Bourgogne toevalstreffer verrast wijnwereld

TONNERRE Chavalier d'Eon  VIGNOBLE DAMPT
€10,95
€9,75
48+ €9,46
144+ €8,70
Witte wijn
ac Bourgogne 2016

Pas in 2006 verkreeg Tonnerre zijn eigen appellation in Chablis. Door het beperkte aanbod is de bekendheid nog gering. Gunstig want voor nog geen 10 euro ben je in het bezit van een bijzondere fijnbesnaarde Chablis. Eerlijk, teder en met mooie minerale tonen. De kenmerkende rondheid van de chardonnay blijft echter aanwezig net als het exotische en witte fruit in het bouquet en smaak. Bij voorkeur serveren op 12 a 14 C. Prima bij de gastronomische specialiteiten uit de Bourgogne als escargots (slakken) en een heel scala van regionale kazen.

Wijnkoperij Alex Storms
€13,95
€11,50
48+ €11,15
144+ €10,26
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
ac Bourgogne 2015

Ondanks dat Tonnerre pas in 2006 zijn eigen appellation wist te bemachtigen is de potentie van dit stuk Chablis onbetwist. De wijngaarde liggen exact tussen de 1er Cru Montée de Tonnerre en de Grand Cru Les Clos. De kwaliteit van deze witte Bourgogne is dan ook ongekend. Heerlijk om jong te drinken , maar pas echt volwassen na 4 a 5 jaar!!! Een aromatische wijn met tonen van bloemen en exotisch fruit. De smaak is zo kenmerkend aan een klassieke chardonnay maar herbergt veel minerale tonen evenals citrus. Een klassieke bourgogne die NOOIT zal vervelen. Culinair breed inzetbaar bij o.a.

SAINT BRIS Sauvignon Blanc vignoble Dampt
€12,50
€9,95
48+ €9,65
144+ €8,88
Witte wijn
ac Bourgogne 2017

Deze Saint Bris kun je het beste omschrijven als een kruising tussen Sancerre en Chablis. Gemaakt van 100% sauvignon blanc en toch afkomst uit de Bourgogne. De enige gemeente in Bourgogne die deze status mag voeren... Verrassend, verkwikkend en gastronomisch. Een bijna zeldzame witte wijn met heerlijke geuren van o.a peer, kruisbessen, citrus en vuursteen. De smaak is klassiek, fruitig maar ook strak met lichte grapefruit en kiwi tonen.

CHABLIS Brechain Vignoble Dampt
€17,50
€16,95
48+ €16,44
144+ €15,13
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2017

Een heer onder de Chablis wijnen! Zonder meer de meest verfijnde wijn ter wereld. Loepzuiver en uiterst elegant. Een stijlvolle Chablis met harmonische zuren en verfijnde mineraliteit die door zijn smeu´ge toon zich uiterst gebalanceerd presenteert. De beste omschrijving van het parfum is lentebloesem, rijpe druiven en wit pitfruit De smaak is levendig en bijzonder fris met grapefruit, appel en lichte vuursteen tonen. Zéér herkenbare Chablis, top!

CHABLIS Vieilles Vignes Vignoble Dampt
€17,50
€14,75
48+ €14,31
144+ €13,16
Witte wijn
ac Chablis (Bourgogne) 2017

De reputatie van Dampt als Chablis specialist komt duidelijk naar voren bij het proeven van deze speciale selectie die afkomstige is van oudste wijnranken. Menig 'gewone' Grand of Premier Cru uit de Chablis wordt hiermee van hun voetstuk geworpen... Ouderwetse klasse die de komende jaren een positieve ontwikkeling zal doorlopen. Licht goudgele kleur met een groene tint. In het aroma wisselt de typerende mineraliteit zich speels af met witte bloesem. Ook in de smaak is direct het traditionele Chablis karakter herkenbaar: (dominant) wit fruit, bloemen en citrus.

De Bourgognestreek blijft tot de verbeelding spreken. Persoonlijk raak ik er niet over uitgesproken en al zeker niet over haar grote witte wijnen op basis van de meest aangeplante druif ter wereld; de Chardonnay.  De schaarste op de wereld markt zorgt echter vaak voor absurde prijzen!!

Familie Dampt, Eric en Emmenual De rijke historie en het ongekend grote aantal appellations die worden onderverdeeld in een lappendeken van AOC’s vormen ook nog wel eens een struikelblok. Zelfs voor mij als importeur is het vaak onmogelijk door de bomen het bos nog te zien. Echte verrassingen zijn ook nog maar zelden te ontdekken omdat ‘van oudsher’ de oude garde de scepter zwaait. Immers zij koesteren de beroemde wijngaarden in de Bourgogne en behoren tot de wijnelite bij uitstek. Gelukkig maar dat er enkele toevalstreffers op mijn pad kwamen die wellicht de gevestigde namen doen trillen op hun grondvesten. Sinds kort namelijk en per toeval ontdekte ik één nieuwe opkomende ster uit de Bourgogne uit een nauwelijks bekende herkomstbescherming. Het is de jonge ‘ Appellation Bourgogne Tonnerre Contrôlée ‘ die ruim 11 jaar geleden is toegekend. De Tonnerre ligt in het noordelijke departement Yonne, niet ver van Chablis. De AOC is van toepassing op zes gemeentes, waaronder de naamgever Tonnerre, en geldt uitsluitend voor witte wijnen met een maximum opbrengst van 55 hectoliter per hectare. Zo blijft het dit keer niet bij ‘n oude bekende maar wil ik de echte wijnliefhebber verrassen met ware ontdekkingen die zoveel meer te bieden hebben dankzij hun fluweel zachte  smaakvariaties …..

“Stille wateren hebben diepe gronden” De ster…………

[node:title] Hiermee kan men de witte wijnen van het Domaine Dampt van de ietwat verlegen Eric, Emmanuel en Hervé nog het beste vergelijken. Wijnen die zich pas na bepaalde tijd blootgeven maar op een zo intense en mooie manier dat je bijna vergeet hoe fantastisch een Chablis wijn kan zijn. De verschillende terroirs komen goed naar voren in het portofolio van Domaine Dampt. Bewust wordt er gekozen om zeer weinig hout te gebruiken tijdens de opvoeding. Dat de wijnen complexer en completer worden met flesrijping spreekt voor zich, maar ook in hun jonge jaren weten ze de wijnliefhebbers te charmeren. Samengevat kan men stellen dat het Domaine Dampt over zeer talentrijke wijnmakers beschikt die pure wijnen met diepgang en structuur maken. Zij behoren ongetwijfeld tot de beste en respectvolste wijnmakers als het op het creëren van de echte terroir wijnen aankomt. Gekoesterd en benadrukt in hun natuurzuivere selectie, Chevalier d’Eon, Clos du Chateau, Chablis Bréchain en Chablis Premier Cru Les Fourneaux, met de typische karakteristieke trekjes veroorzaakt door de onderscheidenlijke mineraal rijke voedingsbodems. Moeder aarde mag blij zijn met de gewortelde ondergrondse omhelzing. Trouwens, er is ook nog één andere interessante appellatie waarbij de vuursteen ondergrond witte terroirwijn voortbrengt à la Sancerre. Het enige gebied in de Bourgogne waar Sauvignon Blanc mag worden verbouwd met de Appellation Bourgogne St. Bris Controlée. Helaas is hiervan de voorraad maar zeer beperkt (120 flessen), waardoor de snelle (internet)besteller hier uitsluitend van kan profiteren!

Wijngebied: 
Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket C april/mei 2017
€84,80
€76,40

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D april/mei 2017
€55,10
€40,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket A april/mei 2017
€62,80
€49,86

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D april/mei 2017
€55,10
€40,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort