Château de la Provenquière | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Château de la Provenquière

DOMAINE PROVENQUIERE Cuvée Capiteux
€9,95
€7,99
48+ €7,75
144+ €7,13
Rode wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2017

Huwelijk tussen Petit Verdot en Syrah. De diepdonkere, dikschillige druiven van de Petit Verdot geven net zo'n stevige wijn als van de Syrah. Gepeperd, gekruid en geurig. Als 'steuntje in de rug' wordt de Petit Verdot, net als bij de Médoc-encépagements, gebruikt om net wat extra smaak, alcohol, tannine en kleur te geven. Hij voelt zich uitstekend thuis in dit nauwelijks bekende gebied waar de bodem kalkrijker is en de wijnen dus lichter zijn. De diepe, donkere Petit Verdot is hier dan ook uitstekend te gebruiken

DOMAINE PROVENQUIERE VIOGNER
€7,79
€6,50
48+ €6,30
144+ €5,80
Witte wijn
vdp Coteaux d'Ensérune (Languedoc) 2019

Heeft u al eens een zeer betaalbare Viognier geproefd van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond, 'Argricole Calcaire', waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 20 jaar oud zijn? Weet U dat op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal behouden blijven? Zo nee, proef dan deze bijzondere, aromatische droge witte wijn. Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. De oorspronkelijke kloon komt uit de noordelijke Rhône (Condrieu en Château-Grillet)

Harold Hamersma (score grote Hamersma): 8.5

Onberispelijke kwaliteit

Château  de la Provenquière Zeker is dat Vin Pays d’0c de bekendste  huiswijn is in de Nederlandse top restaurants. Hoewel de parels
zich bevinden in sub gebiedjes die nauwelijks bekendheid genieten. Onbekend maakt hoogstwaarschijnlijk onbemind. Daarom willen wij de vaklui wakker schudden  met een klassieker van het Château  de la Provenquière, uit het nauwelijks bekende gebiedje Coteaux d’Ensérune gelegen op een steenworp afstand  van de appellation contrôlée  St Chinian. Domaine de la Provenquière mag er wezen met z’n creatie CAPITEUX en z’n Viognier van onberispelijke kwaliteit

Succes dankzij toprestaurants…..

Het onmetelijke zuiden van Frankrijk is niet alleen geliefd vanwege het mooie weer, maar ook vanwege de verscheidenheid aan wijnen. Sinds men er achter is gekomen dat de kwaliteitsdruiven als cabernet-sauvignon, merlot, syrah en mouvèdre hier uitstekende resultaten geven, zijn steeds meer wijnboeren tot heraanplant overgegaan. Hiermee maken zij met succes een vuist tegen de oprukkende nieuwe wijnlanden. Het resultaat is dat maar liefst 90 % van de Nederlands toprestaurants een huiswijn heeft uit de Vin de Pays d’Oc. Toch concentreren wij ons wat de Lanquedoc betreft niet op die interessante  ‘vin de pays’ maar kozen wij voor één superieure rode wijn ‘maar  minder bekend’ met de officiële Franse classificatie
‘Classé en l’ Indication Géographique Protégée Coteaux d’Ensérune’  Een opkomende ster van een Familie bedrijf waar de kinderen Brigitte en Claude de scepter zwaaien. De Petit Verdot uit de Médoc vormt de  ruggengraat voor deze opmerkelijke rode kwaliteitswijn.

Goede Toekomst visie

Grote borden wijzen U in het dorpje Capestang in de richting van Château  de la Provenquière. Verbaasd vraagt de reiziger zich af welk kasteel hier zoveel pretenties heeft. Is de Languedoc niet, zoals mijn vader zei, “steeds weer een slok hopeloze middelmatigheid in een vriendelijk uitziende fles?” Een wijn zonder bouquet, zonder geest en zonder noblesse ?
 
entree Château  de la Provenquière Zonder noblesse is zeker niet  het kasteeltje uit de 15e eeuw  en de wijnen zijn  er ook van uitstekende kwaliteit. Eerder zijn zij te herkennen aan hun onberispelijke, traditionele smaakvariatie en zij vormen daarmee  een buitengewoon goed alternatief voor de nieuwe wereldwijnen.  Toen al !- zegt men ,  lag er een Gallo-Romeinse villa, temidden van de wijngaarden. Het 150 hectare domein, is vanaf 1954 in handen van de familie Robert. De druiven werden echter verkocht aan de lokale cave coöperative. De toekomstvisie  van de kinderen , Brigitte en Claude, had echter meer in petto dan het naamloos doorschuiven van druiven. In 1994 gingen zij beiden een samenwerkingsverband aan met de top oenoloog  François Pennequin. Afgestudeerd in 1992 in Toulouse ‘Diplôme National d’œnologue’ waar hij  als jonge man van 25 jaar de supervisie had over een zestigtal caves coöperatives. In deze functie ontdekte hij het kwaliteitspotentieel van Dom. de la Provenquière. Hij werd benoemd in 2002 tot ‘Œnologue Conseil Indépendant’ !! Dank zij de rigoureuze selecties in de wijngaarden werden de wijnen van  Château  de la Provenquière bekroond met zeer hoge Franse onderscheidingen. Grondsoorten speelden hierbij een doorslaggevende rol. Juist omdat het domein zich uitstrekt over een drietal dorpjes –Puisserguier, Maureilhan en Capestang- met elk hun specifieke ondergrond, ontstonden er ongekende mogelijkheden.  Tevens introduceerde François al in 1994, toen Brigitte en Claude het wijndomein overnamen van hun ouders, de nog steeds revolutionair beschouwde werkwijze waarbij  insecticiden en chemische bestrijdingsmiddelen werden afgezworen en alleen natuurlijke  compost en traditionele bestrijdingsmiddelen werden gebruikt.

