Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNER
€7,79
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2019

Heeft u al eens een zeer betaalbare viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond 'Argricole Calcaire', waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 20 jaar oud zijn? Weet U dat de oogst op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal weet te transformeren in deze bijzondere aromatische droge witte wijn.Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. De oorspronkelijke kloon uit de Noordelijke Rhône (Condrieu en Château-Grillet)

Harold Hamersma (score grote Hamersma): 8.5

DOMAINE PROVENQUIERE SEMILLON-VERMENTINO
€8,49
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2019

Een goed huwelijk? De semillon en de vermentino vullen elkaar in ieder geval optimaal aan... Het volle, rijke weelderige karakter van de semillon wordt in toom gehouden door de frisse elementen van de vermentino. Gul is daarbij de expressie in zowel geur als smaak, Peer, (witte) perzik, abrikoos en veel (tropisch)citrus fruit. De afdronk kent een mooie lengte met zachte smaakgevoelens. Ook hier draagt de kalksteenbodem bij aan de verfijning van het eindresultaat! Deze speciale winemaker selection gaat zeker een maatje voor vele van ons worden!!! Enjoy

DOMAINE PROVENQUIERE TEMERAIRE
€11,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2017

Als we Temeraire vertalen uit het Frans dan komt o.a. de volgende vertaling naar voren: waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Heldhaftig en gewaagd is het proces zonder meer. Zeker als je het proeft in deze exclusieve biologische top selectie. Alleen de oudste stokken van Sémillon (20%), Viognier (20%), Vermentino (20%), Chardonnay (20%) Sauvignon (20%) komen in aanmerking voor deze Storms cuvée. Handmatig geoogst en apart gevinificeerd, waarna ze geassembleerd worden tot een harmonisch geheel om vervolgens 16 maanden op Franse eiken vaten te rijpen.

DOMAINE PROVENQUIERE Cuvée Capiteux
€9,95
€7,99
48+ €7,75
144+ €7,13
Rode wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2017

Huwelijk tussen petit verdot en syrah. De zeer donkere, dikschillige druiven van de petit verdot geven net zo'n diepe wijn als de syrah. Gepeperd ,gekruid en geurig &amp, als 'steuntje in de rug' wordt de petit verdot net zoals bij de Médoc-encépagements gebruikt om net wat extra smaak, alc., tannine en kleur te geven. Hij voelt zich uitstekend thuis in dit nauwelijks bekende gebied waar de bodem kalkrijker en dus de wijnen lichter zijn. De diepe, donkere petit verdot is hier dus uitstekend te gebruiken

DOMAINE PROVENQUIERE VERMENTINO
€7,50
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2019

Een vrolijke opgewekte wijn die de vermentino druif optimaal presenteert. Appel (golden delicious), peer, grapefruit en limoen gaan evenwichtig samen met kruiden en specerijen zoals dille, sternanijs en kamille. Stuivend glas wijn gedurende het voorjaar en zomer, maar door de aangename zuren en een fijn bittertje ook de overige maanden van het jaar culinair breed inzetbaar! Mooi strak afgewerkt met de minerale toon van de kalkhoudende ondergrond in Coteaux Ensérune

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit Onbekend maakt hoogstwaarschijnlijk onbemind. Daarom willen wij u wakker schudden met klassiekers van Château  de la Provenquière uit het nauwelijks bekende gebiedje Coteaux d’Ensérune. Parels van wijnen worden hier gecreëerd op heuvels ten westen van Béziers. De wijngaarden liggen gesitueerd op terrassen met zeer gunstige microklimaten. Onder invloed van een koele bries vanuit de Middellandse Zee worden hier opmerkelijke wijnen gecreëerd. Hérault is het departement en slechts 15 dorpjes hebben recht op deze benaming. Met kop en schouders steken de wijnen van dit Chȃteau uit boven het gemiddelde …….

GOEDE TOEKOMSTVISIE.

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit Grote borden wijzen u in het dorpje Capestang in de richting van Château  de la Provenquière. Verbaasd vraagt de reiziger zich af welk kasteel hier zoveel pretenties heeft. Is de Languedoc niet, zoals mijn vader zei, “steeds weer een slok hopeloze middelmatigheid in een vriendelijk uitziende fles?” Een wijn zonder bouquet, zonder geest en zonder noblesse? Zonder noblesse is zeker niet  het kasteeltje uit de 15e eeuw  en de wijnen zijn  er ook van uitstekende kwaliteit.  Het 150 hectare tellende domein is vanaf 1954 in handen van de familie Robert. De druiven werden eerder verkocht aan de lokale cave coöperative. De toekomstvisie  van de kinderen , Brigitte en Claude, had echter meer in petto dan het naamloos doorschuiven van druiven. In 1994 gingen zij beiden een samenwerkingsverband aan met de top oenoloog  François Pennequin. Afgestudeerd in 1992 in Toulouse ‘Diplôme National d’Oenologue’ waar hij al als jonge man van 25 jaar de supervisie had over een zestigtal caves coöperatives. In deze functie ontdekte hij het kwaliteitspotentieel van Dom. de la Provenquière. Dankzij deze stap en rigoureuze selectie in de wijngaarden werden de wijnen van  Château  de la Provenquière bekroond met zeer hoge Franse onderscheidingen. Grondsoorten speelden hierbij een doorslaggevende rol. Juist omdat het domein zich uitstrekt over een drietal dorpjes –Puisserguier, Maureilhan en Capestang- met elk hun specifieke ondergrond, ontstonden er ongekende mogelijkheden en diversiteit. 

VIN DE TERROIR TRADITIE GEGARANDEERD

Château  de la Provenquière.  Onberispelijke kwaliteit En als u een vergelijking aandurft met wijnen uit de oprukkende nieuwe wijnlanden, dan worden hier bovendien traditie en typiciteit gegarandeerd waardoor er wijnen ontstaan uit de – Syrah, Petit Verdot, Vermentino, Sémillon, Chardonnay, Marsanne en Viognier, - met een ongekende smaakvariatie. De wijnen van Provenquière belichamen het resultaat van die zorgvuldigheid en constante zoektocht naar perfectie. Het is alsof Brigitte en Claude een vuist willen maken om hiermee de alom aanwezige smaakvervlakking een halt toe te roepen….  Zij geloven in hun Domaine de la Provenquière en weten dat zij alleen kunnen overleven met het creëren van wijnen die in karakter en smaak een weerspiegeling zijn van het terroir. Wijnen met een geheel eigen hoogstaand karakter en met een eigen officiële Franse classificatie- Indication Géographique Protégée Coteaux d’Ensérune-. Genoemd naar het Oppidum d’Enserune! Overigens, een ‘Oppidum’ is de Romeinse naam voor een versterkte Keltische vestiging bovenop een heuvel. De Romeinen verspreidden de wijnbouw in deze regio; het domain Provenquière ligt trouwens aan de ‘Via Domitia’, de eerste heerbaan aangelegd in Gallië (118 v.Chr.) die Spanje verbond met Italië. Het is aan u dit wijnavontuur aan te gaan!!!!  Een aanrader. En dat weten de kenners bij uitstek, gezien de loftrompet in de vakbladen en de onderscheidingen die over dit domein worden uitgestrooid.

Palmarès du domaine de la Provenquière


GUIDE HACHETTE des VINS
CONCOURS GENERAL AGRICOLE – PARIS
CONCOURS TOP 100 VINS de PAYS – LONDRES
UNION des OENOLOGUES de France

 

Land: