Bestellijst laden
Syrah
Met veel respect voor natuur, mens en milieu produceren ze hier duurzame kwaliteitswijnen (met het Terra Vitis-certificaat). Het mediterrane temperament van dit meeste zuidelijke gebied in de Rhône-vallei komt daardoor optimaal tot zijn recht. Fruitigheid en kruidigheid wisselen zich speels af met de eikentonen (12 maanden). In de geur is de Syrah (50%) direct herkenbaar door de peper en de specerijen waarna hij zich subtiel presenteert in de smaak. De Grenache is de aangename aanvulling door de donkere fruittonen en de verzachtende factor.
Deze 'instapwijn' van Mas Seren geeft duidelijk aan waar ze, in het nauwelijks bekende Cevennengebied, toe in staat zijn. Niet heel kostbaar, maar wel een garantie voor traditie, natuurzuiverheid en klasse. Vurig, gul en met souplesse. Drinkplezier in optima forma, licht peperig in de neus en een intense smaakervaring met dus dat pepertje maar ook en vooral met een scala aan bosvruchten, kruiden en zoethout. Goed in balans en heerlijk bij gegrild vlees en tapas.
Domaine Les Hautes-Briguières is gelegen in een klein dorpje op de zuidelijke helling van de Mont Ventoux. Deze rosé is opvallend en een aangename aanvulling op de natuurzuivere rode wijnen en de ongekende Viognier van dit familiebedrijf. Dit moois ontstaat door de Syrah te laten bloeden (Saignée) terwijl de overige druivensoorten (Cinsault, Mourvèdre en Clairette) een directe persing hebben ondergaan met een vergisting op lage temperaturen van 8 a 10 C. Intense en subtiele is het bouquet en de smaak, waar verder veel rood- , witfruit en bloemige tonen in zitten.
Afkomst van oude stokken (vieilles vignes) en daarmee direct duidelijk zuidelijk Rhone-syrah getypeerd. De neus wordt overheerst door donkerrood kersen- en bessenfruit en de zo typerende garrigue. Veel vlezig donker fruit, specerijen (zwarte peper, zoethout, jeneverbes) en significante tannine komen terug in de smaak. François Xavier Rimbert heeft daarbij de perfect balans gevonden in het houtgebruik d.m.v. een opvoeding van 8 maanden op Frans eiken. Hierdoor behoudt de syrah zijn markante frisheid.
Het vakmanschap van François Rimbert zorgt samen met een zeer kleine opbrengst (van slechts 28HL/ha !!) voor een ongekende basis van deze wonderlijke syrah (90%). Gelukkig hebben we te maken met een kleine wijnboer uit een minder bekend gebied waardoor het een liefelijke prijs betreft voor een ongekend mooie kwaliteit. In de neus veel spekkersen, blauwe en zwarte bessen, laurier en olijven. De mondinzet is soepel en warm met donkere fruittonen en zwarte peper en zoethout. Door het kleine aandeel grenacha en een opvoeding op foudres zijn de tannine afgerond.
La Clape is een bijzonder gebied. Voorheen (in de Gallo-Romeinse tijd) een eiland, maar nu verbonden met het vasteland van Frankrijk. Een basis voor unieke terroirwijnen dus. De wijngaarden staan op kalksteengronden en worden omringd door geurig dennenbossen, lagunes en meren. Het milde zeeklimaat biedt daarbij de ideale omstandigheden aan de Mourvèdre, Syrah, Carignan en Grenache om een basis te leggen aan deze volmaakte mediteraanse wijn!
Hoofdzakelijk afkomstig van het betere stuk, de Cote Brune, waar de hellingen kunnen oplopen tot 55 graden. De handmatige oogst en de geringe opbrengst per hectare (30hl/hec) zorgen voor een karakteristieke syrah die ruw en donker is met een warme, robuuste, aromatische structuur en tonen van specerijen. Vanaf 2013 wordt deze wijn zachter en ontwikkelt hij een prachtig bouquet van viooltjes en frambozen.