GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'

€6,75
€4,95
48+ €4,80
144+ €4,42
Witte wijn
Starmina Terase Danubiene 2017
Soort:
Land:
Op dronk:
nu
Alcohol:
12,50 %
Inhoud:
0,750
Doos inhoud: 6
4
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
000277.png

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat. Je hoort hem dan ook zeggen: Van druiven maak je de wijn, de grond en het microklimaat bepalen de kwaliteit. Hij was een van de beste voormalige medewerkers van Gaja en zijn creatie komt van zeer gunstig gelegen percelen in de wijnstreek Vanju Mare.

Uniek gesitueerd op de hellingen van de Donau in Roemenie. Het ragfijne Sauvignon karakter wordt hier door de Italiaanse Oenoloog Sergio Faleschini getransformeerd tot verkwikkende en zeldzame wijn. Vooral primaire aroma 's worden onttrokken aan de schil! De oogst vindt handmatig plaats en de gisting vindt plaats onder optimale temperatuurbeheersing. De kleur is goudgeel met groene nuances. Mineraal achtige smaak met ragfijne zuren-appel- afgewisseld met tonen van jasmijn en wilde vlierbes.

Meer achtergrond via http://www.storms.nl/actueel/klasse-en-raffinement-uit-de-donau
https://www.storms.nl/nieuws/%E2%80%98grand-seigneur%E2%80%99-sauvignon%...

CLIMATE: temperate û continental with Mediterranean influences.

SOIL: argillaceous alluvial with gravel, sand and marl sediments.

VARIETY: Sauvignon Blanc 100 %.

VINIFICATION: manual harvesting in plastic crates, crushing and de-stemming followed by the cooling of the must and its maintenance without pressing for 4-6 hours in order to better extract the primary aromas of the peel, continued with the clarifying of the must and the seeding with selected yeasts under conditions of automatically-controlled low temperature (about 17C).

TASTING NOTES: Visually: clear, bright, straw yellow color with greenish reflections. Olfactory: intense and persistent, with wild floral notes of jasmine and elder, slightly mineral, with fruity notes of green apple. Gustative: dry, well-defined acidity, powerful and pleasant attack followed by a smooth, long finish.

GASTRONOMIC ASSOCIATIONS: the optimum drinking temperature is of 10-12oC. Ideal with white meats, seafood, light cheeses.

AGING POTENTIAL: the wine may be drunk fresh or slightly aged, thus acquiring a complex bouquet

GRAND SEIGNEUR  'SAUVIGNON' Starmina, Roemenië

Zoals reeds in onze folder prachtig beschreven nu vergezeld met een mooi gerecht. Deze heer onder de witte wijnen demonstreert een verbazend “fris zuur”, maar weet in z’n neus en door z’n elegantie ook complexiteit ten toon te spreiden.

Een Terroir wijn  uit de ere divisie die ook nog eens natuur zuiver (EKO) gecertificeerd is. De fraîcheur van het fruit is verbazingwekkend en culinair harmonisch te begeleiden bij een grote diversiteit aan gerechten. Voor zowel diverse soorten vis als schaal- en schelpdieren als sushi, (vegetarisch) salades, tussengerechten hoofdgerechten met vis en zelfs ovenschotels ....

WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born

(Maaltijd) Salade met kabeljauw, avocado en mandarijnen…. en een Oosterse tintje voor 4 personen

De kabeljauw kan gemakkelijk vervangen worden door andere vissoorten zoals Schol, Heek, Heilbot, Tilapia… afhankelijk van prijs en aanbod.

Dressing: Sap van 2 sinaasappel, scheutje sojasaus, 1eetlepel honing, verse rode peper zonder zaadlijst kleingesneden

Bereiding: Meng voor de kabeljauw de sojasaus, olie, knoflook, gember en snufje peper en zout door elkaar. Voeg de kabeljauw stukjes toe en schep de marinade er overheen. Laat het ongeveer 15 min marineren. Verhit een wok pan op hoge temperatuur en bak de kabeljauw mooi bruin en net gaar.

Meng ondertussen de ingrediënten van de dressing door elkaar. Leg de sla op borden. Snijd de avocado doormidden, verwijder de schil en pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel met wat limoensap. Verdeel de partjes avocado, mandarijn en de bosui over de salade. Bestrooi met wat kleingesneden pistache noten. Besprenkel de salade met wat van de dressing. Leg de gebakken kabeljauw op de salade en bestrooi met wat sesamzaadjes. Maak het geheel af met takjes peterselie en koriander. (de overgebleven dressing apart serveren)

Serveer dit geheel lekker met stokbrood of toast.

Dit recept is voor een lichte avondmaal of een uitgebreide lunch.