sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

De overtreffende trap 'klassieke Franse wijnen'

CHATEAU CLAMENS PRESTIGE Negrette
€10,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
AOP Fronton 2016

In het Zuid-Westen van Frankrijk ligt een nauwelijks bekend gebied genaamd Fronton (vroeger bekend onder de naam Côtes du Frontonnais). Allereerst zorgt de onbekendheid voor een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, maar verleidelijker is de aanplant van authentieke en lokale druivensoort genaamd Negrette. Met een maximale opbrengst van 50hl/hec en wijnstokken van minimaal 25 jaar oud ontstaat er een solide basis die toe te vertrouwen is aan de klassieke wijndrinker die van uitdagingen houdt! Souplesse, rood en zwart fruit zijn daarbij de kernwaarde.

ROSA Le Pas de Dame Domaine de Brens
€11,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
AOP Malepère (Languedoc) 2017

In de Languedoc regio sieren vaak de populaire Bordelaise druivensoorten op het vooretiket van nietszeggende slobberwijnen (vin de pays d'Oc). Er bestaat echter 1 gemeente die beschikt over een eigen Appellation Controlée waarbij deze druivensoorten wel worden toegestaan. Dit gebeid draagt de naam Malepère en hier worden wijnen gecreëerd waarbij de Merlot veelal de boventoon voert. De koelere invloed van de Atlantische oceaan is direct merkbaar en ook de bodem van zand, kalk en zandsteen drukken een stempel op het eindresultaat van onze ontdekking.

ETINCELLE Nomade Mas Seren
€13,75
€9,75
48+ €9,46
144+ €8,70
Rode wijn
Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2018

Deze 'instapwijn' van Mas Seren geeft duidelijk aan waar ze, in het nauwelijks bekende Cevennen, toe in staat zijn. Niet heel kostbaar, maar wel een garantie op traditie, natuurzuiverheid en klasse. Vurig, gul en met souplesse. Drinkplezier in optima forma, licht peperig in z'n neus. Onthullingen in z'n smaak ook met een pepertje maar vooral een scala aan bosvruchten, kruiden en zoethout. Goed in balans en heerlijk bij gerild vlees en tapas.

LILITH Mas Seren
€18,95
€14,99
48+ €14,54
144+ €13,38
Rode wijn
Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2018

Een schoolvoorbeeld hoe schitterende wijnen ontstaan als de stokken de mogelijkheid krijgen om hun ouderdom te mogen bereiken. De Cinsault -50%- kent maar liefst een leeftijd van 63 jaar en de grenache -50%- telt een goede 35 jaar ouderdom. Vanzelfsprekend dat de rendementen dus laag uitvallen, maar in dit geval is het zelfs extreem laag met slechts 25 hl/hec aan opbrengst?. Een verborgen schat uit de Cevennen dus met een uitzonderlijke kwaliteiten. Ik durf te stellen dat deze kleine wijnboer van Mas Seren met gemak menig beroemd chateau hiermee naar de kroon steekt.

ETAMIN Mas Seren
€19,95
€16,75
48+ €16,25
144+ €14,95
Witte wijn
Cevennes (Languedoc-Roussillon en Rhône) 2018

Een klein druifje is de rousanne, maar dit uiterlijk kenmerk zegt niets over de kwaliteit. Klein van stuk, maar het resultaat is groots!!! En dat is bijzonder, want de rousanne kan slecht tegen wind, heeft onregelmatige (en kleine) opbrengsten , is vatbaar voor meeldauw en rot snel en kan pas laat geoogst worden. Het luister dus zeer nauw qua klimaat en betrokkenheid van de oenoloog.

Ondanks dat we in Nederland een comfortabel en weelderig leven hebben worden de (wijn)keuzes vaak met de portemonnee gemaakt. Dat het niet altijd handig is om dit leidend te laten zijn heeft iedereen wel eens ervaren. Zeker in een wijnland als Frankrijk waar de verschillen groot zijn… De gerenommeerde namen zijn er namelijk extreem duur, maar anderzijds is het ook mogelijk om verleid te worden door Franse koopjes. Helaas zullen we in beide gevallen ervaren dat deze keuzes “duur” uitpakken. Hoe vaak worden de grote namen namelijk niet overgewaardeerd en hebben de goedkope wijnen een Macdonalds achtig karakter? Goedkoop is duurkoop en daarnaast speelt het marktmechanisme van vraag en aanbod een doorslaggevende rol. De overtreffende trap zit ‘m dan ook niet in bekendheid maar in de trouvailles …..

