Loire rouge Bourqueil; de echte persoonlijkheid van cabernet franc | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Loire rouge Bourqueil; de echte persoonlijkheid van cabernet franc

BOURGUEIL Les Brochoires
10,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
AOP Bourgueil (Touraine - Loire) 2019

Atypisch maar dan wel met een dusdanig interessant karakter dat hij tijdens ‘,International Challenge' een gouden plak in de wacht sleepte. Hints van fruit, bramen, bosbessen met zachte tannines en veel fraîcheur. Duidelijk kan men proeven dat hij is geoogst van de iets lichtere bodem. Hij komt tegemoet 'in alles', met een verrassend sappig opstootje. Gestructureerd ! Verleidelijke aroma's zorgen tenslotte voor een uitstekende finale. De wijn is soepel, fris, fruitig en heeft geen eikenhoutaroma's

CHATEAU LA PIGOTTE TERRE FEU
12,95
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Rode wijn
AOP Médoc (Bordeaux) 2015

Dat we te maken hebben met een groot oogstjaar wordt direct onthult door de fruitdominantie van deze wijn. Donkere fruittonen als bramen, kersen en cassis springen het glas uit. De smaak is daarbij typisch en klassiek, maar het valt op dat de wijn zich uiterst elegant presenteert voor een Medoc wijn. Niet alleen het top wijnjaar 2015 draagt daar aan bij, maar ook het opvallend grote aandeel merlot! Opmerkelijk is tevens hoe de houttonen het fruit ondersteunen.

ROSA Le Pas de Dame Domaine de Brens
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
AOP Malepère (Languedoc) 2017

In de Languedoc-regio pronken vaak plaatjes van de populaire Bordelaise druivensoorten op het etiket van nietszeggende slobberwijnen (vin de pays d'Oc). Ten onrechte. Er bestaat maar één gemeente die beschikt over een eigen Appellation Controlée waarbij deze druivensoorten wel worden toegestaan. Dit gebied draagt de naam Malepère en hier worden wijnen gecreëerd waarbij Merlot veelal de boventoon voert.

Het is al weer een hele tijd geleden, dat ik een bezoek bracht aan de Loire. Ik kwam er op een moment, dat  zich juist een kleine ramp had voltrokken: restaurants wereldwijd hadden massaal bestellingen van de Bourgueil van ‘Les Brochoires’ geannuleerd. De export was dus werkelijk dramatisch gedaald. Een pandemie had zich meester gemaakt van de handel.  Plotseling werd de eigenaar geconfronteerd met een afzetprobleem. Bijna onoplosbaar. of kon ik een handje helpen met één aankoop voor sterk gereduceerde prijs….?.

Bourgueil

[node:title] In de tijd van mijn vader was het de traditioneel gemaakte wijn van de wijnmaker Druet. De huidige Bourgueil uit de wijngaard ‘Les Brochoires’ is een stuk moderner aangepakt: niet hard en tannineus dus al boeiend op jongere leeftijd. Een voordeel want importeurs hebben vaak niet het geduld of beschikken niet over kelders waarin het rijpingsproces moet plaats vinden. Bovendien, eerlijk is eerlijk, ook veel wijnliefhebbers willen niet wachten. Daarom waren we zo verheugd dat ‘Les Brochoires’ zich ook op jonge leeftijd uiterst aantrekkelijk presenteert. De wijngaarden liggen niet zo gek ver af van het wijndorpje Bourgueil . De werkwijze en filosofie van wijnmaken zijn de absolute tegenpool van wat Druet deed. Op het Domaine ‘Les Brochoires’  wordt altijd een cuvée gecreëerd, want er wordt slechts één Bourgueil geproduceerd.  Gemaakt van jonge, oudere en oude stokken die niet gescheiden worden, en nooit houtrijping ondergaan. Alles rust in inox-vaten, maar het verrassende is dat de druivensoort Cabernet Franc -ook wel Breton genoemd- zich transformeert tot een uiterst toegankelijke rode wijn. Oud hoeft die dus niet te worden, maar ik stond verbaasd over de 2014-er die ik te proeven kreeg:  wijn met een nog warme donkere kleur en een fijn boeket. ‘Die andere jaargang 2019, “ vertelt de eigenaar van ‘Les Brochoires’ met trots, ‘werd bij een internationale blindproeverij in 2020 bekroond door Gilbert & Gaillard met een gouden medaille.

In smaak modern...

De eigenaar van Les Brochoires Een bewaarpotentieel van meer dan 10 jaar heeft deze Bourgueil dus in ieder geval niet. Wel doet hij het hart van menig wijnkenner sneller kloppen en laat hij bij het proeven nog veel uitdrukkingen aan het reeds rijke vocabularium van lyrische bewoordingen toevoegen. Dat de Bourgueil bijzonder is en hier minder goed bekend, komt omdat hij veel en voornamelijk werd geschonken in de betere restaurants in Engeland. En Britten hebben een iets andere smaak dan “echte” Europeanen. Wie zichzelf en zijn beste vrienden wil verwennen zal dat ongewone graag voor lief nemen. Want al [node:title] proevend begrijpt men wat Rabelais bedoelde met zijn kenschets: ‘als van zijde’. In deze streek, waar men voor een paar eeuwen geschiedenis de hand niet omdraait, waar Karel de Grote kind aan huis was, en de geestelijkheid als peetvader optrad van de wijncultuur, is men trots op de specifieke en volmaakte ligging die het voortbrengen van zulke mooie wijnen mogelijk maakt. De wijnkelders, uit het poreuze tufsteen gehakt, zijn evenzovele en ideale opslagplaatsen voor het bewaren van de rode Bourgueil van het domaine ‘Les Brochoires’. In de fraaie keldergewelven lag de 2019-er te wachten op z’n afnemers, tot het desastreuze moment dat het coronavirus toesloeg. En zo onverwacht het virus ‘de kop op stak’, zo snel werd de eigenaar gedwongen zijn voorraad tegen sterk gereduceerde prijzen te verkopen.Thans heeft daarom deze gouden médaillewinnaar z’n weg gevonden naar Nederland. (Ter geruststelling: die eigenaar is nu ook tevreden) Eén ding is zeker: aan de Loire heeft de wijn altijd rijkelijk gevloeid. Want deze ‘wijn die het hart bekoort’ – zoals mijn devies luidt – zal ook als buitenbeentje uit de Loire in smaak en karakter bijdragen aan de geneugten des levens. Je ziet maar: ook tijdens een toevallig bezoekje aan de Loire kan een tegenslag omgezet worden in een buitenkansje qua prijs- kwaliteitsverhouding. Samen met enkele andere Franse wijnen komen zij in nevenstaand proefpakket.

Land: 
Wijngebied: 
Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

3 producten
Proefpakket C februari / maart '21
68,80
53,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D februari / maart '21
83,70
67,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B februari / maart '21
83,90
67,78

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort