Spaans temperament | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Spaans temperament

DAMA DE TORRE GRACIANO bodega Coloma
€9,95
€7,95
48+ €7,71
144+ €7,09
Rode wijn
IGP Extremadura 2014

De graciano druif heeft een intens, sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. Echter is graciano niet wijdverspreid en vanwege een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles beschikt daarom over een unieke flesnummering! De opvoeding gedurende 9 maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een 100% graciano tegenkomen!

HERCULES Monastrell Pie Franco Xenysel
€8,75
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Rode wijn
DO Jumilla (Murcia) 2014

Gulle diepe paarse kleur met een ronde sappige fraîcheur. Heerlijke wijn met volop wilde bloemen, zwart fruit, cacao, peper en bergkruiden in geur en smaak. Afkomstig van oude stokken die nog beschikken over de originele Europese onderstok. Niet gek dat daarom een vergelijking met de ouderwetse Bandol wordt gemaakt, immers is de mourvèdre een directe afstammeling van de monastrell. Gelukkig heeft de monastrell uit de hoogvlakte van Jumilla nog geen wereldreputatie opgebouwd, maar hier begint echter verandering in te komen.

Leeftijden van ver boven de 70 jaar!!! Spanje zit in mijn hart en nieren! Voor mij persoonlijk zijn er namelijk maar weinig traditionele wijnlanden met zoveel diversiteit en mogelijkheden. En dat zonder al te veel gekke of absurde prijsstellingen. Een uitgelezen kans dus, nu het najaar zijn intrede aan het maken is, om een selectie rode kwaliteitswijnen aan te bieden die net zo typisch zijn als de Spanjaard zelf: hoffelijk, trots, temperamentvol, onafhankelijk, eerlijk, nobel, sympathiek en gul. Het adembenemende landschap van de Costa Brava speelt bij deze selectie de hoofdrol.

Empordà

Minutieuze zorg Empordà ligt in de meest eigenwijze regio van Spanje, Catalonië. Hier is het landschap ruig en sterk geaccidenteerd. Men heeft Catalonië wel eens omschreven als een machtige trap die oprijst van de laagvlakten aan de Middellandse Zee tot aan de toppen van de Pyreneeën en de zuidelijke uitlopers daarvan. In het uiterste noordoosten, daar waar de kust en de bergen met elkaar verbonden worden, bevindt zich de meest unieke plek. De landschappen met de prachtige natuur en het historisch erfgoed worden er compleet gemaakt met de wijngaarden die onder de bescherming vallen van de DO (Denominación de Origen) Empordà. Hier, op kiezel en leisteengronden, komen we nog stokken tegen van de Grenacha en Carignan met leeftijden van ver boven de 70  jaar!!! Opvallend is ook dat in de regio veelal gewerkt wordt via Rabaddao Morta, een agrarische structuur die nog dateert uit de tijden van het koninkrijk Aragón toen de landeigenaren kleine percelen aan boeren verhuurde. De huur betaalde men destijds met de halve oogstopbrengsten… Tegenwoordig zijn de sporen hiervan nog steeds terug te vinden. Onze laatste ontdekking komt namelijk van de coöperatie Empordalia, waarin een aantal kleine wijnproducenten zich hebben verbonden. Het verschil is echter dat de focus tegenwoordig ligt op kwaliteit en niet meer op kwantiteit. Empordalia is daarbij een weg ingeslagen waarbij de lokale druivenrassen als Grenacha, Carignan en Grenacha Gris gekoesterd worden.

Proef op de tong

Noordelijke wind, genaamd de Tramontane, zorgt voor de verkoeling We vielen van de ene verrassing in de andere bij het proeven van de wijn van Empordalia. De grootste verrassing zat hem echter in de staart toen de meest representatieve wijnen werden geopend. Antima, Balmeta en Coromina zijn stuk voor stuk waanzinnig, maar na het herproeven in Nederland konden we Cormina tot de absolute winnaar bekronen. Duidelijke expressies van het terroir waarbij je overduidelijk proeft dat de oude stokken worden versmolten met de mantel der liefde van de wijnmakers. Gewoonweg majestueus waarbij de verleiding groot is om een vergelijk te maken met de grootste wijnen uit de Midi van Frankrijk. Niet alleen ligt het in het verlengde van de  Languedoc-Rousillion als je kijkt naar de druivensoorten, maar ook hier waait er een typerende wind. Deze beroemde noordelijke wind, genaamd de Tramontane, zorgt voor de verkoeling (en dus een langzame rijping wat resulteert in zeer aromatische druiven) in het harde en soms extreem warme klimaat. Eveneens kiezen ze bij Empordalia voor de Franse barriques. Gedurende 12 maanden rust de Coromina op de beste barriques waardoor de wijn zijn mooie fruitige basis complementeert met een uitgebalanceerde houttoets. En dat zonder het enigszins frisse karakter af te staan. Kortom, een wijn om van te dromen!! Tevens, om bij weg te dromen zijn ook de wijnen die ik er aan toegevoegd heb. Proefpakket A is onwijs lekker….   DOEN!!

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Wijninfo 5-2019

Wijninfo 5-2018