Groenbemesting op 'Mas Seren' met behulp van het paard Nuage. Overtreffend is daarom een uitdaging om deze (alternatieve) Franse kwaliteitswijnen te ontdekken, waar ik me natuurlijk wel toe aangetrokken voel. Het vergt geduld en veelal zijn het toevalstreffers om trots op te zijn. Nauwelijks bekend, maar helaas vaak ook niet in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Kortom: Franse druivenrassen geoogst met respect voor de natuur en bovenal op gekoesterde grondgesteldheden behandeld met uitsluitend biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervan word je wel intens gelukkig, niet alleen omdat zij gemakkelijk een vergelijking aan kunnen met gereputeerde namen. Proefondervindelijk een eerlijk trapje hoger in originaliteit, kwaliteit en klasse.. Bemin ze en geef ze een schouderklopje deze trouvailles uit het onbekende Franse land. Maar eerst vertel ik u meer over de ontdekkingen van superieure kwaliteit uit de nauwelijks bekende wijndistricten uit de Fronton, Malepère en Cevennen.

Fronton

Bio-dynamische wijnboer Bégue Hippelman uit Fronton De lokale Négrette is het boegbeeld van de Fronton. Het is een parel verborgen in het Franse achterland waar de bio-dynamische wijnboer Bégue Hippelman de scepter zwaait. Ooit meegebracht door kruisvaarders uit Cyprus en aangeplant in de omgeving van Toulouse. Vakkundig gecreëerd op het CHATEAU CLAMENS  en geoogst op de kiezelhoudende bodem in de rivierdalen. Onvergetelijk, met onweerstaanbare tonen die een harmonisch geheel vormen, zeker als je weet dat de Négrette de hoofdrol erin speelt en een bijrol is weggelegd voor de oude Syrah stokken. Top….

Malepére

Le Pas de Dame! Slechts enkelingen bewerken hun wijngaarden Biologisch op de uitlopers van de Pyreneeën. Eigenzinnig, ingeklemd op de vriendelijke heuvels, bevindt zich het strikt beschermde gebiedje “MALEPÉRE” in het uiterst westelijke puntje van de Languedoc. De koelere invloed van de Atlantische Oceaan is hier goed merkbaar. De unieke bodem bevat klei, kalk en (zand)steen en wordt gedomineerd door de aanplant van de Merlot en Cabernet Franc. Karakter eigenschappen die samen smelten tot Bordeaux achtige smaakvariaties.  Op het ‘DOMAINE LE PAS DE DAME’ wordt streng geselecteerd door de eigenaren Matthieu en Franck. Geroemd om elegante rode wijnen met verfijnde finesse en hun geheel eigenzinnige finishing touches.

Cevennen 

Top oeneloog Jean Natoli was haar leermeester en dat is te proeven in haar Mas Seren creaties. Gelegen in het centrale zuiden van Frankrijk ligt de Cevennen. Het meest opvallende hier is de bodem (met een laag klei, kalksteen en zandsteen). Ontstaan in het krijttijdperk en daarom al meer dan 130 miljoen jaar oud!! Dit scheelt bijvoorbeeld 30 miljoen jaar als je het vergelijkt met de Rhône vallei. Door de berg(en) zijn de nachten koel en is er een groot contrast met de dagtemperatuur. Deze grote verschillen zorgen voor een uitstekende opbouw van de smaakstoffen en behoud van zuren voor fraîcheur, spanning en balans in de wijnen. Perfecte condities die omgetoverd worden op MAS SEREN in uitmuntende witte en rode kwaliteitswijnen. Belachelijk lage oogstopbrengsten van slechts 25 hl per hectare en een uitdetijdse ploegmethode. Consequent uitgevoerd door een paard in de biologisch bewerkte wijngaarden van Emmanuelle Schoch.

Wijngebied: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A oktober/november '19
€73,30
€55,30

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket B oktober/november '19
€63,70
€45,70

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober/november '19
€63,70
€51,30

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort

Proefpakket D oktober/november '19
€83,70
€67,70

inhoud: 6 flessen rode wijn , 2 flessen per soort