Harold Hamersma proeft de autochtone trots van Bulgarije, Mavrud

EXcENTRIC INCANTO MAVRUD
€13,95
€10,95
48+ €10,62
144+ €9,77
Rode wijn
thracian Valley 2016

Incanto betekenend vrij vertaald (uit het Italiaans) betovering. En betoveren doen de wijnen van medi valley winery in deze lijn!!! Zeker wanneer de inheemse druivensoort Mavrud aan de basis staat. Verrassende en originele Mavrud wijn die 10 maanden rijping op barriques heeft ondergaan waardoor de betovering compleet is. De kracht van de wijn is daardoor verpakt in fluweel waarbij de lengte ongekend is. In zowel geur als smaak blijven o.a zwart fruit, cacao, rozijnen, vanille, koffie cederhout en specerijen (kaneel) elkaar aanvullen.

EXCENTRIC INCANTO MELNIK
€13,95
€10,95
48+ €10,62
144+ €9,77
Rode wijn
thracian Valley 2016

Ook de Incanto Melnik doet zijn naam eer aan en is dus een ware betovering... De houtrijping is door het gebruik van nieuwe barriques gedurende een periode van 12 maanden dominanter (in vergelijking met de Mavrud). Door de natuurlijke concentratie is dit echter goed in balans en verveeld het geen seconde. Naast een fruitige basis kent deze melnik verder een verfijnde kruidigheid waarbij tonen van sigarenkistjes en tabak de grand cru opvoeding onthullen. Deze lokale druivensoort Melnik weerspiegeld hierdoor perfect de ongerepte natuur en rijkdom uit het zuidwesten van Bulgarije.

A MAVRUD RESERVE
€12,95
€9,95
48+ €9,65
144+ €8,88
Rode wijn
thracian Valley 2013

Nog steeds blijft het een mysterie waar de basis van de mavrud druif ligt... Verder (dna)onderzoek is nodig, maar de meest voorkomende verklaring op de dag van vandaag maakt hem de voorvader van de monastrell (en dus ook de mourvèdre). Niet gek dat er gemakkelijk tonen, van donker fruit en specerijen worden herkend. De opvoeding van 6 maanden op nieuwe franse barriques onderstrepen het kwaliteitspotentieel van deze kanjer! Een unieke wijn die menig wijnliefhebber van malbec, syrah of cabernet sauvignon zal verrassen. Een buitenkans voor de wijnavonturiers!

ORNAMENT MAVRUD RESERVE chat Asena
€17,75
€12,95
48+ €12,56
144+ €11,56
Rode wijn
thracian Valley 2012

Assenovagrad is in Bulgarije de bakermat van de inheemse druif mavrud . Chateau Asena heeft deze weten te transformeren tot een ware icoonwijn. De wijnwereld werd verrast, maar wij weten nu al dat er een wijnrevolutie tot stand gaat komen. Ongekende klasse en concentratie komen bij elkaar in de Ornament reserve. De productie is echter klein, waardoor we als importeur bijzonder trots zijn deze ontdekking als eerste te mogen introduceren. In de toekomst zal de geringe beschikbaarheid en een eventuele prijsstijging een uitdaging worden. Grijp dus NU deze buitenkans!!

CLUSTER BARRIQUE MAVRUD/RUBIN dom Boyar
€12,15
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
Sliven Region 2015

Dit voortreffelijke jaargang is geselecteerd van de oude stokken die per perceel tot de beste behoren. Dankzij hun diepe wortels weten ze ongekend druivenmateriaal voort te brengen. Een symfonie van autochtone soorten. De overbodigheid van internationale druivensoorten in deze klasse creatie is opmerkelijk. Het resultaat is een mooie intense kleur met vette tranen. De boeiende neus van gedroogde kruiden tot specerij, leder, mineraal en ook rijpe pruimen. Deze Cluster Barrique mavrud / rubin heeft een zuivere, brede smaak aanzet met zachte tannines .

Publicatie NRC Handesblad door wijnjournalist Harold Hamersma

Onderstaand het volledige artikel geschreven door Harald Hamersma. De mavrud exentric Incanto is aan de recherzijde terug te vinden evenals de Melnink, een andere lokale varieteit van hetzelfde wijnhuis met dezelfde kwaliteit. Gemakshalve heb ik het aangevuld met de overige wijnhuizen uit Bulgarije die de lokale druivenvariaiteiten in ere hebben hersteld.

  [node:title]

Druivenras: