Wijninfo 03-2016

Leven door te beleven

FRAULEIN SCHEU (ECO) JOHANNINGER
€11,50
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Witte wijn
Nahe 2016

De speciale cuvee Frõulein Scheu is gecreëerd voor het 100 jarig jubileum van de druivensoort scheurebe. Na het ontkurken komt het vakmanschap en de pure klasse je al direct tegemoet!! Geuren van pomelo en kruisbessen wisselen elkaar af met delicate bloemenaroma's. De smaak is uiterst elegant met ragfijne zuren die rode bessen afwisselt met pomelo en kweepeer. Een lange finale als toegift zal u blijven heugen na het ontdekken van deze jubileumwijn!!! En dat alles met respect voor moederaarde, onafhankelijk gecertificeerd en beoordeel als Ecovin 'Wein aus ökologischem Anbau'

Wijnkoperij Alex Storms
€6,26
€5,25
48+ €5,09
144+ €4,69
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn

De eclipe estate van Johanninger is qua bouquet en smaak een witte wijn die zijn gelijke niet kent. Elegante neus, complex, vol van smaak en zich onderscheidend met harmonieuze, droge en verkwikkende tonen die hem uitermate geschikt maakt om, met u, de eerste lentezon te delen. Het is de ontdekking van het jaar voor diegene die houden van ongecompliceerde betaalbare witte droge zomerwijn. Het klein zoetje van deze Duitse droge witte wijn gaat ook goed samen met het enigzins zoete karakter van de asperges.

TETE DE CUVEE (ECO)  JOHANNINGER
€9,10
€7,79
48+ €7,56
144+ €6,95
Witte wijn
Rheinhessen 2016

Als u iets aparts wilt proeven of uw (wijn) vrienden wilt aanbevelen, dan ligt hier uw kans met deze door vriend en vijand meest bejubelde Duitse droge witte wijn. U mag er een héle mooie klassieker naast zetten, hij zal recht overeind blijven staan. Deze Tête de Cuvée van Johanninger gemaakt van huxelrebe 80% en riesling 20% is zeer het ontdekken waard !!! Geurige neus, vlierbloesem, exotische fruittonen, mineralig en elegant.

Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8+

Scheurebe geeft glans aan het seizoen

[node:title] - Markus Gevoel en passie, daar draait volgens Markus allemaal  om bij het maken van wijn. En er bestaat voor hem maar één wijn: biologisch , met respect voor moederaarde wel te verstaan.  Hij vindt dat zijn wijngaarden op de meest natuurlijke manier bewerkt moeten worden. Als natuur liefhebber vindt hij bovendien dat zijn wijnen gecertificeerd moeten zijn. Onafhankelijk beoordeeld.. .Ecovin ‘Wein aus Ökologischem Anbau’ is daarom een absolute must. Daarnaast is hij ook liefhebber van vergeten rassen. Vaak slechts in kleine hoeveelheid beschikbaar maar wel van sublieme kwaliteit. Dat is ook het geval bij Scheurebe! Een kruising tussen een wilde druif en de Riesling en genoemd naar Georg Scheu. Precies 100 jaar geleden door hem gecreëerd en gecultiveerd. Nu, 1916 herontdekt en tot leven geroepen met de welluidende naam “Fräulein Scheu”.  Een jubileumwijn die alom het proeven waard is.

EERST IETS MEER OVER DE WIJNMAKERS

Markus ‘de conservator van dit zeldzame ras’ is eigenaar van het familiebedrijf Johanninger. Dat heeft volgens hem het voordeel dat je alles in eigen hand kunt houden. In de afgelopen 10 jaar heeft Johanninger een gestage ontwikkeling doorgemaakt, met steeds meer de nadruk op Terroir wijnen.Terroir, een ander woord  is er niet voor, is een complex van factoren. Het omvat de bodem, maar ook de ligging en klimaatomstandigheden. Je ziet het aan het heuvelachtige landschap –uitlopers van het mainzer becken-  dat Johanninger  hier exceptionele terroirs in zijn bezit heeft.

