Tintilia del Molise publicatie Volkskrant door Onno Kleyn | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Tintilia del Molise publicatie Volkskrant door Onno Kleyn

200 METRI Tintilia del Molise
13,75
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
DOC Tintilia del Molise 2018

Italië zorgt wederom voor een verrassing! Het piepkleine gebiedje Molise komen we maar sporadisch tegen in Nederland, maar deze natuurzuivere wijn van Tenimenti Grieco zal snel een plekje veroveren in onze harten..... Je zal namelijk op slag verliefd worden op de lokale en zeer unieke druif genaamd Ttintilia. Een levendig glas wijn dat opmerkelijk verfijnd is en een grote diversiteit kent. Kersen (morellen), pruimen maar ook kruidige en licht peperige elementen komen je swingend tegemoet.

BARBERA D'ALBA Egidio Barriques
10,95
9,75
48+ 9,46
144+ 8,70
Rode wijn
DOC Barbera d'Alba (Piemonte Langhe) 2019

Het gebied Alba staat bekend om superieure wijnen, De wijngaarden en het terroir die aan de basis staan van deze wijn behoren in de streek tot de elite. Daarom is het niet gek dat deBarbera Egidio, die met hun soort rijpingspotentieel (plusminus 10 jaar), een zeldzaamheid is. Een grand cru- behandeling is dus vanzelfsprekend, met natuurlijk een opvoeding van 18 maanden op barriques van Frans eiken. Intens zwartfruitige wijn met een hint gebrande koffie. Sappig en fris ondanks een indrukkende alcoholgehalte.

Wijn van een Italiaanse maker met woest artiestenhaar

Tintilia del Molise komt uit een halfvergeten regio en is sappig en ongecompliceerd.

Gekmakend veel druivenrassen kent Italië, vele honderden, ver over de duizend wellicht, waarvan een groot deel nog niet eens geboekstaafd is. In Molise, een halfvergeten regio in het Zuiden, heeft de tintilia recent erkenning gekregen. Om hem niet te verwarren met naamgenoten van Sardinië en Campanië heet hij voluit tintilia del Molise. Het jonge wijnbedrijf Tenimenti Grieco maakt er wijn van wijngaarden die volgens eigen opgave op 300 meter hoogte liggen, reden om hem 200 Metri te noemen. Logisch. Eigenaar Antonio Grieco heeft woest artiestenhaar, dan krijg je dat. Hoe dan ook, de druif en de wijn verdienen aandacht. Intens geurend naar rood fruit, noteerde ik, met dat rijpe van zoete pruimen en kersen, dat in Italië ‘note balsamiche’ wordt genoemd, ofwel balsemtonen, verwijzend naar aceto balsamico. Er is zelfs een hint van vanille, die nu eens niet van rijping in eiken vaten komt. De smaak is lekker Italiaans, altijd wat frisser dan Franse wijn, sappig en ongecompliceerd. Perfecte wijn voor al die liefhebbers van primitivo die door mij zo zelden bediend worden, en een welkome aanvulling op het assortiment. Nu nog even de resterende 621 druivenrassen uitwerken.

 

onno keyn volksrant tintilia molise

 

  

 

Druivenras: