DOMAINE PROVENQUIERE TEMERAIRE

€11,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2016
Op dronk:
nu
Houdbaarheid:
2024
Inhoud:
0,750
Doos inhoud: 6
Wijndomein:
Domaine de la Provenquière
Land:
Frankrijk
0
Nog geen stemmen
001128.png

Als we Temeraire vertalen uit het Frans dan komt o.a. de volgende vertaling naar voren: waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Heldhaftig en gewaagd is het proces zonder meer. Zeker als je het proeft in deze exclusieve biologische top selectie. Alleen de oudste stokken van Sémillon (20%), Viognier (20%), Vermentino (20%), Chardonnay (20%) Sauvignon (20%) komen in aanmerking voor deze Storms cuvée. Handmatig geoogst en apart gevinificeerd, waarna ze geassembleerd worden tot een harmonisch geheel om vervolgens 16 maanden op Franse eiken vaten te rijpen. Het eindresultaat is wellicht stout en brutaal te noemen, De concentratie, kracht en diepgang is namelijk ongekend!!||Wijnliefhebbers die van krachtpaters houden moeten nu hun slag slaan, want voor nu geen 10 euro is dit een buitenkans. De liefhebbers voor meer elegantie zullen een plekje in hun kelder moeten vrijmaken, ik acht de kans namelijk klein dat de Temeraite tot volwassenheid zal komen in onze kelders. Ik kan u namelijk verzekeren dat na 5 a 6 jaar deze wijn zich uiteindelijk hoffelijk en galant zal gaan presenteren!!!||meer achtergrondinformtie via: https://www.storms.nl/nieuws/ch%C3%A2teau-de-la-provenqui%C3%A8re-onberi...

Domaine de la Provenquière
Domaine de la Provenquière kwam in 1954 in de familie via Achille en zijn vrouw. Sinds 1994 zij de kleinkinderen Brigitte en Claude die die succesvolle familiebedrijf op geheel eigen wijze runnen.  Domaine de la Provenquière ligt in het hart van de Languedoc en heeft een lange geschiedenis. Voor meer informatie kunt u naar de website gaan: www.provenquiere.com  Meer achtergrond is ook te lezen via http://www.storms.nl/chateau-de-la-provenquiere 

TEMERAIRE DOMAINE PROVENQUIERE vdp Coteaux d'Ensérune 

Alleen de oudste stokken van Sémillon (20%), Viognier (20%), Vermentino (20%), Chardonnay (20%) Sauvignon (20%) komen in aanmerking voor deze Storms cuvée. Handmatig geoogst en apart gevinificeerd, waarna ze geassembleerd worden tot een harmonisch geheel om vervolgens 16 maanden op Franse eiken vaten te rijpen. Zeer culinaire wijn die uitdagend gepresenteerd wordt bij het volgende gerecht.

WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born

Gemarineerde Kalfsmuis (karnemelk) op de BBQ met een salsa van tomaat, rode ui, peterselie en koriander voor 4 personen.

Het recept is gemakshalve  geschreven voor op de BBQ  maar kan natuurlijk ook in de pan gebakken worden en rustig laten garen in de oven…   (Hard aanbakken en rustig laten garen bij ongeveer 60 graden (kerntemperatuur 50 graden ongeveer 1,5 uur) 

De marinade (Het vlees 1dag van te voren marineren)

 500 ml karnemelk           peper & zout                              3 takjes tijm                         3 verse laurierblaadjes    2 teentjes knoflook                    1 tak verse rozemarijn           1 kleine ui gesnipperd

Alle kruiden schoonmaken en in een blender doen. Flinke scheut karnemelk erbij en goed blenderen. Dan pas de rest van de karnemelk erbij doen en goed vermengen.  (op smaak brengen met peper en zout). Het vlees in een kom doen met de marinade erover  en de gekneusde laurierblaadjes  toevoegen.  (zorg dat het vlees onder staat) en voor ongeveer 24 uur in de koelkast zetten. Ongeveer 2 uur voor bereiding op de BBQ of oven uit de marinade halen en droogdeppen. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur gebakken wordt (op de BBQ een kerntemperatuur van 50 graden aanhouden).                       

De tomaten Salsa  1dag van te voren marineren)

 8 rijpe tasty tom tomaten (ontveld, in kleine blokjes en zonder zaad)                         of een blik 400-500 ml  tomatenblokjes zonder sap.                                                   1,5 rode ui (fijngesnipperd)                                 4 tot 6 el zachte rode wijn azijn       120ml mooie olijfolie van Storms (Charisma)    1 theelepel gerookte paprikapoeder   1 theelepel komijnzaad                                        1/2 chilipeper (zeer fijn gesneden)     1/2 bosje platte peterselie fijngehakt                   1/5  bosje koriander zeer fijngehakt   zout & verse peper                                                                                                         2 teentjes knoflook (zeer fijn gesneden)

Alle ingrediënten met elkaar vermengen en goed door roeren. Op Smaak maken met peper en zout. Bewaren in de ijskast. Dit kan men gelijk maken als men het vlees in de marinade zet…..  Serveer de salsa de dag erna  niet te koud en roer nog even goed om, zodat alle smaken goed vermengd  zijn.             

 

Het bereiden van de Kalfsmuis op de BBQ

De kalfsmuis  droog deppen en op kamer temperatuur laten komen (ongeveer 1 uur). Dan eerst een minuut of 10 indirect op de BBQ  plaatsen... Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen thermometer meer gebruik, doe je dit wel stel hem dan af op zo’n 43C en je zit goed. Dan grillen tot een graad of 54C als je met rood vlees eters bent en tot de 59C als je er mensen bij hebt die niet van rood vlees houden. Als je hem eraf haalt direct in de folie rollen en ongeveer 10 min laten rusten alvorens  te snijden (dit zorgt er voor dat er geen vleessappen vrijkomen).  Dan pas kan je hem in mooie trances snijden. Serveer er apart de salsa bij en je hebt een heerlijk stukje vlees. Ook voor mensen die dus niet van echt rood vlees houden. Serveer het glas TEMERAIRE DOMAINE PROVENQUIERE vooral niet te koud. Wij adviseren ongeveer 10-12 graden zodat alle geuren en smaken perfect in balans zijn bij dit top gerecht….. Smakelijk eten !