Rode loper voor de Bourgogne koning 'Pinot Noir' | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Rode loper voor de Bourgogne koning 'Pinot Noir'

SOLVEIGS PINOT NOIR
13,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Rheingau 2008

Deze Solveigs pinot noir is vitaal, diep kersenrood van kleur. Opmerkelijk intens voor de jaargang 2008. Spontaan open bouquet vol impressies van rijp rood fruit. Fruitrijk en sappig van smaak met een charmant verkwikkend e elegantie. Minder diep en complex dan z'n broertje de Reserve maar zeker niet minder boeiend. Een evenwichtige charmeur met gevoel voor klasse, perfect in balans en voorbeeldige precisie. Een fraaie afspiegeling van de succesformule van Solveigs. Evenwichtig van samenstelling met het typische en unieke mineraal achtige afdronk van het terroir.

SOLVEIGS PINOT NOIR RESERVE
17,94
13,95
48+ 13,53
144+ 12,45
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Rheingau 2004

Deze Solveigs Pinot Noir Reserve is overtuigend diep, intens dakpannen-rood. Indrukwekkend krachtig en rijk bouquet met vol rijp fruit (gekonfijte aardbei en gedroogde vijgen) waarbij rijkdom en verfijning voor zich spreken. Robuust en karaktervol van smaak met gebalanceerde houttonen van eersteklas eikenhout zodat het delicate karakter van de pinot noir behouden blijft . Compact, volsappige met het vlees en de body van een traditionele hoogwaardige Bourgogne.

PINOT NOIR JOHANNINGER
11,75
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
Rheingau 2009

Gezonde, warmrode kleur. Voornaam genuanceerd bouquet, met veel fruit-aroma's en subtiel eikenhout. De smaak is krachtig diep en tegelijkertijd fluweelzacht met Bourgondische rijkdom. Tannine, zuren en alcohol (13 % !)zijn perfect in balans. De gebalanceerde lange afdronk onderstreept de hoge komaf. Goed gestructureerd, volsappig en romig lang van smaak. Een ouderwetse zachtaardige kanjer die zich door rijping op eiken nog een vol punt zal verbeteren. Helaas beperkt voorradig en wordt t.z.t. vervangen door een gelijkwaardige wijn.

De extra levensvreugde van Noord Europeanen wordt gedurende de zomers verkregen door de Zuid Europese geneugten. Samen met vrienden en familie eten we in de open lucht, aperitieven we op het terras of in de schaduw onder een bejaarde boom aan de waterkant. Een buitenkeuken of simpelweg een goede barbecue zorgt ervoor dat we culinair van alle gemakken worden voorzien. We genieten daarbij van koele (rode) passende wijnen waardoor er een onbetaalbaar vakantiegevoel ontstaat waarbij de verplichtingen en werk soms ver verwijderd lijken!


[node:title] Natuurlijk zijn de rosé wijnen bij deze gelegenheden de wijnen bij uitstek. Tegenwoordig volwaardige wijnen, met karakter en in sommige gevallen met een echte persoonlijkheid. De rosé wijnen uit de vorige wijninfo bewezen dat het dus niet louter meer een barbecue- of terraswijntje betreft. Door hun ongekende succes worden ze daarom nog eens onder de aandacht gebracht via proefpakket D. Toch blijft er een groep wijnliefhebbers die zomers liever geen witte wijnen noch rosé wijnen consumeert …..

RODE ZOMER WIJNEN BIJ UITSTEK

[node:title] Vakantievierders in Italië, Frankrijk en Spanje herkennen bijvoorbeeld een Bardolino of de frisse rode Loire wijnen. In de regel vaak ook nog eens gekoeld geserveerd…. Helaas voor de echte liefhebber lijken deze wijnen vaak meer op de frisdranken van de wijnwereld, ze beschikken immers over een vlakke smaak en hebben maar weinig tot geen enkele diepgang. De verwende wijndrinker wordt daarentegen al decennia lang verrast (zowel positief als negatief) door de druivensoort Pinot Noir. Een druivensoort die bekend staat om zijn elegante vertoning en zijn verteerbaarheid. Het boegbeeld van deze druivensoort is natuurlijk Bourgogne. Helaas staat Bourgogne bij mij bekend als “veel dikke namen en weinig wijn”. Het blijkt bijna een onmogelijke opgave een goede rode Bourgogne voor weinig geld te vinden. In het lagere prijssegment treft men voornamelijk dunne wijnen aan die vaak gecombineerd worden met dominerend houtgebruik in hun smaak. U kunt dus bijna stellen dat dit het laatste gebied is waar interessante koopjes te vinden zijn. Neem daarbij de verwende tot vaak onredelijke plaatselijke wijnboeren en het zal U niet verbazen dat ik deze liever in hun vat laat gaar smoren.. Buiten dit gebied van de gevestigde en overbetaalde grootheden ben ik in contact gekomen met enkele fraaie alternatieve ECO Pinot Noirs die zich uitermate goed presenteren!

ROOD ECO MIRAKEL

[node:title] Een paar erg fijne, raszuivere en elegante Pinot Noirs kwam ik tegen in de Rheingau. Een gebied waar de historie en het terroir nauw in verband staan met Bourgogne…. In de 13e eeuw waren het namelijk de Franse monniken van Citeaux die de rode Pinot druiven meenamen naar de Rheingau. Na de oprichting van "Kloster Eberbach" ontdekten de monniken al snel dat de bodem rond het dorpje Assmannshausen een nieuwe en unieke (wijn)stijl voortbracht. Dit was te danken aan de bodem, rode “Phyllit” leisteen. Deze rode phyllit leisteen is in de prehistorie ontstaan onder een onmetelijk, verpletterend gewicht dat is voortgekomen uit een oerknal. De verpulverde rotsen aan de voet van de gletsjers werden gezeefd tot een substantie die tegenwoordig bekend staat als ‘Roten Phyllit Schiefer’. Ooit dus geïsoleerd en bedekt door gletsjers met een massief bevroren ijsvlakte vormt zij nu de voedingsbodem vaneen subtiele en hoogstaande ECOLOGISCHE kwaliteitswijn. Met een hellingshoek van maar liefst 70 graden vormt het ‘Assmannhausen Steil’ een uniek mirakel en behoort het naast de Bourgogne tot een [node:title] unicum in de wijnwereld van oorspronkelijke traditionele terroir wijnen. Dankzij de uitstekende grondgesteldheid ontbreken alom de witte wijnen in het dorpje Assmannshausen…Qua inhoud en diepgang ontbreekt het deze wijnen dus werkelijk aan niets; deze delicatesse zal in de mond echter lichter aandoen dan ze in werkelijk is. Dit mineraalachtige fenomeen is ook waar te nemen in sommige andere Duitse wijnen van top niveau.…..

ALLES IN EEN HAND & PUUR NATUUR

[node:title] Jens Heinemeyer beschikt uitsluitend over wijngaarden die hij zelf beheert. Van wijnstok tot en met de topcreaties, alles in één hand. De teelt evenals de traditionele wijnbereiding gaan hierbij nooit uit
het vakkundig oog van Jens verloren….Aan het ambachtelijk handwerk wordt eveneens nooit en te nimmer een concessie gedaan. Als een verplichting opgelegd door moeder aarde (de steile hellingen
zijn uitsluitend met de hand te bewerken), zijn de wijngaarden van Jens geboren uit een oergesteente. Moeilijk te bewerken en strikt uitgevoerd volgens de regels van de biologische wijnbouw. De bekroning in 2013 met een ECO certificatie kon niet uitblijven en hiermee bewijst Jens nogmaals zijn absolute streven naar BIO wijnen van topniveau. Toevoegingen van enzymen, zuren en andere additieven worden te allen tijde geweerd. De persoonlijke [node:title] betrokkenheid zorgt ervoor dat ieder jaar weer een balans ontstaat tussen fruit, frisheid en gerijptheid die samengaan met de hoge smaakconcentratie. Ook qua afsluiting vertrouwt Jens uitsluitend op natuurlijke producten. Nadat de Pinot Noir ongefilterd – om alle natuurlijke smaak- en aromastoffen optimaal te behouden – op fles is gebracht wordt deze afgesloten met een hoogstaande natuurkurk. Een verdere goede flesontwikkeling wordt hiermee gegarandeerd. Tonen van de opvoeding op Frans eiken zullen ‘net zoals in de Bourgogne’ zorg dragen voor de finishing touch. Geheel in balans en natuurzuiver, zonder enige make-up. Un vrais Pinot Noir zoals de selectioneurs van de familie Storms het beogen. Bourgogne mag dus op z’n tellen passen……

 

Wijngebied: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen