Garnacha, een verleidelijke druif! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Garnacha, een verleidelijke druif!

LOTETA  Bodega Picos
€7,50
€5,49
48+ €5,33
144+ €4,90
Rode wijn
DO Campo de Borja (Aragón) 2018

Een wijn waar u makkelijk vrienden mee maakt zonder een simpele allemansvriend voor te zetten, want Loteta van Bodega Picos combineert zijn toegankelijke vlezige en sappige karakter met inhoud en diepgang! Gemaakt van 65% Garnacha, 20% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon waarbij slechts edelstaal aan te pas komt zodat het fruit zich optimaal kan presenteren. Kersen, pruimen en zoethout vullen het aroma en de smaakpapillen. Het hogere alcoholgehalte is versmolten in een elegante afdronk waarbij de lichte frisheid opvalt. Puur vakmanschap uit dit opkomende Spaanse wijngebied.

GREGORIANO ROBLE Bodega Picos
€9,95
€7,95
48+ €7,71
144+ €7,09
Rode wijn
DO Campo de Borja (Aragón) 2018

Het fruit stuift het glas uit met pruimen, aardbei en een lichte granaatappel en goij bessen tonen. De opvallende verfijning in de smaak en afdronk vallen direct op (zeker als je weet dat het klimaat in Campo de Borja onbarmhartig kan zijn). De perfect gedoseerde houtinvloeden zijn verder een bewijs dat de 3 broers het bedrijf van hun vader naar een niveau hoger hebben getild!! Vol geconcentreerd en mooi zacht in karakter, een absolute aanrader!

DAMA DE TORRE GARNACHA bodega Coloma
€9,95
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
IGP Extremadura 2015

De garnacha druif wordt meestal geassembleerd omdat hij de wijn verrijkt met een gul, rond en warm karakter. Afkomstig van 40 jaar oude stokken en daardoor zeer geconcentreerd en weelderig in zijn fruit. Eenvoudig ontdek je tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende 5 maanden op Frans eikenhout geeft de wijn de extra dimensie waardoor men uitkijkt naar een volgende slok van deze authentieke wijn!!

 Tijden veranderen, zeker als men de ontwikkeling heeft gezien in het kleine en nauwelijks bekende Spaanse DO gebied Campo de Borja. Sinds 1980 beschikt het gebied over deze eigen wettelijke classificatie, maar de opmars van het gebied dateert pas uit het begin van deze eeuw. In het noorden van Spanje, in het meest westelijk gelegen deel van Aragón, bevindt zich ook een klein familie bedrijf. Hier worden opmerkelijke rode wijnen gemaakt waarin de Garnacha tinta druif de hoofdrol in speelt.

Campo de Borja,  de geologische en klimatologische gesteldheid

Campo de Borja In het overgangsgebied tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei vinden we dit Spaanse wijngebied. De indrukwekkende resultaten die we tegenwoordig tegenkomen zijn te danken aan de ideale hoogte van de wijngaarden (420-480m) en het uitzonderlijke klimaat. Sommigen zullen het klimaat onbarmhartig vinden, het is immers een extreem landklimaat dat zich kenmerkt door bloedhete zomerdagen en zeer koude winters. In het late voorjaar kan men ook nog te maken krijgen met vorst en hagel en de hoeveelheid regen is karig overal. De droge en koude noordenwind “cierzo” is ook typerend voor de streek en draagt mede zorg voor opmerkelijke rode wijnen. Daar ontdekte ik Bodega Picos  ! Een opkomende ster uit een bijna vergeten wijngaard in Spanje.

V.l.n.r.: Martin Freixa, Eloy Haya, Ernesto Frago, Ricardo Frago en Diego Frago. Buitengewoon stevig en krachtig zijn de wijnen van dit familie bedrijf Bodega Picos waar het alom aanwezige hoge percentage (80 -65 %!) van de oude Garnacha tinta stokken een belangrijke rol vervult. Na het overlijden van vader Frago hebben zijn zonen (Ricardo, Diego en Ernesto) het roer volledig omgegooid en het erfgoed nieuw leven ingeblazen. Wat ze willen is duidelijk: traditionele en hoogstaande rode wijnen produceren die naadloos aansluiten op de behoefte van de verwende wijndrinker. Dit is de  nieuwe generatie, waarbij passie hand in hand gaat met uitdaging en jeugdige drijfveer. Het resultaat kon dan ook niet lang uitblijven. Opmerkelijk mag ook het samenwerkingsverband genoemd worden met een toon aangevende Spaanse wijnmaker Eloy Haya  die een kwaliteits sprong heeft veroorzaakt waar de gebroeders nooit van hadden durven dromen. De 3 broers hebben hun levensdoel totaal omgegooid en dit “nieuwe” leven wordt sindsdien gewijd aan kwaliteit boven kwantiteit. Het is daarom ongelofelijk om de drijfveer van deze nieuwe generatie te ervaren waarbij wellicht de rehabilitatie van ‘vaders passie’, de dominante Garnacha tinta druif, van doorslaggevend succes is.

Bodega Picos Een ding staat al vast, dit project kent een vliegende start, waarbij voorop staat loepzuivere wijnen te produceren. Daarbij worden zij uiteraard geholpen door het unieke microklimaat in combinatie met wijngaarden die grotendeels beschikken over oude tot zeer oude Garnacha wijnstokken. En dat is te proeven! De strijd van de oude wijnranken om door te dringen tot het oergesteente zijn debet aan de opvallend goede kwaliteit. De gebroeders zijn er trots op! Zij blijven leren en experimenteren om de natuurzuivere wijnen tot in de kleinste details te perfectioneren. Elk oogstjaar weer opnieuw! Een uitdaging, zeker als je weet, dat het samensmelten van deze toonaangevende ‘Garnacha’ druif’ tot hun regionale specialiteit behoort.  Overigens, ook smaakbepalend in de creatie LOTETA -en GREGORIANO ROBLE door z’n dominerende fluweelzachte smaak variaties.

RIJZENDE STER  

De gebroeders Frago! Dat de 3 broers over een sterke persoonlijkheid beschikken blijkt uit hun (bedrijfs)visie. Zelf steken ze de handen graag uit de mouwen en schromen ze niet om het zware werk te verzetten. Ricardo en Diego hebben het hele proces in de wijngaard onder controle, terwijl Ernesto zich heeft toegelegd op de werkzaamheden in de kelder. Dat ze hun trots ook naast zich neer kunnen leggen wordt duidelijk met de introductie van Eloy Haya (wijnmaker) en Martin Freixa  (internationaal manager). De veelzijdigheid van de wijnwereld vraagt nu eenmaal om specialisten. En een sterke persoonlijkheid staat ook hulp van buitenaf toe... Dat dit een juiste beslissing is geweest blijkt ook uit de rigoureuze snoeimethode. -Elders is 70 hl vaak gebruikelijk terwijl de gebroeders slechts 35/40 hl per hectare oogsten.- De wijnen spreiden daarom een complexiteit ten toon gepaard gaande met steeds meer elegantie en verfijning en ook de diepgang is momenteel ongeëvenaard. Tegenwoordig wordt namelijk ook een klein percentage van de oudste stokken (50-60 jaar oud!!) in beide wijnen geassembleerd. Zo heeft de rijzende ster ‘Bodega Picos’ zijn absolute top bereikt die zeker het ontdekken waard is en uw aandacht ten volle verdient.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

3 producten
Proefpakket D februari / maart  '18
€56,70
€42,80

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A februari / maart  '18
€60,00
€45,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D februari / maart  '18
€56,70
€42,80

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort