Wat daar momenteel gaande is, is spectaculair! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Wat daar momenteel gaande is, is spectaculair!

DOMAINE DU PETIT ROMAIN RESERVE
€9,95
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Rode wijn
AOP Costières de Nîmes (Rhône) 2016

Aan de rand van het oude stadje Nimes liggen de wijngaarden van Domaine du Petit Romain. Met veel respect voor natuur, mens en milieu worden hier duurzame kwaliteitswijnen geproduceerd (onder de certificering Terra Vitis). Het mediteraanse temperament van dit meeste zuidelijke gebied in de Rhone valley wordt duidelijk getoond na het ontkurken van deze klassieker. Fruitigheid en kruidigheid wisselen zich speels af met de eikentonen (12 maanden). In de geur is de Syrah (50%) direct herkenbaar door de peper en de specerijen waarna hij zich subtiel presenteert in de smaak.

LES COLLEGIALES
€19,95
€16,95
48+ €16,44
144+ €15,13
Rode wijn
AOP Vacqueyras (Zuidelijk Rhône) 2016

Een rijk glas wijn met een donkerrood, bijna paarse kern. Typerende aroma's en smaken van vleeskersen, drop en de typische garrigue. Verder vlezig, romig en krachtig in de afdronk met rijpe en aangename tannine. Klassiek domineert de Grenache met 70% waarbij de Syrah (25%) en de Mourvedre(5%) de ruggengraad aan deze meesterlijke wijn geven!

CONFESSIONS CROZES HERMITAGE
€19,75
€14,99
48+ €14,54
144+ €13,38
Rode wijn
AOP Crozes-Hermitage (Noordelijk Rhône) 2018

Veel volume en rijkdom in deze 100 % Syrah. Waar Noordelijke Rhônewijnen doorgaans een streng karakter kennen en daardoor vaak als disgenoot worden ingezet is deze Crozes Hermitage intens, rijk en mondvullend en dus ook een parel op zichzelf! Gelukkig is de karakteristieke frisheid behouden gebleven zodat de souplesse en een levendige structuur garandeert is. Een klassieker met een verleidelijk touch waarbij de zo typerende kruidigheid gecombineerd wordt met rode en zwarte (bos)vruchten in een sierlijke en langdurige afdronk!

De wijngaarden van Petit Romain Wat Franrijk betreft zal niemand kunnen zeggen dat het land na zoveel jaren niets nieuws meer te bieden heeft. In tegendeel zelfs. Wie behalve naar avontuur en een aantrekkelijke prijsstelling ook naar solide betrouwbare kwaliteit zoekt, komt daar ruim aan z’n trekken. Kijk maar eens naar de omgeving van Nîmes, of om het juister te zeggen, naar dat stukje wijngaard waar toen al ruim voor de komst van de Romeinen wijnbouw plaats vond. Op het ‘Domaine du Petit Romain reikt dat zelfs verder. Vermoedelijk waren het de Phoeniciërs die daar de eerst wijnstok aanplantten. Wat daar de afgelopen tijd gebeurt, wat er momenteel gaande is, is minstens zo spectaculair. Petit Romain heeft zich opgewerkt tot de onbetwiste winnaar in dit sinds 1986 beschermde gebied ‘Appellation d’Orgine Protégée’ Costières de Nîmes.

ONDERSCHEIDELIJK VANDAAR…..

De trotse eigenaar van Petit Romain Pierre Laterd... Was het niet zo dat, niettegenstaande de onderscheidenlijke en uitmuntende klimatologische omstandigheden, slechts een enkeling er zich wist te profileren? Afscheid nemen van massa naar gecontroleerde kleine oogstopbrengsten was het sleutelwoord voor de successtory van Domaine du Petit Romain. Dat betekent dat men aan een duidelijk herkenbaar eigen imago werkt. Een aantal factoren heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Om te beginnen is men de aanplant van de wijngaarden gaan wijzigen. Edele soorten Syrah, Grenache worden gesnoeid op kwaliteit. In dit verband is het nuttig om te weten dat uitsluitend de oude stokken van maar liefst 20 jaar voorbestemd zijn voor de rode Reserve wijn van het Domaine du Petit Romain.  Per definitie een assemblages van elk 50 %- Uiteraard zijn de rendementen per hectare van vroeger drastisch omlaag gebracht en werkt men uitsluitend met natuurlijke bemesting en zijn alle pesticiden en chemische behandelingen ten strengste verboden. Met groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit deze passie is een groep wijnboeren ontstaan onder de welluidende naam ‘Terra Vitis’. Ecologische controle van de stok tot aan de botteling en volgens de recensenten “wijnen zoals Bacchus ze heeft bedoeld”. Hierbij behoort ook dat er op het Domaine du Petit Romain veel aandacht wordt besteed voor de ligging en de specifieke geologische en klimatologische aspecten van de wijngaard (terroir). Op technisch gebied heeft hier ook een ware revolutie plaatsgevonden. Het gebruik van moderne vinificatiemethoden en koelapparatuur past precies in het beoogde kwaliteitsstreven. Mede als gevolg van deze high tech-aanpak is het Domaine du Petit Romain een rijzende ster.

Oude stokken volop aanwezig met als gevolg kleine oogstopbrengst in combinatie met veel kwaliteit. Al met al heeft dit Domein door de eeuwen heen een indrukwekkende gedaanteverwisseling doorgemaakt. Waren het niet de Phoeniciërs en vervolgens de Romeinen die toen al wisten dat de terroir van de Petit Romain wijngaarden uniek waren! Nu valt het hele proces te schrijven als terug naar de oorsprong in combinatie met de high-tech van de 21e eeuw. De beloning voor de vele inspanningen die Petit Romain zich getroost heeft kon niet uitblijven en de bekroning ’Médaille d’Or, Foire Exposition Brignole’ in 2017 viel ook de vakbroeders op. De een na de andere deelnemer viel af door de kwaliteitsdominantie van dit uitstekend innoverend Domein. Opgeklommen op de ladder van best presterend wijndomein en een geduchte concurrent van de omliggende wijngebieden. Wijnliefhebbers van Chateauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras zouden proefondervindelijk verleid kunnen worden tot aankoop van deze wijn, uniek in prijs kwaliteitsverhouding. Daarom heb ik ze ook handig ‘samen verpakt’ in nevenstaand proefpakket… Uw smaakpapillen zullen er geen spijt van krijgen. VANDAAR DOEN……

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C december '19/januari '20
€99,30
€77,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D december '19/januari '20
€80,80
€59,70

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A december '19/januari '20
€50,94
€35,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 1 soort

Proefpakket B december '19/januari '20
€67,38
€51,88

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort