Sterwijn uit Zuid Afrika | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Sterwijn uit Zuid Afrika

ETOILE Pinotage Shiraz
€8,49
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Rode wijn
WO Western Cape (Darling) 2017

Op het uiterste zuidelijk puntje in het Swartland waar de zeebries van de Grote - Atlantische- en Indische Oceaan samenkomen is deze ster wijn ontstaan. Het klimaat met zijn zachte winters en lange droge zomers is derhalve uitermate geschikt voor deze natuurzuivere wijn met een zeer aantrekkelijke prijs. De krachtige Shiraz (20 %) brengt een rode wijn voort waarin onmiddellijk de diverse karakteristieke geuren: aardse tonen, mediterrane impressies, en van allerlei kruiden je neus binnen dringen.

De voedingsbodem in de - GroenCloof- in combinatie met de uitzonderlijke micro-klimaatjes is uniek voor Zuid Afrika. Hier omarmen de wijnstokken Pinotage en de Shiraz zich en vormen, als het ware, het plasma voor de nieuwe STORMS boreling, de’ ETOILE’. Daar waar de Bio-diversiteit enorm is, voelt de wijnstok zich thuis.

De net geoogste pinotage druif! Gedrapeerd met wijnranken is het gebied in de kloof een lust voor het oog. Alom bloemen, kruiden in welhaast ontelbare variaties, zijn mede bepalend voor het specifieke karakter van de hier geoogste kerngezonde druiven. De temperatuur vraagt om vechtersbaasjes die afzien van vertroetelingen met geringe oogstopbrengsten tot gevolg. Sterren worden hier geboren in dit betrekkelijk onbekend stukje in de Westkaap, genoemd naar de zwarte aarde Swartland. Het is een jong wijngebied! Pas in 1966 gecultiveerd, behoort het tot het jongste wijngebied van Afrika met een uitmuntend kwaliteitspotentieel. Zelfs zo jong, dat er een nieuwe  herkomstbenaming voor in het leven geroepen is: ‘Darling Wine Region’. Opmerkelijk is dat de internationale opmars pas in 1998 plaats vond en dat heeft wellicht te maken met de leeftijd van de wijnstokken. Waardering volop waarvan de introductie van mijn nieuwe ontdekking “ETOILE” slechts een onderdeeltje uit maakt. De vlag dekt in dit geval de lading en siert het etiket met een bescheiden éérste ster. Rijk is het oogstmateriaal waaruit de wijnmaaker de “ETOILE SELECTIE” creëerde.

HENNIE HUSKISSON WIJNMAKER PUR SANG BEKROOND

Hennie Huskisson, wijnmaker pur sang! Voor hem is de zo kenmerkende zwarte grond heilig. Wil je terroir in je wijn tot uitdrukking laten komen, dan vraagt dat volgens hem een weloverwogen aanpak waarin geen plaats is voor gemakzucht en massaproductie, een onverholen verwijt aan tal van minder scrupuleuze collega’suit Zuid Afrika. Hennie is van mening dat terroir alleen via traditionele methodes tot uitdrukking kan komen. Complexiteit en een uitgesproken accent verlegging naar het oorspronkelijke karakter en de eigenschappen van de druif is oneindig veel belangrijker dan de smaak van gemanipuleerde allemans vrienden. Huskisson heeft jarenlang tegen de stroom in moeten roeien om zijn gelijk te kunnen bewijzen. Gelukkig heeft Hennie niet alleen de waardering en erkenning gekregen voor zijn creaties, maar ook zijn opvattingen zijn gehoord. Tot bekroningen van zijn wijnen aan toe: Young Winemaker of the Year, National Terrior Award 2017, en dan hebben wij het nog niet gehad over de talloze prijzen in Brussel en Parijs……etc. Overigens liet hij z’n sporen ook na als wijnmaker op Nederburg.  Aldaar creëerde hij één wijn uit stokken met het geboorte jaar 1771 voor de jaarlijkse precieuze wijnveiling ….

