U bent hier

Spaanse wijn

Spanje: het land en haar wijnen 

Spanje is lange tijd, afgezien van zijn zonovergoten stranden, in Nederland alleen bekend geweest vanwege de Sherry. Mede doordat de prijzen van de Franse wijnen de afgelopen decennia onder een sterk opwaartse druk stonden, gingen we als “zakelijke Nederlanders” opzoek naar meer betaalbare alternatieven. En deze werden mede gevonden in Spanje. In korte tijd is een wijn als Rioja een begrip geworden. Op zich is het zelfs opmerkelijk dat de Spaanse wijnen aan onze aandacht ontsnapt zijn, want sinds geruime tijd wordt er een hoog kwaliteitsniveau nagestreefd. In eerste instantie heeft men offers gebracht in de zin van productiebeperking. In tal van wijngebieden treffen we nu wijnen aan die elke toets der kritiek kunnen doorstaan. Dit neemt echter niet weg dat Spanje ook een grote productie kent van alledaagse, simpele wijnen. Met name vindt men die op de uitgestrekte centrale hoogvlakte. Spanje is door zijn grote verscheidenheid aan wijntype een boeiend wijnland. 

Spaanse wijn

Spanje bezit een groter oppervlakte aan wijngaarden dan enig ander land ter wereld. Toch komt de productie op de derde plaats na Italië en Frankrijk. De verhoudingsgewijs kleine productie heeft verschillende oorzaken. Die lage opbrengsten hebben alles te maken met de soms barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. Grote delen van het land zijn immers warm en droog, op het woestijnachtige af. Omdat irrigatie van de wijngaarden verboden is, is het aantal stokken per hectare laag. Tevens zijn veel wijnstokken zeer oud waardoor de productie automatisch erg gering is. 

Spanje wordt doorsneden door grote bergketens. Het is een land van grote geografische contrasten. In het bergachtige noorden kan het behoorlijk regenachtig zijn, op de centrale hoogvlakte daarentegen is het zeer droog en zijn de winters streng en de zomers heet. Zuidelijker, in Andalusië, zijn de winters weer mild en schijnt de zon ’s zomers onbarmhartig. Door deze wisselde klimatologische omstandigheden biedt Spanje een uitgebreid scala van wijn. Uitgezonderd van het uiterste noorden aan de Atlantische kust produceert men wijnen in diverse soorten. Het is vrijwel onmogelijk een volledig overzicht te geven van de druivenrassen en –variëteiten, die op de Spaanse wijngaarden zijn aangeplant. Alleen al in Galicië zijn er 136 geregistreerd. En om de verwarring compleet te maken, dragen bepaalde rassen verschillende namen in diverse gebieden.

Zo is het bekendste druivenras van Spanje, de Temperanillo, onder deze naam bekend in Catalonie. In de Rioja komen we hem echter tegen als All de Lllebre, in Toro als Tinta de Toro en in Valdepeñas als Cencibel.  De Granacha is de tweede druivensoorten van Spanje, beter bekend als de Grenache. Bij de witte springen Macabeo, Albariño, Verdejo en Palomino eruit als typisch Spaans  De eerste levert het fruit voor een groot aantal wijnen in het noorden en noordoosten van Spanje, de tweede voor Rías Baixas, de derde voor Rueda en de vierde voor Jerez. Ook in Spanje komen we de mondiale Franse druivenrassen tegen, dit is echter vaak alleen in de nieuwe gebieden waar de Spaanse wetgeving tolerant is geweest.