Vin de Terroir traditie gegarandeerd

Birgitte en Claude Volgens Brigitte en Claude voelen vooral oudere stokken de Petit Verdot zich thuis op een vulkanische en kalkachtige ondergrond. Vreemd is dan ook  niet dat de  selectie  CAPITEUX  van het Château  de la Provenquière hier volop van profiteert. De uit de Noordelijke Rhône afkomstige syrah  harmonieert excellent met de uit Bordeaux afkomstige Petit Verdot. Een absoluut zeldzame combinatie… Het dorpje Maureihan dat slechts 1900 inwoners telt, is een van de geboorteplaatsen van deze bijzondere cuvée; in de omgeving liggen imposante rotspartijen en dichte bossen. Als men van hieruit de route volgt over de d16, d39 en 612  richting Béziers, wordt men verrast door de vele kleurrijke lei en vulkanische formaties. De geboorteplaats van CAPITEUX ligt te midden van woeste rotsformaties afkomstig van de beste wijngaarden uit de dorpjes Puisserguier  en Capestang. Het is hier ’s zomers heet en droog. Het landschap is ruig  en de wijngaarden liggen er versnipperd  op uitstekend gesitueerde plaatsen.  Geheel in tegenstelling tot het landschap is de rode cuvée CAPITEUX fluweel zacht van smaak en heeft een volle, donkerrode kleur en een elegant en verfijnd bouquet, waarin met enige goede wil aarde- en bosgeuren zijn waar te nemen. Het is een wijn met veel finesse, zijdezacht van smaak en met een middellange, delicate afdronk. Het regionale gerecht is cargolade: op hete as geroosterde slakken, die men bij het eten doopt in de knoflookmayonaise. Gebruikelijk is daarbij per 3 à  4 slakken een glas rode wijn te drinken. En al eet U niet altijd slakken, deze speciale cuvée selectie CAPITEUX  is heel geschikt als begeleider van lekkere hapjes voor alle dag. Veel klasse voor weinig geld, dat kan de Familie Robert U garanderen. En als U een vergelijking aandurft met een rode wijn uit de oprukkende nieuwe wijnlanden, dan wordt hier bovendien traditie gegarandeerd waardoor er een wijn is ontstaan met ongekende smaakvariatie.

Samesmelten van de Syrah en de Petit Verdot

Francois Pennequin Oenoloog Menig wijnkenner zal zich verbazen over het samensmelten van het kruidige karakter van de Syrah  met de Petit Verdot.  Deze voortreffelijke variëteit heeft zich al heel lang geleden in de Médoc gevestigd, waarschijnlijk zelfs aanzienlijk eerder  dan de Cabernet Sauvignon. Hij speelt sinds z’n introductie zo’n twintig jaar geleden in de Coteaux d’Ensérune een belangrijke rol. De zeer donkere, dikschillige druiven geven net zo’n diepe wijn als de Syrah, even gepeperd, gekruid en  geurig.  De Petit Verdot wordt gebruikt als ‘steuntje in de rug’  net zoals bij de Médoc-encépagements, die er wat extra smaak, alcohol, tannine en kleur door krijgen. De Petit Verdot  voelt zich uitstekend thuis in dit nauwelijks bekende gebied, daar waar de bodem  kalkrijker is en de wijnen dus lichter zijn, zodat ze de diepe,  donkere Petit Verdot uitstekend kunnen gebruiken. Alom een  uitstekend huwelijk tussen de  Petit Verdot en de Syrah.
 
Het is alsof Brigitte en Claude een vuist willen maken om hiermee de alom aanwezige smaakvervlakking een halt toe te roepen….  Zij geloven in hun Domaine de la Provenquière en weten dat zij alleen kunnen overleven met het creëren van  wijnen die in karakter en smaak een weerspiegeling zijn van  de terroir. In de Coteaux d’Ensérune bewijst Château  de la Provenquière waartoe een nauwelijks bekend gebied  in staat is.. . Het is aan U  dit wijnavontuur aan te gaan!!!!  Een aanrader…… en dat weten de kenners bij uitstek, gezien de loftrompet in de vakbladen en de onderscheidingen die over dit domein worden uitgestrooid …

Palmarès du domaine de la Provenquière 
 
GUIDE HACHETTE des VINS
CONCOURS GENERAL AGRICOLE – PARIS
CONCOURS TOP 100 VINS de PAYS – LONDRES
UNION des ŒNOLOGUES de France

Last but not least

Tenslotte heeft U al eens een zeer betaalbare Viognier geproefd van  Château  de la Provenquière – van een kleine wijngaard met een optimale kalkondergrond ‘Argilo Calcaire’, waarvan de opbrengst strikt wordt gecontroleerd en de stokken maar liefst 20 jaar oud zijn ? Weet U dat de oogst op de koude en hoger gelegen terrassen de ragfijne aromastoffen optimaal weet te transformeren in deze bijzondere aromatische droge witte wijn. En wat U wellicht niet zult weten is dat de druivensoort eng verwant is aan de druivensoort  Freisa uit Piemonte. De bijna verdwenen Viognier kent onregelmatige opbrengsten, en heeft op Château de la Provenquière grote aromapotentie omdat hij in de koele en vroege ochtend uurtjes geoogst wordt. Verfijnd zijn ook de vrij lage zuren. Een hoofdrol speelt de oorspronkelijke kloon van de Viognier uit de appellations contrôlées van de Noordelijke Rhône( Condrieu en Château-Grillet.) Dus een proef op Uw tong waard…  

wijngaard provenquiere lente wijngaard provenquiere winter