DE TREIXADURA DRUIF, synoniem voor 'n witte schoonheid uit Spanje.... | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

DE TREIXADURA DRUIF, synoniem voor 'n witte schoonheid uit Spanje....

VALDEPUGA Treixadura
€11,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
DO Ribeiro 2014

Viva Espana! Na het proeven van deze perfecte droge witte wijn wordt duidelijk dat het niet alleen maar Spaans rood is die voor een wereldreputatie zorg kan dragen. De inheemse druivensoorten in onze nieuwe ontdekking mag er eveneens wezen. Perfect vullen - 80% treixadura, 10% albariño, 5% loureira en 5% godello - elkaar aan en vormen een zeldzaam harmonisch geheel.

VAL DE PUGA DE GRAND CRU UIT RIBEIRO

JOSE PUGA Nog nauwelijks bekend is D.O. RIBEIRO in Nederland . Immers, de Spanjaarden consumeerden deze opkomende ster het liefst zelf. Gelegen in het groene gedeelte van Spanje, in de provincie Orense, op het punt waar de Miño niet langer gelijk loopt met de Portugese grens is het walhalla van onbekende autochtone druivensoorten. Sinds de  kwaliteiten van de lokale treixadura druif herontdekt zijn, is de wijnbouw in een stroomversnelling geraakt. Deze aromatische druif met  z´n mooie mineraliteit en kruidigheid brengt een opmerkelijke wijn voort. De oeroude rassen, alberiño, godello en loureira helpen hem hierbij een handje. Kortom,  bijzondere druiven in combinatie met unieke grondgesteldheden en gepassioneerd vakmanschap geven RIBEIRO een nieuw elan. Ook  José Puga  en zijn maat Felicisimo Pereira dragen hieraan een steentje bij met hun creatie ´Val de Puga´. Overigens, het informatieve YouTube filmpje is een aanrader. KLIK HIER

JOSE PUGA GEPASSIONEERD VAKMANSCHAP

Treixadura Diens wijndomein is van een properheid die de spreekwoordelijke helderheid van Vega Sicillia naar de kroon steekt. De vinificatie en rijping geschieden onder toezicht  van Felicisimo Pereira. Deze jongere vakbroeder van dit beroemde domein werd onlangs nog uitgeroepen tot de beste wijnmaker van Galicië.  Zij passen goed bij elkaar, José Puga de gepassioneerde wijnboer en de universitair opgeleide top oenoloog  Felicisimo Pereira. Mijn vraag wat zij nu speciaal gedaan hadden om de witte creatie ´Val de Puga ´ met kop en schouder boven de a.c. Ribeiro uit te laten steken,  beantwoordden zij met een wedervraag: Wat hebben wij niet gedaan ?  Welnu, veel druiven per hectare oogsten. Als echte, traditioneel denkende vakbroeders selecteren zij de wijngaarden naar microklimaat. Volgens hun ideeën wordt, door rigoureuze selectie van het druivenmateriaal, dáár de kwaliteit gemaakt. In goede jaren, als hun collega´s  70 hectoliter per hectare oogsten, oogsten zij vaak 30 tot 40 % minder. Naast de keuze uit een select aantal uitstekend gesitueerde wijngaarden worden er strikte snoeimethodes op na gehouden. Het lage rendement per ha wordt tevens veroorzaakt door de zeer oude stokken. Het is de meest traditionele selectie waarin  vooral  José Puga zich herkent als wijnboer. Los daarvan bepaalt de kennis van de moderne wijnkunde van Felicisimo Pereira de hoge kwaliteit van deze nieuwe witte ontdekking. Samen sterk in kwaliteit streven zij ernaar de beste witte kwaliteitswijn ´Val de Puga ´ uit het groene hart van Galicië te produceren.

GESCHIEDENIS.

wijngaard met Treixadura druiven Ribeiro, de meest noordelijke Denominacion de Origen van Galicia ligt in  riviervalleien van de Arnoya, de Avia en de Miño. De druivenaanplant dateert hier van de Romeinse tijd. De wijnbouw werd al gedocumenteerd door de monniken van het klooster van Clodio in de twaalfde eeuw. Daardoor geldt Ribeiro na Rioja als oudste wijnstreek van Spanje. Maar het merkwaardige is dat de bekendheid niet verder reikt dan Spanje. Daarbuiten hebben de wijnliefhebbers er nauwelijks weet van dat hier in Galicië, in het groene noordwesten – aan de grens met Portugal-, vooral witte droge wijnen voorkomen.  De streek deed er buiten de landsgrenzen zelf dermate weinig toe dat verschillende wijngidsen zelfs niet de moeite hebben genomen de wijnliefhebber hierover te informeren. Daarentegen is de buurman -  DO Rías Baixas   -  uit de alberiño-druif  met z´n beendroge karakter een alom succesvolle wijn. Het delicate, en het stuivende frisse licht aromatische karakter van de treixadura- druif mist hij echter en dat is nu juist waarmee de D.O. RIBEIRO zich onderscheidt. Verkwikkende en frisse mineralen tonen, die samen gaan met het aromatische zijn volop aanwezig in de witte creatie ´Val de Puga ´. In tegenstelling tot DO Rías Baixas  niet gortdroog maar fluweelzacht  !!

EEN UNIEKE BODEM

De wijngaarden van het domein ´Val de Puga ´in Ribeiro liggen in dalen op 75 tot 400 meter boven zeeniveau en soms op steile hellingen en terrassen die bekend staan als ´socalos´ of ´bocaribeiras´ die de glooiing van de heuvels volgen. Op een ideale bodem voor de wijnbouw, rijk aan graniet zodat een goede concentratie een garantie is voor een zeker bewaarpotentieel.

GRANIET DOORADERD MET ALLUVIALE AFZETTINGEN.

oogst Treixadura De wijnboer José Puga spreekt hier met eerbied over het in de prehistorie gevormde graniet. Het granietis de ideale ondergrond voor de wijnstok. Ze dwingen de plant diep door te dringen tot het rijk der mineralen waarvan de treixadura- druif optimaal profiteert. Gek is het dan ook niet dat de wijnen uit Ribeiro  internationaal  bekend staan als ´the touch of mineral wines´  Verder dragen de  effectieve warmte regulering en drainage van de bodem zorg voor opmerkelijke resultaten.  Dat laatste is in het noorden van Spanje wel nodig vanwege regelmatige regenbuien. De druiven die op dit graniet groeien, rijpen goed en leveren wijnen met veel intensiteit. De dooraderde alluviale afzettingen in de lagen van het graniet zijn belangrijk voor het produceren van grote witte wijnen; ooit afgezet door de zee dragen zij bij tot een goede zuurgraad en zorgt het graniet voor de minerale tonen in de wijn. De kruidigheid neemt vooral  het oeroude ras TREIXADURA druif voor zijn rekening.  Alom unieke basis ingrediënten die zorg dragen voor een smaakbelevenis die zijns gelijke niet kent. Bespeeld en getransformeerd door José Puga en  Felicisimo Pereira tot een opmerkelijke witte wijn  - VAL DE PUGA- .

KLIMAAT

In Ribeiro heerst een gematigd klimaat:  de Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is. Het zeer bijzondere klimaat in dit gebied wordt geholpen door de natuurlijke geografische barrières en de ligging in het zuidelijke Galicië. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub-Atlantische stormen en zorgen voor een microklimaat dat tussen een oceaan en een mediterraans klimaat in ligt. Het is dan ook vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5˚C. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36˚C, in de winter kan het -4˚C vriezen. De kenmerken van de beide klimaten die hier gemengd worden, zorgen dat de druif kan rijpenterwijl de aromastoffen samen met het verfijnde verkwikkende zuur bewaard blijven.

TREIXADURA  HEERSEND  OERRAS.

handmatige oogst Treixadura De inheemse druivensoort is de heersende soort op het domein `Val de Puga´ in de Ribeiro. Hij is hier onvervangbaar en dit verklaart waarom  deze wijn in zijn glorieuze verleden zijn mythische roem bereikte.  Het is een gezond ogende , krachtige en laat rijpende druivensoort met  slechts een beperkte opbrengst. De druif kan niet zonder z´n autochtone vriendjes en is aromatisch en elegant. Samen vormen zij een fruitige basis met een hint van appelschil en verfijnde bloemschakeringen. Makkelijk haalt hij een alcoholpercentage van 12,5 %, hetgeen fantastisch contrasteert met de verkwikkende zuurgraad en ervoor zorgt dag hij fris, uitgebalanceerd en rijk overkomt. Perfecte begeleider van klassieke tapa’s; inktvis, ansjovis, gedroogde worst, fijne ham en eigenzinnige kazen (geit en schaap). Combineert ook erg goed met vis, kip en asperges.

 

         

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen