PIEMONTE van Luca Bosio afgestudeerd in de oenologie

BARBERA D'ALBA Egidio Barriques
€11,50
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
DOC Barbera d'Alba (Piemonte Langhe) 2015

Het gebied Alba staat bekend om superieure kwaliteitswijnen. Ook de wijngaarden van de Campo Ferro staan bekend om hun rode klasse wijnen. Wijnen van het type Barbera Egidio met dit soort rijpingspotentieel (plusminus 15 jaar) behoren tot zeldzaamheden. Een grand cru behandeling is dus vanzelfsprekend waarbij de opvoeding op Barriques van Frans eiken (18 maanden) een must is. Intens zwartfruitige wijn met een hint gebrande koffie. Sappig en fris ondanks het indrukkende alcoholgehalte van 14%.

Onno Kleyn 8,5

DOLCETTO D'ALBA BOSIO
€9,10
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Rode wijn
DOC piemonte 2017

Genoemd naar de gelijknamige rode Dolcetto druif en op voorbeeldige wijze gevinifieerd. De kleur is dieprood, de smaak is geconcentreerd en het parfum zit barstensvol fruit met tonen van rijpe frambozen en bosbessen. De frisse finale heeft een milde kruidigheid en zeer elegante tannine in de afdronk. De kleine wijngaard Campo Ferro zorgt ervoor dat deze frivole rode wijn maar beperkt beschikbaar is. Voor liefhebbers van elegante wijnen en bij uitstek een rode zomerwijn

NEBBIOLO D'ALBA BOSCH DIE SIGNORI
€12,50
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
DOC Nebbiolo d'Alba (Piemonte Langhe) 2015

De geboorteplaats van deze uitstekende Nebbiolo zijn de steile rots hellingen van Langhe. Na de vergisting wordt de wijn overgestoken op eiken vaten. Deze vaten, van wisselende grootte, kunnen enorme proporties aannemen. De beste zijn voorbestemd voor de Nebbiolo D 'alba en zijn gemaakt van Allier eiken. Tijdens het rijpen ontdoet de wijn zich van een dikke laag bezinksel en verliest hij zijn hardheid, hetgeen niet wegneemt dat vooral de beste wijnen gebaat zijn bij een ontwikkeling op fles om soepel te worden. Karakteristieke fraaie neus van cacao, tabak, kers en een likje aardbei.

BARBARESCO BOSIO
€19,95
€13,95
48+ €13,53
144+ €12,45
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
DOCG Barbaresco (Piemonte Langhe) 2013

In een adem wordt barbaresco genoemd met barolo. Beide afkomstig uit het toonaangevende gebied Piemonte en voor 100% gemaakt van de nebbiolo druif. Bij het inschenken de zo kenmerkende lichtrode kleur. Meteen komen intense geuren van frambozen, bessen, viooltjes, vanille en kruiden los. In het glas treft u een volle, ronde en elegante smaak van rood fruit, specerijen, vanille en kruiden met in de genereuze finale. De 24 maanden lange luxe opvoeding op het traditionele Slavonisch hout geven deze wijn z'n traditionele karakter. Iets frivoller dan de barolo van Bosio, maar absolute klasse!

BAROLO BOSIO BOSCHI DEI SIGNORI
€22,95
€18,95
48+ €18,38
144+ €16,91
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
DOCG Barolo (Piemonte Langhe) 2012

De koning onder de wijnen, en dat voor nog geen 20 euro!! Er is veel veranderd in Piemonte. Barolo is drinkbaar en vooral verteerbaar geworden, en zonder in te boeten op z'n koninklijke allure. Een fantastische karakter met tonen van rozenblaadjes, zoete rode bessen en kruiden. Harmonieus & verfijnd en bij iedere slok weer een nieuwe ontdekking. Voor ons de kongin(in) onder de Barolo's, zeker op gebied van prijs/kwaliteitsverhouding! Bedoeld om langzaam van te genieten, bij gegrild of gestoofd vlees, wild of een rijke risott/pasta met verse (zwarte) truffel.

HUN HART GEVOLGD

Vader Egidio en moeder Angela Bosio Wanneer men over de wijnen uit Piemonte spreekt, bedoelt men daar meestal de beroemde en kostbare cru’s als Barbaresco en Barolo mee. Maar in deze, aan de voet van de Alpen gelegen streek is nog veel meer heerlijks voorhanden. Centraal in ons aanbod staan 3 druivensoorten: de Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. De maker van deze selecte wijnen is de vermaarde oenoloog Luca Bosio uit Santo Stefano Belbo. Dit op de uitlopers van de Piemonte gelegen oude stadje, waar altijd een verfrissend briesje over het heuvellandschap van Langhe waait, was in 1967 een soort toevluchtsoord voor vader Egidio en moeder Angelo Bosio. Vastberaden timmerden zij aan de weg, in gedachte houdend dat zij de enige en juiste weg insloegen voor het creëren van hun passie: de traditionele Piemonte wijnen. Zij volgden gewoon hun hart…vanzelfsprekend met respect voor de natuur. Toen werden ook de autochtone druivensoorten aangeplant, die volledig in harmonie zijn met de unieke grondgesteldheden. Nu, zo’n 39 jaar later, plukt hun zoon Luca daar de vruchten van.

ZOON LUCA PLUKT ER DE VRUCHTEN VAN

Zoon Luca Bosio Hij beschikt namelijk over maar liefst 30 ha verdeeld over de plaatsen San Stefano Belbo, Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d’Asti en Castagnole Lanze. Wat dit bedrijf voornamelijk karakteristiek maakt is, naast de kleinschalige verwerking van de oogst uit 60 verschillende wijngaarden, met name het scheiden van de beste en gezondste druiven uit de oogst. Aldus ontstaan er wijnen die een weerspiegeling zijn van de autochtone druivensoorten die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Elke grondsoort kent namelijk z’n eigen specifieke druivensoort. Opvallend is bijvoorbeeld het karakter van de Nebbiolo die eerder aan een kleine Barolo doet denken. Gezien de gelukkige ligging is dit ook niet verwonderlijk: pal tegenover de beroemde Barolo wijngaarden maar helaas net buiten het beschermde gebied van deze beroemde DOCG. De toevoeging Alba is echter wel toegestaan voor Luca’s superieure Nebbiolo selectie.

DOLCETTO

De wijnvelden van Bosio Worden de kostbare cru’s als Barberesco en Barolo gemaakt van de Nebbiolo, rondom de stad Alba en verder naar het zuiden groeit ook een andere druif, de Dolcetto. In een geschrift daterend uit 1593 spreekt men al over deze druif, die toen ‘Dosetto’ werd genoemd. In tegenstelling tot de Nebbiolo brengt de Dolcetto heel plezierige, fruitvolle wijnen voort, die best jong gedronken kunnen worden. In wijnkringen wordt die ook wel liefkozend “de meest miskende beauty” van Piemonte genoemd. Egidio Bosio, de vader van Luca, bezit in Santo Stefano Belbo, Diano d’Alba en Dogliana de beste wijngaarden. De druiven worden per akker gevinifieerd en vervolgens geassembleerd tot een opmerkelijke Cuvée Dolcetto D’Alba.

BARBERA

Dankzij de nabij gelegen rivier in de Tanaro Vallei is de Barbera selectie van Luca robuuster in smaak en afdronk. De vinificatie van deze unieke druif vraagt daarom om een unieke aanpak om kleur en smaakstoffen te transformeren tot een Barbera met zeldzame smaakvariaties. In de hypermodern geïnstalleerde vinificatieruimte  in San Stefano Belbo worden de druiven met de grootst mogelijke deskundigheid gevinifieerd. De Babera ontvangt daarna een Grand Cru opvoeding op barriques van Europees eiken. Bij het aanschouwen van zoveel vineuze rijkdom en het proeven van zoveel schitterende wijnen is het dus duidelijk dat ‘n eerbetoon aan z’n vader voor de hand ligt. Daarom vaart Barbera cuvée selectie onder zijn naam: Egidio Barriques Selectie! Een rode wijn van goede komaf waarin de traditie en de respectvolle omgang met de natuur de smaakpapillen proefondervindelijk de mond strelen.

NEBBIOLO

De Egidio Barriques Ook wel de kleine Barolo van Luca genoemd is gelegen op zo’n 250 meter hoogte. De wijngaard beslaat ongeveer 3 hectare waarvan de grondsamenstelling opmerkelijk is. Een weerspiegeling van 53 % klei, 15 % zand en 32 % soort kalk afgewisseld met slib. In 1967 aangeplant door vader Egidio en moeder Angela Bosio. De eerste gisting geschiedt direct na de weking van de druif op inoxtanks, terwijl de tweede of ook wel melkzuurgisting geschiedt op grote eiken vaten. De wijn is rijk met een geweldige structuur. Stevig en robuust. Het kan ook bijna niet anders dan dat de met de hand geplukte, gezonde druiven uiteindelijk de weg vinden naar een select gezelschap van wijnliefhebbers. De hand van de meester is hier duidelijk in waarneembaar!

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

Proefpakket A december /januari 2017
€66,20
€48,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B december/januari 2017
€64,30
€41,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C december/januari 2017
€85,70
€62,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D december/januari 2017
€93,10
€75,28

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort