HONGARIJE STEEKT KOP OP !!!

Wijnkoperij Alex Storms
€9,10
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
(tijdelijk) uitverkocht
Rode wijn
ac Matrai region 2009

Bardos staat bekend om zijn scrupuleuze houding tegenover de natuur. Hij verrijkt zijn grond met natuurlijke mest en gebruikt in het geheel geen bestrijdingsmiddelen. De opvoeding op 'Barriques van Frans eiken vindt hij een must zodat de 70 % cabernet sauvignon en 30 % cabernet franc tot een harmonieus geheel versmolten kunnen worden. De gelimiteerde creatie is dakpannen rood van kleur, heeft 'n krachtig floraal bouquet en de afdronk wordt gemarkeerd door fijne tannine. Toekomst verwachting groot !

Wijnvaten op Domaine Bardos De tijd dat ’s werelds beste wijnen uit Frankrijk kwamen , is lang vervlogen. Menig ander (wijn)land ter wereld kan uitstekende wijn en produceren die vaak ook nog eens beter zijn dan zijn Franse tegenhangers. Een van die landen met fantastische wijnen is Hongarije. Bij gemis aan investeerders en vooral know how konden de Hongaarse wijnboeren gedurende lange tijd hun wijn nauwelijks slijten op de Europese markt. In het verleden speelde het communisme hen eveneens parten. Maar die tijd is voorbij en Antininori, Vega Sicilia en vele andere beroemde Europese wijnmakers hebben de ongekende mogelijkheden van dit wijnland ontdekt. Wie kent de Engelse succes story niet van de aan de Donau gelegen wijngaarden van Hilltop. Hier zwaait Akos Kamocsay de scepter en sleept hij met z’n ‘Premium Storms Sélection’ internationale onderscheidingen binnen waar je alleen maar van kunt dromen. Maar dat wist u al … . Echter nu is de tijd rijp voor ‘ en rijp is ie dat kan ik u verzekeren ’ een rode wijn uit 2009. Gekoesterd in het geklimatiseerde wijndepot in Heythuysen en vooral een buitenkansje voor diegene n die niet beschikken over een eigen wijnkelder. Nu ‘Domaine Bardos 2009’ eenmaal op dronk is, is het ´zonder meer´ de kelder ontdekking van het jaar. Met dank aan Perswijn-- maar liefst 4 sterren !- en een selecte groep wijnkenners.

 

Vakmanschap op het Domaine Bardos

De Cabernet-Sauvignon druif De wijngaarden van Bardos, met een bodem van klei en kalksteen, zijn geplant op de zuidoostelijkehellingen van het Mátra gebergte en produceren niet alleen witte rassen van hoog niveau, maarvooral heel bijzondere rode pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en enkele lokale druivensoorten.  De druiven profiteren hier van de grote hoeveelheid zon in de nazomer en het begin van de herfst. Dit komt de rijpheid van de druiven ten goede, zodat ze in optimale gezondheid geoogst kunnen worden. Bovendien zorgt de strengere winter ervoor dat insecten en ziekten geen enkele kans krijgen zich te ontwikkelen. Ideale omstandigheden dus om zeer mooie rode wijnen te kunnen maken. Nadat moeder natuur haar werk heeft gedaan verplaatsen de inspanningen zich naar de kelders. Ook hier wordt met uiterste precisie en hygiëne gewerkt. Tijdens de wijnbereiding gebruiken ze op het Domaine Bardos vinificatietechnieken die optimaal de natuurlijke kracht van de rode variëteiten versterken. De cabernet sauvignon en de cabernet franc worden samen gesmolten tot een harmonisch geheel. De onontbeerlijke harde jeugdige tannines maken, tijdens het verouderingsproces op barriques van Frans eiken, plaats voor fluweelzachte tannines. Het beoogde bewaarwijn potentieel ‘op fles’ geeft hem de kans uit te groeien tot een rode wijn op Grand Cru niveau. Uiteraard een rede te meer om een tipje van de sluier te lichten over deze aankoop tijdens mijn bezoek aan Hongarije in 2010.….

Frans Tintje

Bardos Borkostolas. PERSWIJN bekroonde hem met een eervolle vermelding****. Tijdens mijn bezoek in het voorjaar van 2010 proefde ik de nog niet geassembleerde wijnen, die toen nog hun noodzakelijke rijping moesten ondergaan. Opvallend was het royale fruit dat ik in de wijn proefde, zoals dat alleen maar in de grote jaren naar voren komt. Op Domaine Bardos dacht men dat de oogst 2009 zich vanwege het aantrekkelijke fruit wat eerder zou ontplooien, maar zoals men ook op dit domaine weet: “Niets is moeilijker dan voorspellen”. Ter plekke werd toen besloten onze proefondervindelijke ervaring te delen in een ‘ Storms cuvée’ creatie van 70 % cabernet sauvignon en 30 % cabernet franc . De vanzelfsprekende Grand Cru opvoeding volgde hierop van maar liefst 12 maanden op Frans eiken uit de bossen van Allier. Immers, de aroma’s moesten verrijkt worden in lengte, finesse en rondeur. Kortom, de cuvée selectie op een hoger plan brengen. Maar liefst 6 jaar werd het geduld op de proef gesteld alvorens DOMAINE BARDOS 2009 door een selecte groep wijnkenners ontdekt werd. Het was tijdens een gesoigneerd kerstdiner waarbij deze Cuvée selectie vooral werd gewaardeerd om z´n dakpannen rood bruine kleur, z´n krachtig floraal bouquet en z´n gemarkeerde fluweelzachte gerijpte tannines. De rijping in de geklimatiseerde Storms wijndepots heeft ´m uiteraard eveneens goed gedaan. Domaine Bardos staat bekend om zijn scrupuleuze houding tegenover de natuur. Dat vond ook PERSWIJN en bekroonde hem met een eervolle vermelding****. De ambitieuze wens om aan te sluiten bij de top mag daarom als geslaagd worden bestempeld. Wijnkenners hebben met deze wijn van Domaine Bardos hun afgelopen kerstdiner tot een beleving gemaakt. De tijd was echter te kort om de hele Storms clientèle uitgebreid op de hoogte te stellen van deze (her)ontdekking op hoog niveau. Logisch is het daarom dan ook om de met lovende recensies overspoelde DOMAINE BARDOS 2009 in het zonnetje te zetten. Uiteindelijk mag het best uniek genoemd worden dat deze voortreffelijke rode wijn gekoesterd is onder ideale klimatologische omstandigheden. Maak van BARDOS uw huisvriend en verras uw gasten met een zeldzame gerijpte ouderwetse rode kwaliteitswijn. Overtuig uzelf via ons proefpakket van € 54,00 voor € 41,70 of kom gewoon een proef op de tong nemen tijdens onze open proeverijen. U zult er geen proefondervindelijke spijt van krijgen !

      

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen