Op zoek.. naar een Sauvignon voor memorabele momenten | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Op zoek.. naar een Sauvignon voor memorabele momenten

CHATEAU MAISON NEUVE Sauvignon
9,75
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Witte wijn
ac Bourg en Blaye (Bordeaux) 2021

De wijngaarden van Chateau Maison Neuve, op de rechteroever van de Bordeaux gelegen in het noordelijke puntje van het departement de Gironde op de heuvels dichtbij het charmante stadje Saint Palais, geven de basis aan dit pareltje. Op en top Sauvignon Blanc van het ouderwetse soort. Lichtgeel van kleur. Elegante neus met citrusfruit, groene appel, witte peper en mineralen. Zuivere inzet, frisse zuren, aangenaam droog, soepel met een lange, wat mineralige afdronk. Dat de wijnwereld al lang geen mannenwereld is bewijst de wijnmaakster Alexia Eymas met deze loopzuivere witte wijn!

GOUTTE D'ARGENT Sauvignon Blanc PASCAL MARTY
16,95
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Witte wijn
Leyda Valley 2022

Hét meesterwerk van Pascal Marty als het gaat om zijn witte wijnen. Dat we met een van de meeste bijzondere wijnen ter wereld te maken hebben is te danken aan het gebruik van het Japanse sakegist nr. 7. De ex- oenoloog van Baron Philippe de Rothschild is namelijk de enige niet -Japanner op de wereld die deze gistcultuur kan gebruiken. Dit vereiste pionierswerk met hoge eisen aan vakmanschap, inzicht en vooruitstrevendheid. Het resultaat is verbluffende topkwaliteit!!! Pure Sauvignon Blanc- elementen als citrus en geurende bloemen tonen zich in bouquet en smaak.

GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'
6,75
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Witte wijn
AC Mehedinti--Starmina Terase Danubiene 2022

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat.

Op zoek.. naar een Sauvignon voor memorabele momenten Proeven doen wij met alle zintuigen, maar ons oor leggen wij uitsluitend te luister bij het ontkurken van Champagne of mousserende wijn. Als wij proeven met onze oren wil dat eerder zeggen dat we achter trends aanhobbelen of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends resulteren vervolgens in volledig op hol geslagen prijzen die op hun beurt worden aangejaagd door de opkomende economieën. U begrijpt vast en zeker wel dat mijn oren daar niet naar staan! En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan voortbrengen. SANCERRES zijn de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Té duur, durf ik te zeggen. Vooral het marktmechanisme speelt hierbij een rol, waarbij een grote vraag bij een klein aanbod de prijzen opdrijft. De oogst van dit ‘klein duimpje’ onder de witte Loire-wijnen blijft gering, maar de vraag neemt alsmaar toe. Voor mij is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte wijnen waarbij we de allerlekkerste en puurste smaak van een van de meest populaire druiven ter wereld in het zonnetje zetten.

De kracht van de neus

Wijnglas Gelukkig doet de Sauvignon het goed in verschillende terroirs en klimaten(zolang het maar niet te vochtig is).De uitdaging ligt in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Sauvignon waarmaken. Een prijswaardige Sauvignon voor memorabele momenten is complex van smaak met tonen van wit fruit, bloemen.Het liefst met een verfijnde afdronk met mooie zuren en een complex palet waarbij ook nog eens de natuurlijke concentratie in lengte aanwezig is.  Dus vergeet de klassiekers (zoals Sancerres en de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs) en maak kennis  met de karakteristieke eigenschappen van de Sauvignon Blanc en haar subtiele variëteiten. De grote kracht zit ‘m daarbij in het bouquet. Elk jaar,direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met ons proefglas in de hand, gaan we kelder in kelder uit: we proeven, nemen monsters mee en..kopen. Tijdens blindproeverijen zijn 3 wijnen als winnaars uit de bus gekomen. U zou kunnen zeggen dat onze neus z’n werk goed gedaan heeft!

Onze selectie van memorabele en betaalbare Sauvignons

[node:title] Een van de drie, door ons geselecteerde wijnen, is de Sauvignon uit de 1er Cotes de Blaye (Bordaux). Deze is onverwacht en verrassend. We hebben hier te maken met een ambitieuze wijnmaakster die haar ‘mannetje’ staat. Ze werkt traditioneel, zonder zich ook maar iets aan trekken van trendy confectiewijnen. Al direct bij het ontkurken valt de intensiteit en klasse op. Uniek en een vreemde eend in de bijt is de Goutte d’Argent. Aan de wieg van dit fenomeen staat Pascal Marty, een top-oenoloog uit de kweekvijver van de familie Rothschild. Deze wijn is vergist met de ‘Saké gist no 7’ en daardoor puur natuur: de sakegistcultuur verdraagt sulfiet maar moeilijk en bovendien is de teelt volledig biologisch. And last but not least hebben we een opkomende ster uit de Donau toegevoegd. Voor al diegenen die eerder voor een EKO-huiswijn van goed tot zeer goed niveau hebben gekozen, is dit een absolute proefondervindelijke uitdaging. D o e n !

Druivenras: