Van massa naar klasse!!

ENIRA 2010
€13,95
€9,50
48+ €9,22
144+ €8,48
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Bessa Valley 2010

Topcuvé. Op de uitlopers van de Rhodope Mountains met unieke grondgesteldheden daar voelen de 40 % merlot, 50 % syrah en 10% petit verdot zich thuis. Een persoonlijke blend van comtes van Neipperg die o.a. eigenaar is van Château Canon de Gaffeliere Grand Cru Classé. Super geconcentreerd en gecomponeerd uit de oudste stokken. Een van zijn parels uit een nauwelijks bekend gebied de 'Bessa Valley'. Gerijpt op Barriques van Frans eiken, afkomstig van zijn Grands Crus Classeés.

ENIRA RESERVA
€20,95
€17,94
48+ €17,40
144+ €16,01
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Bessa Valley 2010

Bulgarije  herleeft de glorie in Thracie

Al eerder deden we verslag  over deze opvallende rode kwaliteitswijn uit het nauwelijks bekende gebied “Bessa Valley” . De grondlegger en drijvende kracht achter deze wijn is Graaf Stephan van Neipperg, eigenaar van o.a Grand Cru Classé Chateau Canon de la Gaffelière, La Mondette en Clos de l’Oratoire…

Graaf Srephan von Neipperg. Grondlegger en drijvende kracht. Vroeger zorgden de communistische coöperaties voor een immense wijnplas, maar na het vallen van het regime zijn het vooral de onafhankelijke wijnproducenten die indruk maken.  Waar de communistische coöperaties vooral export genereerden naar het dorstige Rusland met niet veel zeggende kwaliteiten weten de onafhankelijke  wijnproducenten de kritisch ingestelde wijndrinker nu wel te charmeren. Dat Graaf Stephan van Neipperg een waardig stimulator is voor de kwaliteitsrevolutie van Bulgaarse wijnen bewijst hij door z’n vakmanschap. Buitengewoon  goede wijnen creëert hij met zijn unieke project  Enira.  Het opgezette wijndomein in Bulgarije is inmiddels zijn troetelkindje geworden.

 

OOG VOOR DETAIL

Canon La Gaffeliére Niet alleen uit de zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst blijkt zijn oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt naar het voorbeeld van z’n Franse succesformule. Het verbaast menigeen dat de vergisting van de met de hand geselecteerde en geoogste  druiven plaatsvindt in betonnen tanks. Een ouderwetse methode wanneer men bedenkt dat veel bedrijven de laatste decennia zijn overgestapt op roestvrij stalen tanks.  Maar Stephan licht dit nader toe. “Beton is goed schoon te houden en is  ideaal om te koelen.  Mijn chateau  Canon de la Gaffelière en La Mondette zweren ook nog steeds bij betonnen tanks. En kijkt u eens naar een ander chateau van wereldklasse…. Chateau Pétrus laat zijn wijn tot op de dag van vandaag ook nog op beton vergisten.”  De vinificatie wordt net zoals bij z’n grands crus afgestemd per druivensoort en per cuvée.  Hierdoor worden de specifieke eigenschappen van elk perceel en van elke druivensoort optimaal bewaard.  Zodoende verloopt de vinificatie, net zoals bij z’n grand crus, geheel volgens Frans receptuur. De zogenaamde ‘cuvaison’ varieert bij Stephan’s ENIRA selectie van 30 tot 40 dagen, terwijl bij de meeste châteaux dit vaak maximaal 21 dagen in beslag neemt.  Dit alles komt de rijkdom van de wijn ten goede.

Ook besteedt de graaf veel aandacht aan zorgvuldige houtlagering. Hij kan beschikken over de barriques van  Château Canon de la Gaffelière Grand Cru Classé en Clos de l’Oratoire Grand Cru Classé. De barriques van Frans eiken, afkomstig uit Alier en Nièvre, worden ter plaatse gecontroleerd alvorens zij op transport gaan naar Bulgarije. Voor zijn ENIRA selectie zet hij elk jaar vaten in van deze Grands Crus.  De houtrijping duurt afhankelijk van de wijn 12 tot 15 maanden.

 

TOPPRESTATIE

Ook eigenaar van Grand Cru Classé uit St. Emilion  De dynamiek, de uitstraling en het vakmanschap maken het niet onwaarschijnlijk dat de  topprestatie  wellicht zal bijdragen om Bessa Valley op de wereldwijnkaart te zetten.  Graaf Stephan von Neipperg is op dit moment een van de meest  invloedrijke wijnmakers in dit voormalige Oostblokland. Begeesterd, innovatief en zeer actief. Stephan heeft, als adviseur en als producent van Grands Crus Classés, z’n handen vol. Zoveel is duidelijk….. DAT VELEN  ENIRA OPMERKELIJKERWIJS  VERGELIJKEN  MET DE GRAND CRU CLASSES UIT ST EMILLON ZAL WEL NIET HELEMAAL TOEVALLIG ZIJN…. Daarom zijn we er trots op dat we de hand hebben weten te leggen op een kleine partij. Een “must“ voor de verwende wijnliefhebber die eerder kiest voor de klasse van het onbekende. Een wijn voor een succesverhaal dat “will be continued….” en waarvan de prijs/kwaliteit verhouding opmerkelijk gunstig is. Op de voet gevolgd door de familie Storms vanwege z’n onberispelijke kwaliteit…

    

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen