sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Bourgogne toevalstreffer verrast wijnwereld

TONNERRE Chavalier d'Eon  VIGNOBLE DAMPT
€10,95
€9,75
48+ €9,46
144+ €8,70
Witte wijn
ac Bourgogne 2018

Pas in 2006 verkreeg Tonnerre zijn eigen appellation in Chablis. Door het beperkte aanbod is de bekendheid nog gering. Gunstig want voor nog geen 10 euro ben je in het bezit van een bijzondere fijnbesnaarde Chablis. Eerlijk, teder en met mooie minerale tonen. De kenmerkende rondheid van de chardonnay blijft echter aanwezig net als het exotische en witte fruit in het bouquet en smaak. Bij voorkeur serveren op 12 a 14 C. Prima bij de gastronomische specialiteiten uit de Bourgogne als escargots (slakken) en een heel scala van regionale kazen.

SAINT BRIS Sauvignon Blanc vignoble Dampt
€12,50
€9,95
48+ €9,65
144+ €8,88
Witte wijn
ac Bourgogne 2017

Deze Saint Bris kun je het beste omschrijven als een kruising tussen Sancerre en Chablis. Gemaakt van 100% sauvignon blanc en toch afkomst uit de Bourgogne. De enige gemeente in Bourgogne die deze status mag voeren... Verrassend, verkwikkend en gastronomisch. Een bijna zeldzame witte wijn met heerlijke geuren van o.a peer, kruisbessen, citrus en vuursteen. De smaak is klassiek, fruitig maar ook strak met lichte grapefruit en kiwi tonen.

CHABLIS Vieilles Vignes Vignoble Dampt
€17,50
€14,75
48+ €14,31
144+ €13,16
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2017

De reputatie van Dampt als Chablis specialist komt duidelijk naar voren bij het proeven van deze speciale selectie die afkomstige is van oudste wijnranken. Menig 'gewone' Grand of Premier Cru uit de Chablis wordt hiermee van hun voetstuk geworpen... Ouderwetse klasse die de komende jaren een positieve ontwikkeling zal doorlopen. Licht goudgele kleur met een groene tint. In het aroma wisselt de typerende mineraliteit zich speels af met witte bloesem. Ook in de smaak is direct het traditionele Chablis karakter herkenbaar: (dominant) wit fruit, bloemen en citrus.

CHABLIS Brechain Vignoble Dampt
€17,50
€16,95
48+ €16,44
144+ €15,13
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2017

Een heer onder de Chablis wijnen! Zonder meer de meest verfijnde wijn ter wereld. Loepzuiver en uiterst elegant. Een stijlvolle Chablis met harmonische zuren en verfijnde mineraliteit die door zijn smeu´ge toon zich uiterst gebalanceerd presenteert. De beste omschrijving van het parfum is lentebloesem, rijpe druiven en wit pitfruit De smaak is levendig en bijzonder fris met grapefruit, appel en lichte vuursteen tonen. Zéér herkenbare Chablis, top!

CHABLIS 1ER CRU Les Fourneaux Vignoble Dampt
€23,95
€21,95
48+ €21,29
144+ €19,59
Witte wijn
ac Chablis Premier Cru 2016

Deze 1er cru Chablis van het domein Vinobles Dampt is afkomstig van de 1er Cru wijngaard Les Fourneaux. Hiermee bewijst Vinobles Dampt uitgegroeid te zijn tot een ware Chablis specialist! Fonkelend van kleur met een extatische geur en smaak. Klassieke impressies van vuursteen met een sappige en intense afdronk. Ook hier ontbreken de minerale tonen gecombineerd met , groene appel, witte bloesem en wit en geel pitfruit niet. Een wijn die elke wijnliefhebber geproefd dient te hebben!

CHABLIS  GRAND CRU Les Preuses Vignoble Dampt
€39,95
€37,95
48+ €36,81
144+ €33,87
Witte wijn
ac Chablis Grand Cru 2015

Dit soort wijnen kunnen eigenlijk niet beschreven worden?. Dit moet ervaren en geproefd worden zodat men zelf kan ervaren hoe wijn emoties kan losmaken. Les Preuses is een van de 7 Grand Crus uit de Chablis. De witte wijn herbergt een krachtig en diepe smaak maar tegelijkertijd ook de beschikking heeft over een slanke en frisse presentatie. Het is Vignoble Dampt toevertrouwd om de frisheid, kracht en finesse optimaal aan u te presenteren via deze uitzonderlijke Grand Cru. En dat tegen een vriendelijke prijs gezien zijn status en herkomst

De Bourgognestreek blijft tot de verbeelding spreken. Persoonlijk raak ik er niet over uitgesproken en al zeker niet over haar grote witte wijnen op basis van de meest aangeplante druif ter wereld; de Chardonnay.  De schaarste op de wereld markt zorgt echter vaak voor absurde prijzen!!

Kerngezonde Chardonnay van onberispelijke kwaliteit. De rijke historie en het ongekend grote aantal appellations die worden onderverdeeld in een lappendeken van AOC’s vormen ook nog wel eens een struikelblok. Zelfs voor mij als importeur is het vaak onmogelijk door de bomen het bos nog te zien. Echte verrassingen zijn ook nog maar zelden te ontdekken omdat ‘van oudsher’ de oude garde de scepter zwaait. Immers zij koesteren de beroemde wijngaarden in de Bourgogne en behoren tot de wijnelite bij uitstek. Gelukkig maar dat er enkele toevalstreffers op mijn pad kwamen die wellicht de gevestigde namen doen trillen op hun grondvesten. Sinds kort en per toeval ontdekte ik één nieuwe opkomende ster uit de Bourgogne uit een nauwelijks bekende herkomstbescherming. Het is de jonge ‘ Appellation Bourgogne Tonnerre Contrôlée ‘ die ruim 13 jaar geleden is toegekend. De Tonnerre ligt in het noordelijke departement Yonne, niet ver van Chablis. De AOC is van toepassing op zes gemeentes, waaronder de naamgever Tonnerre, en geldt uitsluitend voor witte wijnen met een maximum opbrengst van 55 hectoliter per hectare. Zo blijft het dit keer niet bij ‘n oude bekende maar wil ik de echte wijnliefhebber verrassen met ware ontdekkingen die zoveel meer te bieden hebben dankzij hun fluweel zachte  smaakvariaties …..

“Stille wateren hebben diepe gronden” De ster…………

Eric en Emmenual Hervé werden onderscheiden met goud in Parijs met hun selectie Bourgogne wijnen. Hiermee kan men de witte wijnen van het Domaine Dampt van de ietwat verlegen Eric, Emmanuel en Hervé nog het beste vergelijken. Wijnen die zich pas na bepaalde tijd blootgeven maar op een zo intense en mooie manier dat je bijna vergeet hoe fantastisch een Chablis wijn kan zijn. De verschillende terroirs komen goed naar voren in het portofolio van Domaine Dampt. Bewust wordt er gekozen om zeer weinig hout te gebruiken tijdens de opvoeding. Dat de wijnen complexer en completer worden met flesrijping spreekt voor zich, maar ook in hun jonge jaren weten ze de wijnliefhebbers te charmeren. Samengevat kan men stellen dat het Domaine Dampt over zeer talentrijke wijnmakers beschikt die pure wijnen met diepgang en structuur maken. Zij behoren ongetwijfeld tot de beste en respectvolste wijnmakers als het op het creëren van de echte terroir wijnen aankomt. Gekoesterd en benadrukt in hun natuurzuivere selectie, Chevalier d’Eon,, Chablis Veilles Vignes, Chablis Bréchain, Chablis Premier Cru Les Fourneaux en  Chablis Grand Cru Les Preuses met de typische karakteristieke trekjes veroorzaakt door de onderscheidenlijke mineraal rijke voedingsbodems. Moeder aarde mag blij zijn met de gewortelde ondergrondse omhelzing. Trouwens, er is ook nog één andere interessante appellatie waarbij de vuursteen ondergrond witte terroirwijn voortbrengt à la Sancerre. Het enige gebied in de Bourgogne waar Sauvignon Blanc mag worden verbouwd met de Appellation Bourgogne St. Bris ContrÔlée. Helaas is hiervan de voorraad maar zeer beperkt, waardoor de snelle (internet)besteller hier uitsluitend van kan profiteren!

Druivenras: 

Proefpakket

4 producten
Proefpakket B augustus/september '19
€81,90
€68,90

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C augustus/september '19
€48,30
€38,46

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D augustus/september '19
€62,80
€49,30

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A augustus/september '19
€67,48
€51,88

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rose , 2 flessen per soort