Broertje dood aan vernietiging van de aarde

FECERUNT Pecorino Agricola Fabulas
€12,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Witte wijn
IGP Terre Di Chieti (Abruzzo/Abruzzen) 2017

Dat de Pecorino druif schitterende wijn voortbrengt begint al bij de basis. De druif is nl al overheerlijk op zichzelf. De schapen (pecora in het Italiaans) hadden deze druiven als lievelingskostje als ze van weides wisselde. Hoogstwaarschijnlijk is de naam hier dan ook uit voortgekomen... Het vergiste druivensap is evenwel nog smakelijker! Deze biodynamische Fecerunt heeft een schitterend evenwicht tussen elegantie, verfrissing en een verleidelijk sappigheid. Verder veel rijp fruit (o.a. peer) en tonen van versie salie en munt.

FELICES Passerina IGP Terre di Chieti
€12,95
€9,50
48+ €9,22
144+ €8,48
Witte wijn
IGP Terre Di Chieti (Abruzzo/Abruzzen) 2017

Passerina krijgt (net als de Pecorino) tegenwoordig weer de aandacht die hij verdient... Hij was bijna verdreven doordat de massa producerende Trebbiano de voorkeur kreeg van de meeste wijnboeren. Gelukkig besteden ze bij Fabulas aandacht aan typiciteit en terroir en daar past de Passerina perfect bij. In het National Park Majella, waar kalk een belangrijk onderdeel in de bodem is en waar gemotoriseerd middelen tot een minimum beperkt worden, ligt de basis van deze biodynamische en veganistische witte wijn.

FARA Montepulciano d'Abruzzo Agricola Fabulas
€12,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
DOC Abruzzo 2017

Een donderslag bij heldere hemel!!! Normaliter is Montepulciano uit de Abruzzen modern en nogal slapjes, maar Fara van Fabulas is dik, geconcentreerd en beschikt over veel rijkdom. De eerste indruk, hier wordt met zorg en aandacht wijn gemaakt en ook nog op een ambachtelijke manier. De diepe donkere kleur wordt opgevolgd door een onweerstaanbaar bouquet van donker fruit als bramen en vleeskersen. De smaak is vlezig met mooie romige tonen. Een prachtige wijn op zichzelf, maar ook uitermate geschikt voor bij (Italiaanse) maaltijden.

Wijnkoperij Alex Storms
€12,95
€9,50
48+ €9,22
144+ €8,48
Rode wijn
IGP Terre Di Chieti (Abruzzo/Abruzzen) 2017

Theoretisch gezien kan de combinatie sangiovese en primitivo een match made in haeven opleveren! De moeilijke en soms koppige sangiovese ( met realtief een hoge zuurgraad en markante tannines) is qua karakter natuurlijk heel anders dan de kleurrijke en weelderige primitivo. Maar ook nu blijkt dat deze tegenstrijdige karakteristieken elkaar perfect weten aan te vullen. Een verrassing uit onverwachte hoek dus, die mooi gebalanceerd is met kersen (agrodolce =zoetzuur), tijm, viooltjes en lichte tonen van bramen- en aardbeienjam. De ronde en romige afdronk is verrassend.

Wijnkoperij Alex Storms
€12,95
€9,75
48+ €9,46
144+ €8,70
Witte wijn
IGP Terre Di Chieti (Abruzzo/Abruzzen) 2018

Deze witte wijn, gemaakt van de Malvasia druif, is heerlijk geurend naar (witte) bloemen, perzik en citrus. Malvasia kent zijn oorsprong in Griekenland, maar wij zijn blij dat deze omarmd is door o.a. Fabulas uit de Abruzzo in Italië. Nabij het National Park Majella worden wijnen gecreëerd die met veel oog voor precisie en met respect voor de natuur (o.a. biologisch en biodynamisch gecertificeerd). De handmatige oogst zorgt ervoor dat de gezondste en beste druiven worden geselecteerd en de spontane vergisting wordt begeleid door de wilde gistcellen van de druif zelf.

TOP producent: FABULAS Onder aanvoering van enthousiastelingen, die eerder kiezen voor CO2 vermindering, is een kleine groep Italiaanse wijnboeren ontstaan. Samen hebben zij een broertje dood aan het vernietigen van de aarde. Zij koesteren de ondergrond waarin de wortels van de wijnstokken zich een weg banen naar de rijke natuurlijke voedingsstoffen. Verbluffend is het resultaat van de onlangs ontdekte TOP producent. FABULUS is z’n naam en hij komt uit het nauwelijks bekende gebiedje TERRE DE CHIETI. Zelfs dierlijke substanties voor het klaren van de wijn worden vermeden. Absoluut een primeur voor vegetariërs en dan heb ik het nog niet gehad over de gehanteerde biodynamisch wijnbouw.

Biodynamische wijnbouw

Vanzelfsprekend is het gebruik van natuurlijke meststoffen waarmee FABULUS zijn biodynamische wijngaarden behandelt. Hij maakt geen gebruik van kunstmest. Zwavel wordt nauwelijks toegevoegd om zijn wijnen te stabiliseren en om mogelijke bacteriën te doden. Wel maakt hij gebruik van natuurlijke insectenverdelgers. En net zoals in de oudheid maakt hij voor de bestrijding van ongedierte een papje van gekookte plantenextracten, gemengd met de as van verbrande wijnstokken en een beetje mest. Een andere manier is om bepaalde insecten-lokkende planten aan de voet van de wijnstokken te plaatsen, om zo de beestje van de wijnstok af te leiden. Een effectieve methode, die ook al in de oudheid doeltreffend in zwang was en nu weer tot leven is geroepen. Ook een aardige parallel met de oudheid is dat hij terdege rekening houdt met de stand van de hemellichamen. Bij bepaalde maan- en sterrenstanden is het juist goed om te snoeien, te oogsten of de wijnvaten te inspecteren. Vaten openen is verboden, tenzij het een heldere dag is en er geen zuidenwind waait of dat het volle maan is.

Natuurlijke behandelings methode officieel erkend én gecertificeerd

www.fabulas.bio Bezoekje waard, ook voor vakantieverblijf Of  het nu gaat om de certificatie, Biodynamic Wine Demeter, Biodiversity Friend, Vegetarian product of Organic Wine, alle onderscheidingen behoren tot officiële erkenningen die FABULUS in de wacht heeft gesleept. Zij vormen vooral de kroon op het gepassioneerde werk in de wijngaard. “Samen Sterk” is zijn lijfspreuk en daarom ook de biodynamisch wijnbouw waarbij hij dit soort kleinschalige initiatieven volop ondersteunt. Reductie van C02 uitstoot is hierbij geen bijzaak maar een absolute hoofdzaak!  Het begint gewoon bij het leven in harmonie met de natuurlijke elementen, aarde, water, lucht en vuur.

Nationale park Majellane

[node:title] De betrekkelijk onbekende wijngaarden in het Nationale Park Majellane bevinden zich in de omgeving van het plaatsje FARA FILIORUM PETRI in de vallei TERRE DE CHIETI. Het boven op de heuvel gelegen plaatsje, waar altijd een verfrissend briesje waait, was een soort toevluchtsoort voor kustbewoners wanneer de temperaturen te zeer opliepen. Zij dronken daar de plaatselijke wijnen, die slechts bekend waren onder de locals. De beste werden en worden nog steeds gemaakt door de Biologisch Dynamische wijnboer FABULUS. Hier bevinden zich ook de adembenemende kelders, waar de vinificatie plaats vindt en waar de witte en rode druiven getransformeerd worden tot ongekende karaktervolle wijnen. Omdat FABULUS  zoveel wijngaarden bezit, illustreert elke fles de magische weerspiegeling van de legende van de 7 strijdende vrouwen. Deze vrouwelijke strijders vereerden de Godin Maja en belichaamden via haar de grote liefde. Zij herrezen als de 7 wonderlijke sterren.  Uiteraard, volop inspiratie voor FABULUS om hier handig gebruik van te maken. Sterren die via zijn wijnen zullen herleven uit de druivensoorten van weleer: Pesserina, Pecorino, Malvasia, Sangiovese, Primitivo en Montepulciano. Zij strelen de smaakpapillen op een ongekende en betoverende manier. Fantastische rode en witte droge wijnen brengen zij voort, waarmee je voor de dag kunt komen; hetzij puur, hetzij in combinatie met gesoigneerde diners.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A juni/juli '19
€77,70
€54,80

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B juni/juli '19
€57,00
€45,00

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C juni/juli '19
€57,00
€45,00

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D juni/juli '19
€73,90
€53,88

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rosé, 2 flessen per soort