GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Grand Seigneur Pinot Grigio

Witte wijn
4.5
Uw beoordeling: Geen Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Soort:
Land:
Wijnhuis:
( %)
Smaakprofiel:
Voldoende beschikbaar. Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
000005_grand_seigneur_pinot_grigio.png

Uit het noorden van Bulgarije komen de mooiste witte wijnen. Zo ook deze pinot grigio. Ik selecteerde voor u de bekendste en meest geliefde wijn uit dit gebied, waarvan de kruidige aroma's van de pinot gris karakteristiek zijn. De nabijheid van de Donau zorgt voor een microklimaat waardoor deze drinkbaar blijft met een zekere lichtvoetig verfijning in de afdronk. Kortom geen eenheidsworst, maar een droge witte wijn die behoorlijk afwijkt in smaak en geur van zijn soortgenoot uit de Elzas.

Jaar:
2021
Soort:
Land:
Wijnhuis:
( %)
Smaakprofiel:
Alcohol:
13,00 %
Inhoud:
0,750
Doos inhoud: 6
Bescherming:
-
Duurzaamheid:
Sustainable Agriculture
Afsluiting:
-
Bijlage:
Nisovo Winery

Wijnkelder Nisovo is gespecialiseerd in de productie van witte, rosé en rode kwaliteit. Het heeft een laboratorium, een fermentatie- en bottelstation en twee proeflokalen. De wijnmakerij bevindt zich ondergronds en heeft een oppervlakte van 500 m². De keldertemperatuur wordt altijd tussen de 12 en 16 graden gehouden voor een optimale bewaring van wijnvaten. De wijnkelder is uitgerust met de nieuwste technologie voor de wijnindustrie.

Om de beste kwaliteit van wijn te behouden, wordt er gezorgd voor een volledig gesloten productiecyclus – van de productie van druiven tot het bottelen. De druiven worden uitsluitend verkregen uit de omgeving van het dorp Nisovo in de buurt van het natuurpark Rusenski Lom en hebben een doorslaggevende kwaliteit v.w.b. eindproduct. Voor het rijpen van wijnen wordt gebruik gemaakt van Franse eikenhouten vaten, die de wijn verzachten en de smaak van de wijn voortdurend aanvullen. Sommige wijnen rijpen van 6 maanden tot 1 jaar. 
Jaarlijks wordt ongeveer 4.000 hectoliter witte wijn geproduceerd en 6000 hectoliter rode wijn.
De wijnen zijn te vinden in de beste restaurants en winkels in het commerciële netwerk en in de winkels van het bedrijf in Ruse, Varna, Sofia en Silistra.

GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO, thracian Valley, Bulgarije

Deze (Grand  Seigneur) pinot grigio druif is ook bekend uit de Elzas als pinot gris, in Italië gedijt de druif uitsluitend op de koele uitlopers van de Alpen en Dolomieten. Hier, nabij de Donau (Bulgarije) heeft de pinot grigio niet de kruidigheid en intensiteit waarom de druif elders bekend staat, wel levert de druif hier een plezierige allemansvriend ….. Heerlijk soepel met beperkte zuren, lichte kruidigheid en een aansprekende elegante smaak met voldoende frisheid. Aangenaam vol met een milde afdronk.

Heerlijk voor “gewoon “ zo of als aperitief en bij de borrel. Ook heerlijk te combineren met fijne salades  van vis en gevogelte. Denk ook aan diverse sushi, lichte gele curry gerechten en diverse vegetarische gerechten….

WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born

Recept; Tempura van verse  groenten…… voor 4 personen

Tempura is de klassiek Japans  gerecht. Letterlijk is het gefrituurde groenten en/of vis dat in een beslag gedoopt is. De hapjes zijn snel klaar, heerlijk krokant van buiten en sappig van binnen. Tempura kan gemaakt worden met bijna alle soorten vis, vlees, groenten en  zelfs vers fruit.

Ingrediënten die men zelf kan kiezen of uitbreiden.

