DE LEGENDE VAN MAVRUD

A MAVRUD RESERVE
€12,95
€9,95
48+ €9,65
144+ €8,88
Rode wijn
thracian Valley 2013

Nog steeds blijft het een mysterie waar de basis van de mavrud druif ligt... Verder (dna)onderzoek is nodig, maar de meest voorkomende verklaring op de dag van vandaag maakt hem de voorvader van de monastrell (en dus ook de mourvèdre). Niet gek dat er gemakkelijk tonen, van donker fruit en specerijen worden herkend. De opvoeding van 6 maanden op nieuwe franse barriques onderstrepen het kwaliteitspotentieel van deze kanjer! Een unieke wijn die menig wijnliefhebber van malbec, syrah of cabernet sauvignon zal verrassen. Een buitenkans voor de wijnavonturiers!

ORNAMENT MAVRUD RESERVE chat Asena
€17,95
€12,95
48+ €12,56
144+ €11,56
Rode wijn
thracian Valley 2012

Assenovagrad is in Bulgarije de bakermat van de inheemse druif mavrud . Chateau Asena heeft deze weten te transformeren tot een ware icoonwijn. De wijnwereld werd verrast, maar wij weten nu al dat er een wijnrevolutie tot stand gaat komen. Ongekende klasse en concentratie komen bij elkaar in de Ornament reserve. De productie is echter klein, waardoor we als importeur bijzonder trots zijn deze ontdekking als eerste te mogen introduceren. In de toekomst zal de geringe beschikbaarheid en een eventuele prijsstijging een uitdaging worden. Grijp dus NU deze buitenkans!!

CLUSTER BARRIQUE MAVRUD/RUBIN dom Boyar
€12,15
€8,50
48+ €8,24
144+ €7,59
Rode wijn
Sliven Region 'EKO' Bulgarije 2011

Dit voortreffelijke jaargang is geselecteerd van de oude stokken die per perceel tot de beste behoren. Dankzij hun diepe wortels weten ze ongekend druivenmateriaal voort te brengen. Een symfonie van autochtone soorten. De overbodigheid van internationale druivensoorten in deze klasse creatie is opmerkelijk. Het resultaat is een mooie intense kleur met vette tranen. De boeiende neus van gedroogde kruiden tot specerij, leder, mineraal en ook rijpe pruimen. Deze Cluster Barrique mavrud / rubin heeft een zuivere, brede smaak aanzet met zachte tannines .

Een ware icoonwijn. Ongekende klasse en concentratie komen hier bij elkaar. In het 2e millennium vóór Christus bewoonden de ‘thraciërs’ Bulgarije. Toen groeiden al wijnstokken in de valleien van dit buitengewoon interessant stukje Europa. De ongekende opmars van dit wijnland is vandaag de dag een feit, maar is zeker niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. De val van het communisme is de meest recente ontwikkeling die heeft geleid tot een ware wijnrevolutie. Gepassioneerde vaklui omarmden de buitenlandse wijnkennis en nieuwe technieken werden geïntroduceerd. Obstakels moesten worden overwonnen waarvan de MAVRUD legende het enige tastbare overblijfsel is. Een triomf, want dit is een van de weinige aanknopingspunten van een gekoesterde nalatenschap. Op het podium staat daarom een nauwelijks bekende rode druivensoort uit de tijd van weleer. Het sprookjesachtige verhaal uit de 9e eeuw spreekt daarbij boekdelen en illustreert het kwaliteits potentieel van deze vergeten druif…..

DE HEIMELIJKE KRACHT VAN MAVRUD…..

De Mavrud Druif! In de tijd van de Bulgaarse koning Khan Krum was de betoverende vloeistof wijn verboden. Het goddelijke vocht leidde namelijk geregeld tot dronkenschap. Problematisch als je bedenkt dat de oude Bulgaren voornamelijk strijders waren. Een verbod op het groeien van druiven en het consumeren hiervan was daardoor een logisch gevolg. Bestaande wijngaarden werden vernietigd en wijn zou voor de Bulgaar slechts nog in hun dromen voorkomen. Gelukkig was er één vrouw die het aandurfde niet te gehoorzamen en zo ternauwernood een wijnvoorraad aan het oog van de koning wist te onttrekken! Het leek erop dat Khan Krum een voorspoedig heerschap in het vooruitzicht had, totdat een woeste draak het rijke land ontdekte… Met geen man en macht was deze draak te verslaan en de sterkste strijders kwamen te overlijden. Menige jaren leefden de Bulgaren in onzekerheid totdat een sterke en robuuste jonge man (genaamd Mavrud) ten tonele verscheen en op zoek ging naar de draak. Een onbezonnen actie die leidde tot de dood van de jongen. Maar zoals een echte held betaamt, overleed hij aan de verwondingen die hij overhield ná het doden van de draak. Khan Krum wilde daarom weten wie de moeder was van deze moedige en sterke held. Enkele overgebleven strijders zochten haar op en brachten haar naar de koning. Bang gemaakt, dat zij had nagelaten te gehoorzamen, knielde ze voor genade. Khan Krum vroeg de moeder echter naar het geheim van de kracht van de Mavrud held. Hierbij bekende ze dat haar zoon was gevoed met niet alleen moedermelk, maar ook met wijn. Als eerbetoon liet de koning hierop alle wijngaarden weer aanplanten met de lokale variëteit die tot de dag van vandaag wordt genoemd naar de machtige Bulgaarse held Mavrud!

NIEUW LEVEN INGEBLAZEN…

De productie is zo klein dat hij slechts met mondjesmaat gedistribueerd kan worden! Asenovgrad is nu de bakermat van de Mavrud wijnen. Het bewijs is al terug te vinden in het gelijknamige wijnbedrijf dat in haar kelders Mavrud wijnen koestert uit het begin van de 20e eeuw! Ook de aanplant is hier geconcentreerd waarbij hard gewerkt wordt om deze inheemse druivensoort weer aan de top van de wereld terug te krijgen. En met resultaat, gezien de medaille-regen van de afgelopen 20 jaar. Maar liefst 150 internationale medailles sleepten zij in de wacht. De laatste stap hebben ze gezet met het creëren van twee boutique wineries waarvan Chateau Asena met de Ornament reserve het boegbeeld is. Hier streven ze naar de absolute top, waarbij geen concessies worden gedaan. Kleinschaligheid, precisie en traditie zijn hierbij de kernwoorden. De Ornament 2012 Reserve is het bewijs en zal menige topper van de troon af stoten. Erkenning volop voor een betrekkelijk onbekend en opkomend wijnland met een druivensoort die weer herontdekt dient te worden. De bekroning heeft plaats gevonden, nu bent u aan zet om deze wijnontdekking uw pad te laten kruisen! Een ware icoonwijn. Ongekende klasse en concentratie komen hier bij elkaar. De productie is zo klein dat hij slechts met mondjesmaat gedistribueerd kan worden. De geringe beschikbaarheid zal wellicht in de toekomst een prijs explosie veroorzaken. Grijp NU dit buitenkansje!!

Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C december/januari 2017
€86,10
€62,80

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A december /januari 2017
€66,20
€48,80

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B december/januari 2017
€64,30
€41,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D december/januari 2017
€93,10
€75,30

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort