sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Noord Rhone

De wijnen uit de noord Rhône wijnen variëren in rode wijnen (84%) als witte wijnen  (16%). De noordelijke Rhône onderscheid zich daarbij vooral op zijn bodemgesteldheid. De bodem bestaat uit graniet vermengd met slib en ijzer. De wijnen zijn hierdoor nogal hard. Wijnen uit de Noordelijke Rhône kunnen daarom zeer goed ouderen, een rijping van 10 jaar (en meer) is daarom geen uitzondering. De Syrah is het boegbeeld en tevens ook de enige aangeplante rode druivensoort van de noordelijke Rhône. Het milde klimaat zonder al te grote contrasten en de grondgesteldheden zorgen ervoor dat deze druif grote wijnen voort brengt. De wijnen zijn diep van kleur met veel structuur en kruidigheid. Verder zijn; witte peper, viooltjes, donker rood fruit, ceder en zoethout kenmerkend voor de Syrah. Bekende AOC zijn o.a. Côte Rôtie (erg kostbaar), Hermitage, Saint Joseph, Crozes-Hermitage en Cornas. Alle wijnen die hieruit voortkomen bestaan voor minimaal 80% tot vaak 100% uit Syrah. Een bijzonderheid voor Frankrijk is dat van oudsher de rode wijnen uit de noordelijke Rhône voor een deel uit witte druiven ontstond. Dit om de juiste zuurgraad in de wijn te waarborgen.

De bekendste witte wijn komt van Château Grillet. Dit Chateau heeft recht op een eigen AOC en omvat slechts 3,5 hectare. Condrieu is de gemeente, naast het befaamde Chateau Grillet, die witte wijnen produceert van de Viognier druif. Ook hier is de productie erg gering. De viognier druif is niet de makkelijkste druivensoort. Viognier heeft snel last van plantenziekten zowel in het voorjaar als het najaar. Het resultaat kan echter weerzinwekkend zijn! Een wijn met veel rondeur en florale geuren die bij het ouderen honing, muskus en perzik tonen krijgt. U begrijpt: evenals de rode wijnen ze zijn wel flink aan de prijs…
Naast de Viognier treft men ook de Marsanne en Rousanne aan in de noordelijke Rhône. Ze worden vaak samen verwerkt in de wijn omdat ze elkaar goed aanvullen. De Marsanne geeft krachtige wijnen met een matige zuurgraag die bij het oudere nootachtige aroma’a ontwikkeld. De Roussanne  heeft veel finesse en is fijn en complex.