vervolgens zonder schil verder te gisten tot een alcoholgehalte van 9 a 11% vol. Resultaat de welbekende soepele kersenachtige wijn zonder zuren en tanninestructuur. 

Filter
De Beaujolais