Verdicchio de Matelica | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Verdicchio de Matelica

LAMELIA Verdicchio di Matelica
€7,95
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2018

Verrukkelijke, stuivende en knisperende wijn die de frisheid van de Verdicchio (100%) optimaal presenteert. Een gemakkelijke instap om de zo karakteristieke Verdicchio di Metelica te ontdekken. Florale tonen gaan daarbij samen met veel wit en rijp fruit als appel, nectarines en abrikoos. De mineraalachtige afdronk is delicaat met veel souplesse en lengte. Na enige flesontwikkeling zullen de typerende nootaroma's zich openbaren... Een opmerkelijke droge witte wijn voor een bijzondere gunstige prijs!

SAN VITO Lamelia Verdicchio
€8,95
€7,50
48+ €7,28
144+ €6,69
Witte wijn
DOP Verdicchio di Matelica (Marken/Marche) 2018

San Vito komt voort uit de beste wijngaarden in de zone Serra Alta waarbij de zonexposure optimaal is. De oudere wijnstokken geven een complexere stijl waarbij de aanzet beduidend aromatischer is. De ragfijne smaak herbergt noten, rijpe vruchten (o.a. galiameloen) en de typische amandel touch. Intens rijk en perfect gestructureerd is de finale met licht gedroogde bloem- en kruidnuances. Door zijnfijnbesnaard karakter een schitterende terraswijn en een charmeur bij lichte vissoorten, schaal- en schelpdieren.

COMPOSIZIONE Gaetano Donizetti
€10,95
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
Vino rosso d'Italia 2018

Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang op het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen
voor een smaak explosie. Gevarieerde smaak impressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klasse wijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende klasse. Alc.14 %

Om te beginnen waarschijnlijk de meest onbekende Italiaanse wijnvallei: VALLE DELL’ESIMO . In dit nauwelijks bekende gebied in de binnenlanden van Marche ligt een wijndorpje ’MATELICA’ waar opmerkelijke droge witte wijnen worden gecreëerd.  Zelf zo goed dat de hoogste Italiaanse wijnonderscheiding de DOCG  hier ‘sinds 2009’ op van toepassing is. Geautoriseerd – naar voorbeeld van de  Bourgogne-  mag hij door het leven gaan als VERDICHIO DI MATELICA. (=met toevoeging naam dorp) Wijnliefhebbers zullen zich hem blijven herinneren aan z’n ragfijne smaak impressies van noten, rijpe vruchten en de typische amandeltouch.

Verdicchio de Matelica Italiaans... meest karaktervolle inlandse droge witte wijn...

Verdichio di Matelica is voor veel wijnliefhebbers volstrekt incognita. Niet verwonderlijk, want het is een dwergdistrict in het machtige Marche. Zijn beroemde  buurman “DOC(G) Castelli di Jesi” heeft een volume van maar liefst 24 miljoen flessen. De zanderige kalkbodem in de omgeving ’MATELICA’  bezit een hoger mineraal gehalte en er heerst bovendien een koeler klimaat. Hier ontstaat onder invloed van de Apennijnen de meest karaktervolle  inlandse witte wijn van Italië. Het uitgesproken gunstige klimaat werkt duidelijk op het gemoed van de Verdichio. De koele bries afkomstig van de  Adriatische zee in combinatie met de bergkoelte zorgt voor een uitgesproken gunstig en uniek microklimaat. Aroma en smaakstoffen worden hierdoor gevormd en opgeslagen in de druif en brengen daardoor een witte wijn voort met een pittige intensiteit.  Tegenwoordig onderscheid dit piep kleine gebied zich van Castelli di Jesi. Anders en verfijnder smaakt de verdichio di Matelica.  Dit werd niet alleen erkend door de DOC status maar ook ‘voor de op eiken opgevoede wijnen’ heeft men de hoogste onderscheiding DOCG toegewezen gekregen.  Terecht wordt hij hiermee uit z’n  anonimiteit gehaald…. Het succes kon niet uitblijven en er werd geïnvesteerd in aanplant en vinificatie-apparatuur. De oogst is echter nog steeds te klein om groots aan de weg te timmeren en om een distributie op grote schaal te realiseren.  De reputatie opbouw -van deze eigenzinnige witte wijnen- is hiermee begonnen. Verdicchio de Matelica Ontketend door z’n onvergetelijke smaakbelevenis met ragfijne onderscheidenlijke impressies. Nu zijn de witte droge wijnen uit de ‘ VALLE DEL’ESIMO’ zeer gezocht onder kenners. Maar ook zoals gezegd zeldzaam. Dit komt doordat slechts een zestal dorpen, verspreid in  deze vallei, de beschermde naam ‘MATELICA’ mogen dragen. De heuvels liggen vrijwel steeds in oost-westrichting, zodat de wijnhellingen een overwegend zuidelijke expositie  ten opzichte van de zon hebben. De aanplant is overwegend  verdichio . Dit autochtone ras -min  85 %- vormt samen met malvasia of trebbianno het uiteindelijk beoogde vinologisch  eindresultaat. Dit geeft een zekere mate van gelijkenis. Maar vergis U niet, binnen dit kader is nog ruimte voor individualiteit. De witte wijnen van het huis “Lamellia Vini” (beide uitsluitend verdichio) steken bijvoorbeeld met kop en schouder boven het gemiddelde uit. Zij presenteren zich als de ‘trésors chachés’, verborgen schatten op DOCG niveau.

GEMIS AAN EIKEN GEEN PROBLEEM…..

Verdicchio de Matelica De moderne aanpak van “Lamellia Vini” gaf ‘m een enorme voorsprong. Dit is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van de reputatie die “Lamellia Vini”  vooral in Italië geniet. Een bekendheid , die zich weerspiegelt in onberispelijke klasse…. Tijdens de voorlaatste vergelijkbare blind proeverij kwamen wij tot de conclusie dat vooral DOC wijnen buitengewoon interessant zijn. De basiswijn is namelijk van dezelfde hoge komaf als de DOCG. Het gemis aan eiken had plaats gemaakt voor evenwichtig en ‘n  fijnbesnaard karakter. De zo geraffineerde verkwikkende zuren maken hem een zomerwijn bij uitstek.  Nevenstaande Verdicchio de Matelica selectie is daarom een absolute aanrader en ik kan Uw garanderen dat de alom redelijke prijzen het gemis aan eiken ruimschoots vergoed. De oude stokken dragen bovendien zorg voor een kleine oogst waardoor een witte droge wijn ontstaat die z’n gelijke niet kent. De wijn schatgraver kan beginnen…en proefondervindelijk ervaren dat het gemis aan eiken geen probleem is…De besparing van maar liefst 18 maanden lagering is geheel verdisconteerd in de prijs!

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen