Kwaliteits revolutie

HEBE Monastrell Xenysel
€7,25
€5,51
48+ €5,34
144+ €4,92
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
DO Jumilla (Murcia) 2014

Een eerbetoon aan Hebe, de dochter van Zeus en Hera, de Godin van jeugd. Maar ook bekend als de natuurgodin.... Zeer toepasselijke naam voor deze natuurzuivere monastrell met z'n jeugdige karakter. Diep rode kleur met een rijk bouquet van zwart fruit en bloemen welke worden ondersteund door een sensuele smaak. Heerlijk vol en rond met een lichte kruidige afdronk. Onberispelijk in zijn prijs- / kwaliteitsverhouding!!

HERCULES Monastrell Pie Franco Xenysel
€8,75
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Rode wijn
DO Jumilla (Murcia) 2014

Gulle diepe paarse kleur met een ronde sappige fraîcheur. Heerlijke wijn met volop wilde bloemen, zwart fruit, cacao, peper en bergkruiden in geur en smaak. Afkomstig van oude stokken die nog beschikken over de originele Europese onderstok. Niet gek dat daarom een vergelijking met de ouderwetse Bandol wordt gemaakt, immers is de mourvèdre een directe afstammeling van de monastrell. Gelukkig heeft de monastrell uit de hoogvlakte van Jumilla nog geen wereldreputatie opgebouwd, maar hier begint echter verandering in te komen.

Kwaliteits revolutie Nauwelijks bekend om z’n klasse is de Monastrell! Hier komt verandering in, naar voorbeeld van de ‘Appellation Bandol Controlée. Immers na nogal wat omzwervingen in Spanje belandde Monastrell  eeuwen geleden in dit unieke Provençaalse dorpje in Frankrijk. Het is tijd om op ontdekkingsreis te gaan in het land van herkomst. De revolutionaire ontwikkelingen in Spanje worden geroemd en heel in het bijzonder in de wijnregio “Jumilla”. Vooral de ongekende kwaliteitsopmars in het land van oorsprong van deze beroemde druivensoort zal menig wijnliefhebber verbazen.

DE TREND……

Kijkje in de Bodega van J.M. Martinez Deze trend lijkt zich voort te zetten. Neem J.M. Martinez,eigenaar van zo’n 200 ha wijngaarden en createur van onze Monastrell wijnen. Nauwelijks 9 jaar geleden verkocht hij alles aan de grote handelshuizen. Sindsdien brengt hij ieder jaar ‘t liefst z’n eigen HERCULES en HEBE selectie op de markt. Daarbij verzuimt hij niet de beste wijnen voor deze superieure selectie te reserveren. Hij scheidt gewoon het kaf van het koren! Martinez schuwt eveneens niet te investeren in moderne installatie; omdat hij over steeds meer technische ‘know-how’ beschikt, is de kwaliteitsvooruitgang opmerkelijk en de klasse van de Monastrell onberispelijk. Niet langer is hij geïnteresseerd in een massaproductie. De wijngaarden zijn uitstekend gesitueerd op een hoogte van 800 meter en omringd door de bergen ”La Cingla” en “Los Gavilanes” in de “Valle Hoya de Torres”. De bovenlaag bestaat uit zand afgewisseld met rolkeien, terwijl de ondergrond bestaat uit kalk. Opvallend is het uitstekende microklimaat waarin de Monastrell druif zich buitengewoon thuis voelt. Slowfoodwines zijn  voor hem een vanzelfsprekendheid: Martinez' biologische productie methode kenmerkt zich namelijk door duurzaamheid met behoud van de karakteristieke eigenschappen van het oorspronkelijke oeroude ras Monastrell. Overigens, aan de zogenaamde PLOFWIJN heeft hij een broertje dood.

STUKJE GESCHIEDENIS

Zand afgewisseld met rolkeien, terwijl de ondergrond bestaat uit kalk Toentertijd,  zo’n 500 v. Chr, brachten de Feniciërs de wijnstok Monastrell naar Spanje. Een zeevarend volk dat aan land ging in het zuid/oosten van Spanje in de omgeving van de haven van Sagonte. Zelfs de naam van het kleine dorpje Murviedrois is afkomstig van deze beroemde druivensoort. In 1855 ontkwam het gebied aan een alom verwoestende druifluis. Echter in 1989 sloeg de verwoestende bladluisepidemie alsnog toe met desastreuze gevolgen. Hierdoor was de wijnsector natuurlijk wel genoodzaakt de oude stokken te rooien en nieuwe aan te planten. Een nieuw begin en een nieuwe trend werd geboren, gericht op kwaliteit!

NIEUWE TIJD…

Kwaliteits revolutie In dit onbekende Spaanse wijngebied brak een nieuw tijdperk aan. Er werden kwaliteit verbeterende afspraken gemaakt naar voorbeeld van hun beroemde Franse confrères uit Bandol. Drie nieuwe, wettelijk beschermde gebieden ontstonden in 1975: Jumila, Bullas en Yecla, waarvan vooral de inspanningen in Jumilla opvielen. De export is sindsdien met sprongen vooruit gegaan. Onderzoeken en investeringen in de beste variëteiten zijn hier debet aan en stimuleren ‘n enkele wijnboer zoals Martinez tot het uiterste te gaan. Het gevolg: hij steekt met zijn HERCULES en HEBE de Franse equivalent naar de kroon. Onder zijn aanvoering en met financiële injecties van de Europese Commissie werden o.a. z’n wijngaarden opnieuw ingericht en begon hij zich toe te leggen op uitsluitend kwaliteitswijnen. Het zijn deze staaltjes van vakmanschap, verpakt in proefdoos A van 46,20 voor 35,90 , die een proef op de tong extra aantrekkelijk maken. Mijn proefondervindelijke  keuze treft u overigens nevenstaand onder nummers 1 en 2 aan! D O E N…

         

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A februari/maart 2017
€46,20
€35,92

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B februari/maart 2017
€66,30
€51,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C februari/maart 2017
€72,60
€55,46

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D februari/maart 2017
€44,50
€31,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort