Publicatie Volkskrant Magazine | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Publicatie Volkskrant Magazine

GRAND SEIGNEUR MERLOT-CABERNET SAUVIGNON
€6,35
€4,79
48+ €4,65
144+ €4,27
Rode wijn
central valley 2018

Pascal Marty is de nieuwe man achter de successtory van Grand Seigneur. Hij volgt de Fransman Stephane Maique (voormalig oenoloog van St. Estephe, Chât Calon Ségur (grand cru) , Chât Meyney (cru bourgeois) en Château de Pez (cru bourgeois) op. Pascal Marty's erelijst is wellicht nog indrukwekkender. Voor maar liefst 14 jaar was hij de man achter het succes van de globalisering van het wereldberoemde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild S.A.

GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'
€6,75
€4,95
48+ €4,80
144+ €4,42
Witte wijn
Terase Danubiene 2018

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat.

GRAND SEIGNEUR PINOT GRIGIO
€5,95
€4,45
48+ €4,32
144+ €3,97
Witte wijn
Danube Plain region 2019

Uit het noorden van Bulgarije komen de mooiste witte wijnen. Zo ook deze pinot grigio. Ik selecteerde voor u de bekendste en meest geliefde wijn uit dit gebied, waarvan de kruidige aroma's van de pinot gris karakteristiek zijn. De nabijheid van de Donau zorgt voor een microklimaat waardoor deze drinkbaar blijft met een zekere lichtvoetig verfijning in de afdronk. Kortom geen eenheidsworst, maar een droge witte wijn die behoorlijk afwijkt in smaak en geur van zijn soortgenoot uit de Elzas.

Onno Kleyn drinkt een plezierige Grand Seigneur voor een goed prijsje.

Grand Seigneur rood Eet- en drinkrubrieken gaan na de jaarwisseling standaard op een stand ‘sober’. Er is een boel geld omgezet in calorieën en dus mag het allemaal wat rustiger. Ook hier doen we daaraan mee, zonder u in de onderste schappen te laten wroeten naar pakken Alte Weingeniesser of zoete griekse rode wijn. Er zijn grenzen. Heel eerlijk: het is maar zelden dat een wijn onder de 5 euro echt lekker is, om over een eigen karaktertje maar te zwijgen. Opgelucht mag ik u het bestaan van de Grand Seigneur verkondigen, een fles waarvan ik pas in tweede instantie zag –en proefde- dat het om cabernet sauvignon met merlot uit Chili ging. Dat hij gerijpt is in eiken vaten is bij zijn prijs in Europa niet mogelijk – in Zuid-Amerika blijkbaar wel. De 2009 klingelt in de rondte met zure kers, groene paprika, vanille en wat kreupelhout in zijn aroma. Plezierige, goedgemutste wijn volgens het Bordeaux principe, eerder soepel dan streng en met zijn vijf jaren jeugdig aandoend . Gaat zijn kunsten optimaal vertonen bij al het doe-maar-gewoon-eten van de komende weken.


Geschreven door Onno Kleyn, Volkskrant Magazine 03 Januari 2015

Klik hier voor meer en gedetaileerde informatie over grand seigneur rood