BIOLOGISCHE WIJNBOUW

Verder probeert hij, door toepassing van biologische wijnbouw in de Darling Wine Region, het terroir optimaal in zijn selectie tot uitdrukking te laten komen. Bij een recente presentatie van zijn ‘‘Cloof Winery”  wijnen bleken vooral de Pinotage in combinatie met de Shiraz hoog te scoren; alle andere waren slechts van één enkel druivensoort. De voorstanders geloven namelijk in de harmonie tussen de diverse rassen. Daarom beplant hij zijn wijngaarden ook met meerdere variëteiten, net zoals vroeger het geval was. Het opmerkelijke is dat, tegen alle wijsheden over ‘vroege en late’ soorten in, de verschillende druivenrassen binnen een en dezelfde wijngaard tegelijkertijd vruchtzetting, bloei en rijping ondergaan. Zo kan de “ETOILE SELECTIE” van Pinotage en Shiraz op hetzelfde moment geoogst worden. Zoals Hennie stelt: leven de druiven in volledige harmonie met elkaar.

TERUG NAAR DE OORSPRONG

De werknemers op de wijngaarden! Nog een belangrijk detail: de wijngaarden voorbestemd voor de “ETOILE SELECTIE” worden pas na het zevende jaar in productie genomen en bestaan voor een belangrijk deel uit oude stokken. Verheugd is hij over zijn stokpaardje: wortels gevoed door oergesteente. Er wordt geen enkele vorm van kunstmest gebruikt. Er vindt nauwelijks irrigatie plaats; de wijnstok wordt gedwongen te wortelen tot soms zelfs circa dertig meter diep! Zo kan de plant uit de ondergrond o.a. mineralen opnemen en meehelpen het typerende karakter  van de  Darling Wine Region vorm te geven. Zoals reeds aangeven worden binnen de ‘‘Cloof Winery” verschillende druivenrassen naast elkaar geteeld. De druiven zijn klein van omvang en de opbrengst blijft beperkt. Jonge trossen wegknippen is nauwelijks nodig, omdat zij van begin af aan gering aanwezig zijn. De wijngaard ontwikkelt bovendien een natuurlijke weerstand tegen schadelijke organismen. Diezelfde wijngaard kan net voor de oogst bij droogte zelf vocht aan de druiven onttrekken, waardoor die nog kleiner worden en de most nog geconcentreerder wordt. De pure expressie van het terroir is bij “ETOILE SELECTIE” geen bijzaak maar een hoofdzaak.

Daar, op het uiterste zuidelijk puntje in het Swartland, bevinden zich de wijngaarden voor de jongste telg van het Storms Wijnassortiment voor kenners. In de zomertijd gemachtigd door de zeebries van de Grote – Atlantische- en Indische Oceaan die recht voor de Kaap, zo ver als het oog rijkt, samenkomen. Het klimaat met zijn zachte winters en lange droge zomers is derhalve uitermate geschikt voor de opkomende ster onder de wijnen tegen een zeer aantrekkelijke prijs. De krachtige Shiraz-20 %- brengt een rode wijn voort waarin onmiddellijk de diverse karakteristieke geuren: aardse tonen, mediterrane impressies, en allerlei kruiden je neus binnen dringen. Hier weet men ook dat de Pinotage – 80 % -innemend is en gezegend is met uitgesproken aroma’s van rode bessen en kersen en een zweem van zoete specerijen. Onlosmakelijk zijn zij met elkaar verbonden in ‘ETOILE SLECTIE 2017’. De beste resultaten komen van oude, niet-geïrrigeerde Bush wijngaarden uit de GroenCloof van de Cloof Winery.  Zij leveren, Shiraz in combinatie met de Pinotage aroma’s, bijzonder spannende rode wijnen op. De laatste tijd staat de Pinotage in het brandpunt van discussies als onmisbaar bestanddeel van de zogenaamde Cape blend. In tegenstelling tot de gebruikelijke 6 verschillende soorten heb ik me laten verleiden om het proefpakket A volledig te vullen met slechts één soort. Ik verheug me er daarom op om - 6 ontkurkte flessen lang!- de vineuse geneugten , op één sterniveau, met u te mogen delen.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A december '19/januari '20
€50,94
€35,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 1 soort

Proefpakket B december '19/januari '20
€67,38
€51,88

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C december '19/januari '20
€99,30
€77,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D december '19/januari '20
€80,80
€59,70

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort