Zeldzaam wit met ongekende smaakvariatie

ODE AAN... Gros Manseng Dom St. Lannes
€8,25
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
ac Côtes de Gascogne (Le Sud-Ouest) 2018

Domaine St. Lannes cuvée exceptionelle.

Door gros manseng volgens de macération pelliculaire te vinifiëren ontstaat een droge

witte wijn à la JURANÇON . Het parfum stuift het glas uit. De ongekende weelde van tropisch fruit, bloemen, kruiden en specerijen continueren deze smaak explosie. Gul, waarbij volop fris citrus- en tropisch fruit elkaar afwisselen. De excellente lengte in z'n afdronk is opvallend. Superbe in prijs/kwaliteit verhouding.

meer achtergrondinformatie via

Zeldzaam wit met ongekende smaakvariatie

Ode aan…. is de vlag die de lading dekt en is telkens gewijd aan een oeroud ras waaronder de wijn vaart. Nauwelijks bekend en met een geheel eigen en hoogstaand karakter…..

Gros-Manseng Het overrompelende succes van wijninfo 5 was de directe aanleiding en overtrof  mijn stoutste verwachting. De rode rassen mogen zich daarom verheugen met de geboorte van een wit boertje uit het zuidwesten van Frankrijk. Het toeval bracht ons terug bij een oude liefde, in het zuidwesten van Frankrijk. In een prachtig groen, ongerept land, waar de licht glooiende heuvels zijn bedekt met oude eiken en adembenemende uitzichten. De lagere delen bezitten een vegetatie die groener lijkt dan elders in Frankrijk en spreiden een rijkdom van akkers, wijngaarden en fruitbomen ten toon. De minder gecultiveerde delen vormen een mozaïek van wilde bloemen en planten, wat contrasteert met de gehuchten en een aantal oude vervallen schuren die verbonden worden door smalle weggetjes. De verlatenheid van de streek kan niemand ontgaan, maar deze benadrukt ook de rijkdom en puurheid van zuidwest Frankrijk. En wat de puurheid betreft, die vind je ook terug in de wellicht bijna vergeten druivensoort ‘Gros Manseng 100 %’  Zeker, dit ras van weleer behoort tot de absolute TOPPERS..

ONTERECHT ONBEKEND

Domaine Saint Lannes De afgelegen ligging is nog steeds oorzaak dat de wijnen uit zuidwest Frankrijk niet echt bekend zijn. Madiran, Cahors en Jurançon hebben de laatste decennia een vlucht genomen, maar worden nog steeds mondjesmaat over de wereld verspreid. Zelfs in Frankrijk zijn ze zeldzaam en men treft ze maar sporadisch aan. Dat de gebruikte druivenrassen ook nog eens afwijkend zijn helpt niet. Toch beschikt deze regio over drie sterke troeven, kwaliteit, diversiteit en authenticiteit. Zo draagt de creatie  “ODE …”   bij aan een eigenzinnig karakter, gebaseerd op tradities. ‘Gros Manseng 100 %’ speelt hierin de hoofdrol en behoort zonder meer tot een druiven variëteit die, in kwaliteit en karakter, menige droge witte wijn naar de kroon steekt. Nergens kom je hem tegen, zeker niet de 100 % versie, alleen Pacherenc du Vic-Bilh en Jurançon gebruiken hem in een blend met andere autochtone druivensoorten. De geboortestreek van deze unieke druivensoort is de Armagnac en het gelijknamige distillaat genoot in het verleden wereldfaam. Helaas werd de strijd met Cognac en andere distillaten verloren ! Naarstig is men daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Wijnboeren uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden wakker geschud en besloten witte droge wijnen te maken. Een enkeling rooide de wijngaarden of vestigde zich elders, maar de vergebleven groep richtte zich op kwaliteitsverbetering. Naast de Colombard werd Gros Manseng aangeplant en de regio werd bekend als betrouwbare leverancier van witte droge kwaliteitswijnen. Een enkeling durfde het zelfs aan een pure ‘ Gros Manseng’ op de wijnmarkt te brengen. Gedurfd en een voorbeeld van onberispelijke kwaliteit trof IK onlangs aan op het Domaine Saint Lannes.

DOMAINE SAINT LANNES: EEN BUITENKANSJE  WIT

Vader en zoon Duffour Domaine Saint Lannes, dat zijn naam dankt aan de Romeinse kapel uit de 12e eeuw, is een van de voortrekkers geweest in de opmars van de kwaliteiten. Het domein beslaat 70 ha wijngaard in de prachtige streek  Ténarèze. De streek wordt omgeven door kalksteen groeven en het is daarom niet verrassend dat de bodems worden gedomineerd  door  klei  en kalksteen.  Het klimaat  wordt beïnvloed door de oceaan en de nabijheid van de Pyreneeën. De hete zomers met hun koele nachten versterken de aromatische kwaliteit van de druiven. Het effect van de terroir is onmiskenbaar, waarbij de oudste aangeplante percelen proefondervindelijk de beste resultaten leveren. Een gelukkige samenloop van deze natuurlijke omstandigheden wordt vooral goed herkenbaar in de 100 % Gros  Manseng selectie. Vreemd is het dan ook niet dat deze superieure selectie door het leven mag gaan als “Ode aan de Gros Manseng”….. Hierbij komt de rariteit in smaak en karakter geheel tot z’n recht. Een ode aan dit unieke oeroude ras is absoluut op z’n plaats. Zo verschrikkelijk lekker en boeiend, dat ik u dit  buitenkansje niet wil onthouden. Uniek omdat er bijna geen witte wijn bestaat waarin vruchten, bloemen en kruiden zo prachtig harmoniëren. Een droge witte wijn die zich heel levendig en expressief presenteert. Als je hem eenmaal gedronken hebt zult u hem nooit meer vergeten!