Riesling, de koning der wijndruiven | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Riesling, de koning der wijndruiven

HEINRICHSHOF HIMMELREICH KABINETT
9,50
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Mosel Riesling 2014

De grand cru wijngaard himmelreich in Zeltingen levert een ongekende kwaliteitswijn op waarbij het terroir van leisteen onmiskenbaar is. Dit soort juweeltjes kunnen uitsluitend ontstaan in de Mosel. Het samenspel van fruit, minerale en het lage alcohol van slecht 8,5% levert een verbluffend resultaat op dat alleen kan voortkomen na een handmatige selectie en zeer lage opbrengsten van oudere stokken. Expressieve geur met veel rijp fruit en iets van kamille en gember. De smaak is vol en complext met een uitgesproken mineraal karakter. VLOEIBAAR GOUD!!!!

DER HERBE HEINRICH Riesling feinherb
9,95
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Witte wijn
Mosel Riesling Feinherb 2015

Deze superbe selectie is ontstaan als eerbetoon aan hun grootvader Johann Heinrich Griebeler, de oprichter van Heinrichshof. De riesling feinherb (=halfdroog) is afkomstig van de betere leisteenbodems op de steile hellingen dichtbij het dorp Zeltingen. Topcuvee, perfect voor aperitief en tevens een ideale lunchwijn, elegant, mineraal, fris met een licht zoetje en matig in alcohol. Beschikt over een levendige en krachtige neus met minerale tonen en een zweem van anijs.

Wie de Moezel  ooit heeft bezocht weet dat de omgeving zeker de moeite waard is. Wanneer u over de tussenliggende bergruggen rijdt of door de wijngaarden wandelt treft u er schitterende panorama’s  aan. De bochten in de rivier zijn erg scherp en het lijkt wel een lange aaneensluiting van schiereilandjes. De oevers zijn opmerkelijk steil –zó steil zelfs, dat de noordelijke hellingen helemaal  geen zon krijgen.

Riesling, de koning der wijndruiven De zonnige hellingen zijn dan ook zo waardevol dat zich hierop de beste wijngaarden van de Moezel bevinden. De grond wordt bedekt met leisteen, die de wijnboer  in de winter uit de rotsen moet  hakken en daarna in kleine stukken verdeelt. Zij houden de bodem vochtig en verzamelen gedurende de warme zomerdagen warmte, die zij ´s nachts weer uitstralen. De leistenen verweren en maken de grond vruchtbaar; daarom en dankzij dit handwerk en de ondergrond van leisteen is de rieslingwijn hier onvergelijkbaar in smaak en karakter. Uniek, en zonder meer een rede om een proef op de tong te nemen. Zeker mijn laatste ontdekking wil ik met u delen:   de wijngaard Himmelreich die zich bevindt op een steenworp afstand van de beroemdste wijngaard van de Moezel de  Bernkasteler Doctor…….

JONGE DUITSE WIJNMAKERS OP HIMMELREICH

 Inderdaad hemelse Duitse wijnen worden gecreëerd op het Weingut Heinrichshof. Hier staat een nieuwe generatie aan het roer. Een nieuwe generatie waarvan ik u het  bestaan absoluut niet wil onthouden. Het zijn de gebroeders Griebeler die enthousiast leiding geven aan dit domein. Zelfverzekerd geven zij het Riesling, de koning der wijndruiven Weingut Heinrichshof een nieuwe kwaliteitsimpuls zonder ook maar enige wijntradities over boord te gooien!

De bijna onneembare Steillagen zijn een lust voor het oog en de hierop aangeplante riesling beschikt over een enorm kwaliteitspotentieel. Elders in Duitsland en in de wijnwereld worden deze hellingen gezien als “veel te moeilijk” om te bewerken. Maar de rijke geschiedenis van Moezel heeft bewezen dat juist deze Steillagen van 70° tot soms wel 80° de beste wijnen voortbrengen.

De uitzonderlijke geografische ligging gaat samen met een ideaal microklimaat, waarvan de zon elke druif bereikt. De zonnewarmte wordt bovendien ook nog eens door de leistenen ondergrond opgeslagen. Eens, zo´n eeuw geleden,  kostte  daarom een goede Moezel van de steile hellingen meer dan een Premier Cru uit de Médoc.

NOODLOT… PUUR NATUURLIJKE DUITSE WIJN

Riesling, de koning der wijndruiven - Duitse wijn Een noodlot, want het is vaak duizelingwekkend om Peter en Ulrich Griebeler  hier aan het werk te zien. Dat er dus uitsluitend handmatig geoogst wordt spreekt voor zich. In kleine kratten worden de riesling druiven zorgvuldig verzameld in o.a. de wijngaard Himmelreich waarna ze in de kelders een zachte persing ondergaan. Zodoende blijft het mineraalachtige karakter van de grondsoort, waar leisteen in domineert, bewaard.

Tijdens het vinificatieproces wordt er een klein gedeelte geselecteerde gist gebruikt, maar grotendeels verloopt het proces aan de hand van wilde gistcellen van de riesling druif.  En dat alles onder temperatuur gecontroleerde omstandigheden.  Alle wijnen van Heinrichshof krijgen vervolgens een opvoeding sur lie op grote eiken vaten, genaamd foudres.

Het droesem blijft in contact met de wijn zodat de verfijnde aroma- en smaakstoffen optimaal aanwezig blijven. Uniek, omdat dat het merendeel van de witte wijnen tegenwoordig op roestvrijstaal rusten.  Zonder enige verdere kunstmatige ingrepen en met een zeer lichte filtering vindt vervolgens de geplande botteling plaats.  Tijdens dit proces worden zelfs dierlijke producten om de wijn te klaren vermeden. Eiwitklaring is immers uit den boze voor veganisten en maakt daarom deze natuurlijke wijnen uitermate geschikt voor deze groep van wijnliefhebbers.

DE KLASSIEKERS

Riesling, de koning der wijndruiven De klassiekers van Heinrichshof zijn onvergelijkgelijkbaar. Ze zijn fruitig, delicaat, elegant, aristocratisch, hebben een rijk aroma en een fijne smaak die geaccentueerd wordt door een licht ´verkwikkend fris zuurtje´.

Als onovertroffen worden zij door de echte wijnkenner beschouwd. Een must ! voor diegenen die op zoek zijn naar de oorspronkelijke smaak van de Moezelwijn. Daarom worden zij ook gelagerd op de traditionele eikenhouten vaten van maar liefst 1000 liter. 

Hierin immers voelt de riesling zich opperbest thuis. Ook zijn deze klassiekers uitermate geschikt voor (lichte) eigentijdse gerechten uit de moderne gastronomie.  Onderschat het lichtvoetige karakter niet, want juist deze Duitse wijnen zullen gesoigneerde diners uitstekend kunnen begeleiden.

Uitermate geschikt om nu al van te genieten, maar misken zijn bewaarpotentieel niet. Van oudsher stelt men namelijk in de Moezel: Na 2-6 jaar drinken, na 8-10 jaar genieten!! De absolute sprankelende rieslings, de een met een aimabele vettigheid en de ander met z'n grandioze finesse, hebben wij samen verpakt in nevenstaand proefpakket. Vergeet daarbij niet de onderscheidende  alcohol percentages  van slechts 8 en 10,5%  !! Tevens heb ik  ´als verrassing´ een onbekende witte droge ECO wijn uit Rheinhessen eraan toegevoegd.

 

Proefpakket

2 producten
Proefpakket C juni/juli 2017
57,10
48,14

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A juni/juli 2017
50,80
42,48

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort