Petro Vaselo & Rudolf Stiener Biodynamische wijnbouw

ALB DE PETRO VASELO
€10,95
€7,95
48+ €7,71
144+ €7,09
Witte wijn
Recas 2018

Verkwikkend, springlevend en verrassend, samengesmolten tot een betoverende witte droge wijn. Superlatieven komen boven wanneer men hem in de mond neemt, of nog beter, proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat zo'n verkwikkende en niets vermoedende Italian Riesling niet eerder in het huwelijksbootje is gestapt met de Chardonnay. Weelderig is hij in z'n smaak variatie, geelgroen z'n kleur, en intense aroma's van o.a. perzik wisselen zich af met appel mango en ananas..

Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 7,5

ROSU DE PETRO VASELO
€10,95
€8,75
48+ €8,49
144+ €7,81
Rode wijn
Recas 2017

Full flavoured red wine of outstanding character. Dat kun je wel zeggen van deze fluweelzachte Cabernet Sauvignon. De uitgebalanceerde tannines doen eerder denken aan een Merlot van top niveau. Menig wijnkenner wordt door deze wijn op het verkeerde been gezet. Echt een buitenbeentje. Wellicht veroorzaakt door de uitzonderlijke ondergrond met sporen van ijzer, klei, leisteen... Het gevolg: boordevol uitgesproken aromatische verassingen. Kers, bes en vanille strelen subtiel het gehemelte.

ODE AAN... feteasca neagra VINARTE
€6,95
€5,49
48+ €5,33
144+ €4,90
Rode wijn
Starmina Terase Danubiene 2014

Ode aan de wijnen van weleer!! Karakteristieke rode wijn van onbekende maar zeer interessante druiven genaamd de feteasca neagra &amp, negru de dragasani. Bij de eerste ontmoeting komt een zeer verfijnde balans tussen fruitige en kruidige tonen je tegenmoet. Daarin is eenvoudig een rijk scala aan cassis, kersen en vlierbessen te ontdekken waarbij de specerijen en een typisch pepertje het geheel compleet maken! De mooie frisse afdronk die in de jonge jaren soepel en vriendelijk is zal complexer worden naarmate ze ouderen. Zeldzaam en om deze reden alleen al het ontdekken waard!

Vogels ontdoen de uitstekend gesitueerde wijngaard op de heuvels van ‘Petro Vaselo’ van schadelijke insecten. Want gelooft u mij maar: in dit nauwelijks bekende wijngebied maakt men onder leiding van een gepassioneerde Italiaanse eigenaar rode en witte natuurzuivere wijnen van een superieure kwaliteit. Ja, geïnspireerd door Rudolf Steiner en onder de bezielende overgave aan de natuurwetten... Begeesterd door deze denkwijzen en in praktijk gebracht door wijndeskundigen bij uitstek proberen zij kosmische krachten te bundelen in hun Biologisch Dynamische wijnen.

Basis…levensfilisofie

Een levensfilosofie waarin wijnmaker Marcel Feltin zich kan vinden.. Inderdaad, de Biologisch Dynamische landbouw is gebaseerd op deze levensfilosofie die wijnmaker Marco Feltrin en de eigenaar Nello Del Tio aanhangen. Evenals bij de biologische landbouw worden hier geen chemische middelen gebruikt. De antroposofie (de wijsgerige wereldbeschouwing van Rudolf Steiner), waarvan men bij deze vorm van landbouw uitgaat, leert dat de natuur een groot levend organisme is, waarbij alle dingen in een groot kosmisch verband samenhangen. Er moet rekening worden gehouden met de stand van de zon, maan en sterren. Zij vervullen hun rol in dit levensproces. Met kruidenpreparaten voor mest, planten en grond kunnen de kosmische krachten worden ondersteund in de wijngaarden van het domein ‘Petro Vaselo’.

Anders dan “normaal”

Alles in het teken van Bio-dynamische wijnbouw Dat zijn zij, de eigenaar en z’n compagnon toen zij begonnen, zo’n 16 jaar geleden in 2002. Zeker in het milieu van druk spuitende en kwistig met suiker verwerkende wijnboeren wereldwijd. Zij waren bezig met het omzetten van de wijngaarden volgens de “ecologische” werkwijze van de grondlegger van de antroposofie, Rudof Steiner”, waarbij kunstmest, insecticiden, pesticiden, chaptalisering en  SO² geweerd worden. Ook, en heel in het bijzonder op landbouwkundig gebied, introduceerde hij zuiver biologische kruidenpreparaten. Hij introduceerde het systeem in het begin van de vorige eeuw. Het gaat om dezelfde principes als de gangbare biologische landbouw, maar vaart op een aantal punten een eigen koers. Zo is de Biologisch–Dynamische (BD) wijnbouw gestoeld op een holistische visie.

Aardse kracht …

De wijnvelden van Petro Vaselo Alom is de harmonie met de natuur aanwezig. Die zie je ook aan de diversiteit aan vogels en bepaalde insecten ( zoals bijen en lieveheersbeestjes) die de wijngaarden ontdoen van schadelijke insecten. Zo verorbert bv. een mezenpaar 35 à 40 kilo rupsen per jaar! En dan heb ik nog niet gehad over de afgezaagde koeienhorens. Opgevuld met mest, en vervolgens een halfjaar lang onder de grond begraven, waarna ze weer worden opgegraven en de mest in hele kleine doses in het water wordt gestrooid. Het goedje wordt koemestpreparaat genoemd en wordt gespoten in de wijngaarden van het domein ‘Petro Vaselo’. De zuurgraad, de mineralisatie en de humificatie van de bodem worden hierdoor verhoogd terwijl de vruchtbaarheid positief beïnvloed wordt. In 2002 publiceerde het tijdschrift Science de resultaten van een langdurig Zwitsers onderzoek, waarin de werking van preparaten eveneens werd bevestigd.  Een dergelijke zuiver-biologische bewerking van de wijngaarden eist voortdurend aandacht en geeft niet altijd een hoog rendement. Ook interessant is dat er tussen de wijnstokken peul dragende gewassen zijn geplant waarbij klaver en gort, die in het voorjaar mee omgeploegd worden, zorg dragen voor een uitstekende ‘groenbemesting’. Onkruid verdelgende middelen zijn hierdoor overbodig!! De methode vervangt aldus alle chemische middelen die meer nuttige dan schadelijke insecten doden en daarbij ook de allernoodzakelijkste micro-organismen vernietigen, wat zelfs voor de mens gevaren met zich meebrengt.

Geen trendy wijn

De kelders van Petro Vaselo Gelukkig maar dat er nog altijd gepassioneerde wijnboeren bestaan zoals Marco Feltrin en Nello Del Tio die het natuurlijk evenwicht willen herstellen, zich niets aantrekken van trendy wijnen en die dankzij gereduceerde opbrengst en dankzij het respect voor de natuur gezonde wijnen produceren die smaak en bouquet volledig van de natuur meegekregen hebben. Ongestoord gaan zij door met het verbeteren van de kwaliteit en afwerking. Maak daarom kennis met een onberispelijke fluweel-zachte rode kwaliteitswijn ’Rosu de Petro Vaselo’ en een verkwikkende witte Italian Riesling(+Chardonnay) ‘Alb. de Petro Vaselo’ . Door de natuur gegeven, respectvol begeleid en uit het land van Graaf Dracula.

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B augustus/september '18
€57,70
€44,38

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C augustus/september '18
€41,80
€33,80

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D augustus/september '18
€93,90
€71,78

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A augustus/september '18
€67,78
€50,80

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort