sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Nederland

Nederland ligt op de 52° noorderbreedte net buiten de ideale geografische locatie op de wereldbol en is daardoor niet het wijnland bij uitstek. Toch wordt al zeer lang wijnbouw bedreven in Nederland. Volgens de overleveringen werd de eerste wijn in Nederland gemaakt van wijnstokken die langs de Maas groeide rond de residentie van Karel de Grote, het valkhof in Nijmegen. Vrijwel zeker gaat de wijnbouw rond Maastricht nog verder terug tot laat in de Romeinse tijd. De invloeden van politieke aard, maar ook de druifluis aan het einde van de 19e eeuw hebben er echter voor gezorgd dat veel wijngaarden ten onder zijn gegaan en vanaf dat moment tot het verleden behoorde.

Nederland

De terugkeer van wijnland Nederland

Dat Nederland tegenwoordig weer een echt wijnland is blijkt wel uit de cijfers. Langzaam gaat de teller van commerciële wijngaarden richting de 150 die tezamen een oppervlakte beslaan van bijna 200 hectare. Een productie van 1 miljoen flessen is niets vergleken met de pakweg 50 miljoen uit Frankrijk. Maar toch: één miljoen spreekt tot de verbeelding. Gelukkig is er niet alleen groei in absolute vorm, de kwaliteit neemt ook nog steeds toe!!

Het hobbyisme in de Nederlandse wijnbouw is dus voorbij. Vaak wordt er nog geld op toe gelegd, maar ook hier komt langzaam verandering in. Dat wijnbouw mogelijk is in Nederland komt niet zoals veel mensen denken door de opwarming van de aarde.

De mogelijkheden van nieuwe druivenrassen

Juist de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen die ook met minder zon rijp worden is hier de reden voor. De druiven rijpen eerder waardoor ze in koudere, noordelijk klimaat als het Nederlandse goed gedijen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Rondo en Regent (beide blauwe variëteiten), Johanniter en Solaris (wit). Dat deze druivensoorten er zijn gekomen is eigenlijk toeval. Europese wijnboeren zoeken al sinds het begin van de vorige eeuw een remedie tegen meeldauw, een plaag en schimmel die de plant aantast. De oplossing werd gezocht door Europese wijndruiven te kruisen met wilde Amerikaanse rassen die een natuurlijke weerstand hebben tegen meeldauw. Na jarenlang vruchteloos ploeteren (de planten waren wel resistent, maar de druiven smaakte slecht) zijn nu toch rassen ontdekt die tegen meeldauw kunnen en goed smaken.

Mede door deze nieuwe druivenrassen is Nederland geen officieel erkend wijnland en hebben we geen Appelation Contrôlées. Toch worden ook in Nederland de traditionele vitis vinifera gebruikt. Dit is echter meestal in het zonnigere zuiden. Limburg heeft samen met Gelderland nog een streepje voor op de andere provincies. Deze provincies beschikken namelijk over mineraalrijke grond en heuvellandschap. Het oudste en bekendste wijngoed is de Apostelhoeve bij Maastricht. Maar ook hier in de buurt worden er goede wijnen gemaakt. Denkt U bijvoorbeeld maar eens aan Vinea Cura uit Beringen of Harry Vorselen van Wijngoed Thorn. 

Wijnen van Nederlandse bodem doen het dus goed. Zeker als streekproduct en des te meer bij het andere Limburgse goud, de asperges