[node:title] - Oliver Hoe maak je zulke wijnen ? Met respect voor de natuur in  de wijngaarden…. Bij Johanninger wordt het hele wijnbereidingsproces nauwkeurig uitgevoerd  onder supervisie van Oliver, oenoloog, schoonzoon en spil van het bedrijf.  Het reilen en  zeilen van het familiebedrijf gebeurt onder zijn persoonlijk toezicht. En Vooral de wijnbereiding , want hier creëert men uitsluitend wijnen uit biologische geteelde wijngaarden.  Kwaliteit en nogmaals kwaliteit is de enige doelstelling en kenmerk van dit familiebedrijf. Het feit dat zij nu in 2016 een jubileum wijn uitgeven voor de grondlegger van het  vergeten ras Scheurebe verdient alle lof.

REHABILITATIE

[node:title] - Familiebedrijf Tegenwoordig loopt Markus voorop met de rehabilitatie van de bijna verdwenen druivensoort van Dr Georg Scheu. En merkwaardig genoeg heeft de man die als geen ander aan de weg timmerde– denk maar aan KIESELBERG, HIMMELGARTEN,PRESENTEBERG, KESSLER en de creatie TETE DE CUVEE- nu een nieuwe uitdaging gevonden. De ontwikkeling van de variëteit Scheurebe  kon hem daarom niet onberoerd laten vanwege z’n exotische stijl in smaak en karakter. Hoe die onophoudelijke druiven ontwikkeling van Dr. George Scheu(1879 -1949) hem aangreep mag wel blijken uit minutieuze zorg voor dit ras in de wijngaarden van Johanninger.  Van modieus gedoe moet hij niets hebben. Aan de andere kant laat men zonder schroom de futuristisch ogende technische installaties zien, waar het louter blinkend staal is wat de klok slaat. Buitengewoon leerzaam is ook de rondgang langs de vele wijngaarden.  Ze zijn allemaal ‘op maat’ beplant, d.w.z. met alleen druiven die daar het best gedijen. Alleen zo komt de rijke schakering van de Rheinhessen, Reingau en Nahe werkelijk tot uitdrukking. Ongeacht ras of herkomst….

PROEFPANEL OVERVALLEN

De kelders van Johanninger Uit onverwachte hoek dat kun je wel zeggen. Zo ook  de creatie “Fräulein Scheu” die ontdekt werd tijdens ons jaarlijks bedrijfsuitstapje. Een oversteek naar de oosterburen is overigens zo gemaakt. Hier werden onze smaakpapillen extra geactiveerd en op de proef gesteld  tijdens een uitstekende gesoigneerd diner. Een restaurant trouwens van top niveau !!  Alvorens het zo ver was kregen wij eerst een rondleiding door eeuwenoude kelders en werd hiermee het eerste tipjes van de sluier gelicht. De aldaar geassembleerde wijnen beschikte  alle over een  zeer individueel karakter waar de hand van de meester  ‘Oliver’  duidelijk in aanwezig was. Hier kwam ook “Fräulein Scheu” om de hoek kijken. Wat een ontdekking !  Aroma’s van rode bessen en grapefruit overtroffen onze stoutste verwachtingen. Het proefpanel werd alsnog overvallen  door een warm Mediterraan gevoel. Bovengronds was het ‘thuiskomen’ en schoven wij aan, aan een mooi gedekte tafel in het Restaurant van de Familie. Daar waar de wijn geen bij- maar hoofdzaak is !!!  Lieten wij ons verassen met gastronomische hoogstandjes ..en werden onze smaakpapillen in opperste extase gebracht. “Fräulein Scheu” bespeelde de boventoon…. De vrolijke noot in nevenstaand JOHANNINGER PROEFPAKKET bevindt zich in goed gezelschap. Verheugen doen zij zich ’nu al’  om uw tong  te mogen strelen……….

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Wijninfo 5-2018

Wijninfo 03-2016