  • Wortels (bospeen) geschild en in stukjes van 5cm ongeveer
  • Uien (gehalveerd en in een kwart gesneden. Losse uien blaadjes gebruiken)
  • Bloemkool (in roosjes gesneden)
  • Broccoli(in roosjes gesneden)
  • Bleekselderij (licht geschild en in stukjes van 5 cm)
  • Tricolore paprika (zaadlijst verwijderd en in 4 kantjes gesneden)
  • Kleine Champignons (indien ze groot zijn halveren) schoon geborsteld
  • Oesterzwammen (scheuren in de grote als de paprika)
  • Courgette (wassen, halveren en in halve maandjes snijden. De halve maandjes op een plank leggen en met zout bestrooien. 15 min intrekken. Daarna licht afspoelen en droogmaken
  • Aubergine (wassen, halveren en in halve maandjes snijden. De halve maandjes op een plank leggen en met zout bestrooien. 15 min intrekken. Daarnalicht afspoelen engoed droogmaken.
  • Knolselderij (schil verwijderen en in plakjes snijden (vierkantje) verder behandelen als courgette
  • Venkel (in losse blaadjes) snijden
  • Aardappels (kleine en anders in partjes gesneden gaargekookt)

Als uitbreiding kan men ook stukjes vis (bijv. zalm, kabeljauw, forel, makreel) gebruiken.

1 zakje Japanse Tempura mix, verkrijgbaar bij de toko

3 tot 4 ltr plantaardige (BIO) olie

Bereidingswijze:

Verhit de plantaardige (BIO) olie in een wok tot ca. 175°C. Maak het tempurabeslag met het ijskoude water. Zie verpakking. Haal de groente door het beslag en laat in de olie glijden (niet te veel tegenlijk). Frituur de stukken afhankelijk van de soort groente in 1-3 minuten goudgeel en gaar. Evt. op smaak brengen met zout en peper.

Serveer met een eigengemaakte remoulade saus. Of samen met andere sauzen, (soja saus  of een Japanse vissaus).

 

 

Alternatieve overeenkomstige karakteristieken

3 producten
JOHANNINGER PINOT GRIS HIMMELGARTEN (ECO)
11,75
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Witte wijn
Qualitatswein Nahe 2022

Afkomstig uit het Mainzer Becken waar kalk (coquina) de dominerende bodemsoort is. Hierdoor ontstaat er een samenspel van milde zuren en mineraliteit wat deze biologische wijn zo bijzonder maakt!! Tevens mooi droog waardoor de puurheid in smaak en bouquet optimaal wordt gepresenteerd. Vers fruit: nectarine , appels, kweepeer en abrikoos met wat rokerige en kruidige tonen en een lichte toets honing. Complexe wijn met een perfect balans en een verfijnde lange finale. Net als een Grand Cru heeft deze witte duitse wijn de mogelijkheid om te ouderen.

NIERSTEINER PATERSBERG GRAUBURGUNDER TROCKEN Weingut Eugen Wehrheim
9,50
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Rheinhessen Niersteiner Spätlese TROCKEN 2018

Deze Niersteiner patersberg trocken is een volstrekt 'a-typische' witte wijn voor Rheinhessen, maar wat een magnifieke Grauburgunder (= Pinot Gris) ! Prachtige pinot gris neus à la ouderwetse droge grand cru uit de Elzas, zuiver en ragfijn in z'n afdronk. Verfijnde smaak, verkwikkend en evenwichtig. Deze Duitse wijn is één en al complexiteit en gratie.....

Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8,5

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNIER
8,49
6,75
48+ 6,55
144+ 6,02
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2022

Heeft u al eens een zeer betaalbare Viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond ('Argricole Calcaire') waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 30 jaar oud zijn? Weet u dat op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal behouden blijven? Zo nee, proef dan deze bijzondere, aromatische droge witte wijn. Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. De oorspronkelijke kloon komt uit de noordelijke Rhône (Condrieu en Château-Grillet).