ODE AAN... Gros Manseng Dom St. Lannes

€8,25
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
ac Côtes de Gascogne (Le Sud-Ouest) 2018
Soort:
Land:
Op dronk:
nu
Houdbaarheid:
2021
Alcohol:
12 %
Inhoud:
0,750
Doos inhoud: 6
4
Gemiddeld: 4 (1 stem)
000812.png

Domaine St. Lannes cuvée exceptionelle.
Door gros manseng volgens de macération pelliculaire te vinifiëren ontstaat een droge witte wijn à la JURANCON . Het parfum stuift het glas uit. De ongekende weelde van tropisch fruit, bloemen, kruiden en specerijen continueren deze smaak explosie. Gul, waarbij volop fris citrus- en tropisch fruit elkaar afwisselen. De excellente lengte in z'n afdronk is opvallend. Superbe in prijs/kwaliteit verhouding.

Harold Hamersma (score De Kleine Hamersma): 8,5

meer achtergrondinformatie via
http://www.storms.nl/actueel/oeroud-ras
http://www.storms.nl/actueel/zeldzaam-wit-met-ongekende-smaakvariatie

ODE AAN... Gros Manseng Dom St. Lannes

Zowel voor de mooie zomerse dagen. Een lekkere combinatie met bijvoorbeeld sushi, koude salades. Schaal en schelpdieren…  qua (wit) vis gerechten gepocheerd met een beurre blanc saus of een lichte saffraan saus. Ook heerlijk bij diverse groenten gerechten met asperges. Oesters, frisse salade… wel of niet vegetarisch met rettich en komkommer bijvoorbeeld.

WIJN & SPIJS TIP  .... sommelier Maurice Born

Recept voor 4 personen;  In saffraan saus gepocheerde zeewolf filet

Deze heerlijke schuimige saffraan saus smaakt goddelijk bij een stukje vis. Ik maak deze saffraan saus vaak voor bij het hoofdgerecht. De saus is zo lekker dat ik hem bijna als soep zou serveren. De saus kun je prima van tevoren maken en op het laatste moment alleen even  met de staafmixer schuimig kloppen nadat de vis in de saus gepocheerd is.

In ons geval pocheren we de zeewolf niet in bouillon of water maar in de saffraan saus.

Ingrediënten voor 4 personen

600 gr zeewolf filet   (4 stuks)
4 el olijfoli
100 g sjalotten
4 el olijfolie
1 pluk saffraan (draadje of 10)
300 ml droge witte wijn
180 ml visbouillon (of kruiden- of groentebouillon)
400 ml slagroom
verse peper en zout  
4 takjes verse salie (ongeveer 24 blaadjes)
4 touwtjes van ongeveer 20 cm

Bereiding
Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de saffraan toe en laat 10 seconden fruiten. Blus af met witte wijn en laat tot de helft inkoken. Dit duurt circa 5 minuten maar is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de pan die je gebruikt. Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht kan verdampen. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken.

Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bol zeef in een schone pan.

Kijk de 4 zeewolf filets  goed na op graten en breng de zeewolffilet op smaak met  peper en zout

Verdeel de salie blaadjes over de bovenkant van de filet en rol de zeewolf filet voorzichtig op en bind vast met touw zodat ze niet uit elkaar vallen ..

Maak de reeds gemaakte saffraan saus warm  (net onder het kookpunt) en pocheer de 4 zeewolf filets er in (ongeveer 15-20) minuten. Verwijder de opbind touwtjes  voor het serveren. Zeef de saus en bind de saus indien nodig.

Heerlijk met gekookte nieuwe aardappelen en verse spinazie, wortelen of asperges……