Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit

DOMAINE PROVENQUIERE VERMENTINO
€7,75
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune 2017

Een vrolijke opgewekte wijn die de vermentino druif optimaal presenteert. Appel (golden delicious), peer, grapefruit en limoen gaan evenwichtig samen met kruiden en specerijen zoals dille, sternanijs en kamille. Stuivend glas wijn gedurende het voorjaar en zomer, maar door de aangename zuren en een fijn bittertje ook de overige maanden van het jaar culinair breed inzetbaar! Mooi strak afgewerkt met de minerale toon van de kalkhoudende ondergrond in Coteaux Ensérune

DOM PROVENQUIERE SEMILLON/VERMENTINO
€8,50
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune 2017

Een goed huwelijk? De semillon en de vermentino complimenteren en vullen elkaar in ieder geval optimaal aan... Het volle, rijke weelderige karakter van de semillon wordt in toom gehouden door de frisse elementen van de vermentino. Gul is daarbij de expressie in zowel geur als smaak; Peer, (witte) perzik, abrikoos en veel (tropisch)citrus fruit. De afdronk kent een mooie lengte met zachte smaakgevoelens. Ook hier draagt de kalksteenbodem bij aan de verfijning van het eindresultaat! Deze speciale winemaker selection gaat zeker een maatje voor vele van ons worden!!! Enjoy

TEMERAIRE DOMAINE PROVENQUIERE
€11,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune 2016

Als we Temeraire vertalen uit het Frans dan komt o.a. de volgende vertaling naar voren: waaghals, stout, brutaal en heldhaftig. Heldhaftig en gewaagd is het proces zonder meer. Zeker als je het proeft in deze exclusieve biologische top selectie. Alleen de oudste stokken van Sémillon (20%), Viognier (20%), Vermentino (20%), Chardonnay (20%) Sauvignon (20%) komen in aanmerking voor deze Storms cuvée. Handmatig geoogst en apart gevinificeerd, waarna ze geassembleerd worden tot een harmonisch geheel om vervolgens 16 maanden op Franse eiken vaten te rijpen.

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNIER
€7,75
€5,75
48+ €5,58
144+ €5,13
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune 2017

Heeft u al eens een zeer betaalbare viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond 'Argricole Calcaire', waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 20 jaar oud zijn? Weet U dat de oogst op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal weet te transformeren in deze bijzondere aromatische droge witte wijn.Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren.

DOMAINE PROVENQUIERE Cuvée Capiteux
€9,10
€7,25
48+ €7,03
144+ €6,47
Rode wijn
vdp Coteaux d'Ensérune 2012

Huwelijk tussen petit verdot en syrah. De zeer donkere, dikschillige druiven van de petit verdot geven net zo'n diepe wijn als de syrah. Gepeperd ,gekruid en geurig & als 'steuntje in de rug' wordt de petit verdot net zoals bij de Médoc-encépagements gebruikt om net wat extra smaak, alc., tannine en kleur te geven. Hij voelt zich uitstekend thuis in dit nauwelijks bekende gebied waar de bodem kalkrijker en dus de wijnen lichter zijn. De diepe, donkere petit verdot is hier dus uitstekend te gebruiken

Zeker is dat Vin Pays d’Oc de bekendste  huiswijn is in de Nederlandse restaurants. Hoewel de parels zich bevinden in sub gebiedjes die nauwelijks bekendheid genieten. Onbekend maakt hoogstwaarschijnlijk onbemind. Daarom willen wij de vaklui wakker schudden  met een klassieker van het Château  de la Provenquière, uit het nauwelijks bekende gebiedje Coteaux d’Ensérune, gelegen op een steenworp afstand  van de appellation contrôlée  St. Chinian. Domaine de la Provenquière mag er wezen met z’n creatie CAPITEUX en z’n Viognier van onberispelijke kwaliteit.
 

SUCCES DANKZIJ TOP RESTAURANTS…..

Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit Het onmetelijke zuiden van Frankrijk is niet alleen geliefd vanwege het mooie weer, maar
ook vanwege de verscheidenheid aan wijnen. Sinds men er achter is gekomen dat de kwaliteitsdruiven als Chardonnay en Viognier hier uitstekende resultaten geven, zijn steeds meer wijnboeren tot heraanplant overgegaan. Hiermee maken zij met succes een vuist tegen de oprukkende nieuwe wijnlanden. Het resultaat is dat maar liefst 90 % van de Nederlands toprestaurants een huiswijn heeft uit de Vin de Pays d’Oc. Toch concentreren wij ons wat de Lanquedoc betreft niet op die interessante  ‘vin de pays’ maar kozen wij voor een minder bekende doch superieure  wijn met de officiële Franse classificatie ‘Classé en l’ Indication Géographique Protégée Coteaux d’Ensérune’ . Een opkomende ster van een familie bedrijf waar de kinderen Brigitte en Claude de scepter zwaaien.

GOEDE TOEKOMST VISIE.

Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit Grote borden wijzen U in het dorpje Capestang in de richting van Château  de la Provenquière. Verbaasd vraagt de reiziger zich af welk kasteel hier zoveel pretenties heeft. Is de Languedoc niet, zoals mijn vader zei, “steeds weer een slok hopeloze middelmatigheid in een vriendelijk uitziende fles?” Een wijn zonder bouquet, zonder geest en zonder noblesse ?
 
 Zonder noblesse is zeker niet  het kasteeltje uit de 15e eeuw  en de wijnen zijn  er ook van uitstekende kwaliteit. Eerder zijn zij te herkennen aan hun onberispelijke, traditionele smaakvariatie en zij vormen daarmee  een buitengewoon goed alternatief voor de nieuwe wereldwijnen.  Toen al ( zegt men),  lag er een Gallo-Romeinse villa, temidden van de wijngaarden. Het 150 hectare domein is vanaf 1954 in handen van de familie Robert. De druiven werden echter verkocht aan de lokale cave coöperative. De toekomstvisie  van de kinderen , Brigitte en Claude, had echter meer in petto dan het naamloos doorschuiven van druiven. In 1994 gingen zij beiden een samenwerkingsverband aan met de top oenoloog  Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit François Pennequin. Afgestudeerd in 1992 in Toulouse ‘Diplôme National d’Oenologue’ waar hij  als jonge man van 25 jaar de supervisie had over een zestigtal caves coöperatives. In deze functie ontdekte hij het kwaliteitspotentieel van Dom. de la Provenquière. Hij werd benoemd in 2002 tot ‘Oenologue Conseil Indépendant’ !! Dank zij de rigoureuze selecties in de wijngaarden werden de wijnen van  Château  de la Provenquière bekroond met zeer hoge Franse onderscheidingen. Grondsoorten speelden hierbij een doorslaggevende rol. Juist omdat het domein zich uitstrekt over een drietal dorpjes –Puisserguier, Maureilhan en Capestang- met elk hun specifieke ondergrond, ontstonden er ongekende mogelijkheden.  Tevens introduceerde François al in 1994, toen Brigitte en Claude het wijndomein overnamen van hun ouders, de nog steeds revolutionair beschouwde werkwijze waarbij  insecticiden en chemische bestrijdingsmiddelen werden afgezworen en alleen natuurlijk  compost en traditionele bestrijdingsmiddelen werden gebruikt.

VIN DE TERROIR TRADITIE GEGARANDEERD

Château de la Provenquière. Onberispelijke kwaliteit En als u een vergelijking aandurft met witte wijnen uit de oprukkende nieuwe wijnlanden, dan worden hier bovendien traditie en typiciteit gegarandeerd waardoor er wijnen ontstaan uit de – Vermentino, Sémillon, Chardonnay, Marsanne en Viognier, - met een ongekende smaakvariatie. De wijnen van Provenquière belichamen het resultaat van die zorgvuldigheid en constante zoektocht naar perfectie. Het is alsof Brigitte en Claude een vuist willen maken om hiermee de alom aanwezige smaakvervlakking een halt toe te roepen….  Zij geloven in hun Domaine de la Provenquière en weten dat zij alleen kunnen overleven met het creëren van wijnen die in karakter en smaak een weerspiegeling zijn van het terroir. Wijnen met een geheel eigen hoogstaand karakter en met een eigen officiële Franse classificatie- Indication Géographique Protégée Coteaux d’Ensérune-. Genoemd naar het Oppidum d’Enserune! Overigens, een ‘Oppidum’ is de Romeinse naam voor een versterkte Keltische vestiging bovenop een heuvel. De Romeinen verspreidden de wijnbouw in deze regio; het domain Provenquière ligt trouwens aan de ‘Via Domitia’, de eerste heerbaan aangelegd in Gallië (118 v.Chr.) die Spanje verbond met Italië. Het is aan u dit wijnavontuur aan te gaan!!!!  Een aanrader. En dat weten de kenners bij uitstek, gezien de loftrompet in de vakbladen en de onderscheidingen die over dit domein worden uitgestrooid. Trouwens, naast de opmerkelijke droge witte biologische STORMS SELECTIE creëren zij ook een rode wijn- LE CAPITEUX=(bedwelmend) die z’n naam eer aan doet. Ook deze opmerkelijke rode wijn zal uw smaakpapillen tot het uiterste drijven!
 
Palmarès du domaine de la Provenquière


GUIDE HACHETTE des VINS
CONCOURS GENERAL AGRICOLE – PARIS
CONCOURS TOP 100 VINS de PAYS – LONDRES
UNION des OENOLOGUES de France
 

 

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C juni/juli '18
€56,40
€43,70

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D juni/juli '18
€61,80
€43,70

inhoud: 4 flessen witte en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A juni/juli '18
€74,80
€57,90

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B juni/juli '18
€54,00
€43,30

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rood , 2 flessen per soort