U bent hier

Broertje dood aan vernietiging van de aarde

TOP producent: FABULAS Onder aanvoering van enthousiastelingen, die eerder kiezen voor CO2 vermindering, is een kleine groep Italiaanse wijnboeren ontstaan. Samen hebben zij een broertje dood aan het vernietigen van de aarde. Zij koesteren de ondergrond waarin de wortels van de wijnstokken zich een weg banen naar de rijke natuurlijke voedingsstoffen. Verbluffend is het resultaat van de onlangs ontdekte TOP producent. FABULUS is z’n naam en hij komt uit het nauwelijks bekende gebiedje TERRE DE CHIETI. Zelfs dierlijke substanties voor het klaren van de wijn worden vermeden. Absoluut een primeur voor vegetariërs en dan heb ik het nog niet gehad over de gehanteerde biodynamisch wijnbouw.

Biodynamische wijnbouw

Vanzelfsprekend is het gebruik van natuurlijke meststoffen waarmee FABULUS zijn biodynamische wijngaarden behandelt. Hij maakt geen gebruik van kunstmest. Zwavel wordt nauwelijks toegevoegd om zijn wijnen te stabiliseren en om mogelijke bacteriën te doden. Wel maakt hij gebruik van natuurlijke insectenverdelgers. En net zoals in de oudheid maakt hij voor de bestrijding van ongedierte een papje van gekookte plantenextracten, gemengd met de as van verbrande wijnstokken en een beetje mest. Een andere manier is om bepaalde insecten-lokkende planten aan de voet van de wijnstokken te plaatsen, om zo de beestje van de wijnstok af te leiden. Een effectieve methode, die ook al in de oudheid doeltreffend in zwang was en nu weer tot leven is geroepen. Ook een aardige parallel met de oudheid is dat hij terdege rekening houdt met de stand van de hemellichamen. Bij bepaalde maan- en sterrenstanden is het juist goed om te snoeien, te oogsten of de wijnvaten te inspecteren. Vaten openen is verboden, tenzij het een heldere dag is en er geen zuidenwind waait of dat het volle maan is.

Natuurlijke behandelings methode officieel erkend én gecertificeerd

www.fabulas.bio Bezoekje waard, ook voor vakantieverblijf Of  het nu gaat om de certificatie, Biodynamic Wine Demeter, Biodiversity Friend, Vegetarian product of Organic Wine, alle onderscheidingen behoren tot officiële erkenningen die FABULUS in de wacht heeft gesleept. Zij vormen vooral de kroon op het gepassioneerde werk in de wijngaard. “Samen Sterk” is zijn lijfspreuk en daarom ook de biodynamisch wijnbouw waarbij hij dit soort kleinschalige initiatieven volop ondersteunt. Reductie van C02 uitstoot is hierbij geen bijzaak maar een absolute hoofdzaak!  Het begint gewoon bij het leven in harmonie met de natuurlijke elementen, aarde, water, lucht en vuur.

Nationale park Majellane

[node:title] De betrekkelijk onbekende wijngaarden in het Nationale Park Majellane bevinden zich in de omgeving van het plaatsje FARA FILIORUM PETRI in de vallei TERRE DE CHIETI. Het boven op de heuvel gelegen plaatsje, waar altijd een verfrissend briesje waait, was een soort toevluchtsoort voor kustbewoners wanneer de temperaturen te zeer opliepen. Zij dronken daar de plaatselijke wijnen, die slechts bekend waren onder de locals. De beste werden en worden nog steeds gemaakt door de Biologisch Dynamische wijnboer FABULUS. Hier bevinden zich ook de adembenemende kelders, waar de vinificatie plaats vindt en waar de witte en rode druiven getransformeerd worden tot ongekende karaktervolle wijnen. Omdat FABULUS  zoveel wijngaarden bezit, illustreert elke fles de magische weerspiegeling van de legende van de 7 strijdende vrouwen. Deze vrouwelijke strijders vereerden de Godin Maja en belichaamden via haar de grote liefde. Zij herrezen als de 7 wonderlijke sterren.  Uiteraard, volop inspiratie voor FABULUS om hier handig gebruik van te maken. Sterren die via zijn wijnen zullen herleven uit de druivensoorten van weleer: Pesserina, Pecorino, Malvasia, Sangiovese, Primitivo en Montepulciano. Zij strelen de smaakpapillen op een ongekende en betoverende manier. Fantastische rode en witte droge wijnen brengen zij voort, waarmee je voor de dag kunt komen; hetzij puur, hetzij in combinatie met gesoigneerde diners.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen